Kávové
Kávové cukroví
- 200 g hladké mouky
- 150 g hery
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- lžička čerstvě mleté kávy
- 1 - 2 lžíce mléka
Krém:
- 120 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/4 l silné černé kávy
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce horké kávy
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, ořechy a kávu. Zaděláme změklým tukem a trochou mléka na hladké těsto. Vyválíme na tenký plát a formičkami vykrajujeme kolečka, srdíčka a oválky. Upečeme na pomaštěném plechu a necháme vychladnout. Studené pak naplníme krémem a polijeme kávovou polevou.
Krém: Máslo rozehřejeme, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do horké kávy vsypeme cukr a kávou pak zalijeme jíšku. Krém dobře povaříme a mícháme, až prochladne. Můžeme ho doplnit mletými lískovými oříšky.
Poleva: Moučkový cukr zalijeme horkou kávou a mícháme, až je poleva hladká a lesklá.
—————
Kávové kytičky
30 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce mleté kávy
- 1 lžička citronové kůry
- 2 žloutky
- 200 g másla
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílé nalámané čokolády
Dále:
- hladká mouka na vál
- tuk na plech
- čokoládová kávová zrna na ozdobení
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme odpočinout.
Těsto rozválíme a formičkou vykrájíme kytičky. Při 190 °C je pečeme na plechu asi 10 minut.
Smetanu přivedeme k varu a vložíme do ní čokoládu. Na mírném ohni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Když náplň zchladne, uložíme ji na noc do ledničky.
Ztuhlou náplň vyšleháme a sáčkem na 1/2 kytiček naneseme. Přiklopíme je zbylými kousky. Navrch uděláme z krému pusinku a vtiskneme kávové zrno. Dáme zatuhnout.
—————
Mokka oválky
- 500 g hladké mouky
- 170 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté zrnkové kávy
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 200 g Hery
Na náplň:
- 130 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1/8 l silné černé kávy
- 1 lžíce hrubé mouky
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké silné kávy
V mouce rozmícháme prášek do pečiva a cukr, dále kávu, žloutek, celé vejce a tuk. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1 hodinu odležet.
Potom rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme oválky. Pečeme je ve vyhřáté troubě. Na náplň vymícháme máslo s cukrem. V kávě rozmícháme mouku a uvaříme hustou kaši, kterou po vychladnutí spojíme s vymíchaným máslem a cukrem.
Oválky spojíme náplní a poléváme kávovou polevou (ze silné horké kávy a moučkového cukru). Nakonec oválky ozdobíme velkým písmenem M, které můžeme napsat čokoládovou polevou.
—————
Plněné kávové mušličky
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek 120 kcal
30 kousků
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 90 g hnědého cukru
- 160 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička jemné mleté kávy
- citronová kůra
Náplň:
- 100 g mletých ořechů
- 100 g hnědého cukru
- 1 malé vejce
- trocha tmavého rumu
- kakao
- čokoláda na ozdobení
Hladkou mouku prosijeme do velké mísy, přisypeme hnědý cukr, přidáme měkké máslo, dva žloutky, mletou kávu a strouhanou citronovou kůru a vše promícháme. Ze všech surovin uhněteme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme chvíli uležet v chladu. Poté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme z něj placku.
Na náplň ušleháme metlou vejce do pěny. Za stálého šlehání přisypeme mleté vlašské ořechy, hnědý cukr, kakao a přilijeme podle chuti rum.
Tvořítkem vykrajujeme z těsta mušličky, do jejichž středu vkládáme náplň, přiklopíme druhou mušličkou a uzavřeme. Mušličky přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
Troubu předehřejeme na 200 °C a mušličky v ní pečeme asi 10 minut. Po vychladnutí je ozdobně polijeme tenkými pramínky rozpuštěné čokolády.
—————