Ořechové
Ořecháčky
- 140 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka
- 70 g mletých ořechů
- 120 g másla
- čokoládová poleva
- strouhané ořechy na ozdobu
Ořechová nádivka:
- 70 g mletých ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce másla
- 1 bílek
- trochu rumu
Na nádivku smícháme ořechy s vanilkovým cukrem, máslem a bílkem a nakonec ochutíme trochou rumu.
Mouku smícháme s moučkovým cukrem a ořechy, přidáme nasekané máslo a vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak je vyválíme, vykrájíme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka po dvou slepujeme ořechovou nádivkou, povrch potřeme čokoládovou polevou a posypeme nastrouhanými ořechy.
—————
Ořechové kroužky
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200g cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
na náplň:
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 50 g strouhané čokolády
- 2 žloutky
- trochu rumu
- rumová poleva
Ze surovin určených na kroužky uhněteme hladké těsto a formičkou z něj vykrájíme kroužky. Ty poté rozložíme na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme.
Druhý den je slepíme náplní a přelijeme rumovou polevou. Ještě před tím, než poleva ztuhne, můžeme kroužky dle chuti ozdobit nasekanými mandlemi, barevným cukrem nebo třeba půlkou oříšku.
—————
Ořechové mušličky
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g mletých ořechů
- 120 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- lžička octa
- lžička vody
Na náplň:
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- 1 celé vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce rumu
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Zabalené je necháme odležet alespoň 30 minut. Mezitím si připravíme náplň důkladným rozmícháním všech přísad.
Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Do středu každého z nich dáme kousek náplně, lehce přehneme a skládáme na plech. Zvolna pečeme a na závěr posypeme cukrem.
—————
Oříšková kolečka
těsto
- 150 g Hery
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 100 g opražených lískových oříšků
- 3 žloutky
náplň
- 200 g malinové zavařeniny
poleva
- rozpuštěná mléčná čokoláda
- na ozdobu nahrubo nasekané pistácie
Všechny ingredience důkladně promícháme a vypracujeme z nich těsto. To poté necháme odležet asi na 30 minut v chladu.
Následně těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kroužky. Ty pečeme v troubě při teplotě 180 °C dozlatova. Necháme vychladnout a poté vždy dva kroužky slepujeme k sobě malinovou zavařeninou. Na závěr potáhneme čokoládou a před zatuhnutím zasypeme pistáciemi.
—————
Oříškové koláčky s malinovou marmeládou
- 150 g hladké mouky
- 70 g mletých lískových oříšků
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 3 lžíce mléka
Náplň:
- malinová marmeláda
Ze surovin na koláčky vypracujeme těsto, necháme ho chvíli odležet v chladu, pak ho rozválíme, formičkou vykrájíme koláčky a na pomaštěném plechu je upečeme.
Druhý den je spojíme malinovou marmeládou. Povrch je možné potřít bílkovou polevou a ozdobit plátkem kandovaného ovoce.
—————
Oříškové závitky
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 160 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce smetany
Na náplň:
- 100 g mletých ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžíce rumu
Necháme změknout máslo a poté ho promícháme s hladkou mouku a vaječnými žloutky. Vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočinout v chladu.
Mezitím si připravíme náplň.
V misce promícháme ořechy, cukr, rum a vaječné bílky. Důkladně rozmícháme a necháme odpočinout.
Z připraveného těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme čtverečky asi čtyři krát čtyři centimetry. Na ně dáme náplň a zabalíme (na obrázku ještě nezabalené).
Závitky položíme na tukem vymazaný plech a v troubě rozehřáté na 160°C pečeme sedm minut. Ořechové závitky nepotřebují na odležení delší dobu a je proto možné je konzumovat takřka vzápětí po jejich výrobě. Jen pozor, aby vám do Vánoc nějaké vydržely.
—————
Vykrajované ořechové rohlíčky
- 280 g hladké mouky
- 70 g mletých ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 8 g hery
- moučkový cukr na obalení
Z mouky, mletých ořechů, cukru, másla a hery vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na sílu 5 mm a vhodnou formičkou vykrájíme rohlíčky, které v předehřáté troubě upečeme. Ještě horké rohlíčky obalíme v prosátém moučkovém cukru.
—————