Mandlové
Mandlové kroužky
- 40 dkg hladké mouky
- 30 dkg másla
- 4 dkg kvasnic
- 10 dkg rozstrouhaných mandlí
- citronová kůra
- cukr
- 2 žloutky
- trošku soli
Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme. My preferujeme mletí více nahrubo.
Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a kvasnice a necháme vykynout (cca 10 minut).
Máslo rozsekáme do většího množství mouky se špetkou soli. Do menšího množství mouky dáme vykynuté kvasnice, citronovou kúru, 10 dkg oloupaných mandlí, 2 žloutky a nakonec důkladně proděláme.
Vyválíme placku 0,5 cm silnou a vykrajujeme kroužky. Na plechu necháme znovu chvíli kynout. Po upečení ještě teplé - po pár minutách od vyjmutí z trouby - obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
—————
Mandlové věnečky
Doba přípravy: 90 minut
25 ks
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 40 g jemně mletých oloupaných mandlí
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g másla + 1 vejce
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 60 g krupicového cukru
- 50 g kakaa
- 150 g čokolády na vaření
K dohotovení:
- 100 g čokoládové polevy
- 100 g oloupaných celých mandlí
- 50 g bílé čokoládové polevy
Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Pak odstavíme z vařiče a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a náplň mírně nevychladne. Pak dáme do chladničky ztuhnout.
Mouku s moučkovým cukrem prosijeme, přidáme mleté mandle, vanilkový cukr, máslo, vejce, citronovou kůru a všechno důkladně zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které uložíme na 30 minut do chladničky odležet.
Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme z něj 6 cm kolečka. Do středu vypíchneme kolečko o průměru 2 cm. Kroužky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Upečené necháme vychladnout.
Ztuhlou náplň vyšleháme na hladký krém. Ten naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na věnečky. Do krému potom vmáčkneme po obvodu několik celých mandlí a věnečky dáme do chladničky, aby krém ztuhl. Čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni a věnečky do ní celé namočíme. Položíme je na papír a necháme polevu ztuhnout. Potom navrch ozdobně nastříkáme bílou polevu.
—————