Obalované višně
Višně v čokoládě
Doba přípravy: 45 minut
20 ks
- 20 ks kandovaných višní (100 g)
- 20 ml brandy nebo griotky
- 200 g marcipánové hmoty
- 150 g čokoládové polevy mléčné
- 50 g čokoládové polevy tmavé
- 50 g čokoládové polevy bílé
Z předem připraveného marcipánu uděláme váleček, který ostrým nožem rozkrájíme na 20 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme pěknou kuličku.
Kandované višně v misce pokapeme likérem. Opatrně je promícháme a necháme asi 2 hodiny odležet. Do středu každé kuličky promáčkneme důlek a vložíme do něj višni.
Ve vodní lázni si rozehřejeme všechny čokoládové polevy a postupně je naplníme do papírových cukrářských sáčků. Marcipánové kuličky s višní dáme na kovovou mřížku.
Bonbony přelijeme nejprve mléčnou čokoládovou polevou a necháme mírně zatuhnout. Pak část přestříkáme tmavou a zbytek bílou čokoládovou polevou.
—————
Višně v čokoládě - tmavé
- 100 g marcipánové hmoty
- 2 lžíce kakaa
- 100 g naložených vypeckovaných višní se stopkami
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g čokoládové rýže
Marcipánovou hmotu důkladně prohněteme s kakaem. Kakaový marcipán rozválíme na silnější plát a rozdělíme jej asi na 10 kousků. Višně opatrně obalíme marcipánem.
Čokoládu rozlámeme na kousky, dáme do kastrůlku a rozpustíme ve vodní lázni. Višně v marcipánu napíchneme na párátka, namáčíme do rozpuštěné čokolády a pak je ihned do poloviny obalíme čokoládovou rýží. Na kuchyňské mřížce nebo alobalu je necháme dobře ztuhnout. Ztuhlé obalené višně vložíme do papírových košíčků.
—————
Višňové potěšení
- 200 g strouhaných jader vlašských ořechů
- 150 g strouhané čokolády
- 150 g moučkového cukru
- 150 g hrozinek
- 50 g dětských piškotů
- 200 ml rumu
- 1 šálek višní naložených v rumu
- čokoládová rýže nebo čokoláda na obalení
Hrozinky na sítku spaříme vroucí vodou. Vložíme je do větší láhve, zalijeme rumem a necháme asi 48 hodin odležet. Pak je scedíme, najemno nasekáme, přidáme čokoládu, cukr, strouhané ořechy a piškoty a zpracujeme na husté těsto. Do kousků těsta balíme scezené, okapané višně, utvoříme kuličky, které nakonec obalíme v čokoládové rýži nebo namočíme do čokolády.
—————