Bůček

Bůček plněný pivním sýrem

 

Doba přípravy: 70 - 80 minut

1 porce 3 495 kJ/ 835 kcal

4 porce

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 100 g pivního sýra
  • 3 plátky veky
  • 2 lžíce mléka
  • 2 - 3 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžíce mrkvových kostek
  • 2 bobkové listy
  • mletý pepř
  • sůl
  • zelené bylinky na ozdobu

Vepřové maso omyjeme, osuším a nožem v něm prokrojíme kapsu. Musíme dávat pozor, abychom neprořízli maso, jinak by náplň při pečení vytekla. Masovou kapsu po povrchu i uvnitř osolíme.

Pak vymícháme náplň. Do mísy vložíme tenké plátky veky a namočíme je do mléka s rozšlehaným vejcem a mletou paprikou. Přidáme nastrouhaný pivní sýr, mrkvové kostky, vše promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Solíme opatrně, protože pivní sýr je sám o sobě dost slaný. Opepříme podle chuti. Zahuštěnou nádivkou naplníme masovou kapsu, zašijeme, vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme bobkové listy a dozlatova upečeme. Hotové maso pokrájíme na plátky a podáváme s bramborovými, houskovými nebo chlupatými knedlíky a zelím, ozdobené čerstvými bylinkami.

—————

Bůček po dřevorubecku s nastavovanou kaší

 

  • 600 g libového bůčku
  • sůl
  • česnek
  • 2 cibule
  • mletá paprika

Kaše:

  • 500 g oloupaných brambor
  • asi 6 lžic mléka
  • 150 g trhaných krupek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek

 

Bůček nakrájíme na plátky, trochu je naklepeme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme paprikou, osolíme a rozložíme v jedné vrstvě do pekáče. Vložíme do horké trouby, za několik minut přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, pečeme asi 2 minuty. Pak vše podlijeme vodou a dál pečeme do změknutí bůčku.

Příprava kaše: Brambory nakrájíme na stejně velké kousky, uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme, prolisujeme, přidáme vařící mléko a ušleháme kaši. Přidáme doměkka uvařené a scezené krupky, koření, prolisovaný česnek a vše dokonale promícháme.

—————

Chatařův bůček na zelí

 

  • 1 kg vepřového bůčku (může být i nadívaný)
  • 800 g kysaného zelí
  • 1/2 l vývaru
  • 3 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • kmín
  • pepř
  • sůl

 

Pekáč vymažeme olejem, poklademe zelím, navrch položíme bůček, potřeme česnekem, osolíme, okořeníme a dáme péct. Podlijeme vývarem, pečeme asi hodinu a přeléváme výpekem. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

—————

Vepřový bůček s pikantní omáčkou

 

Doba přípravy: 1 a 1/2 hodiny

1 porce asi 3 325 kJ/ 795 kcal

4 porce

  • 600 g vepřového bůčku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 cibule
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 sterilovaná okurka
  • 50 g kaparů
  • 50 g nakládaných červených fazolí
  • 2 lžíce oleje
  • voda
  • paprika na ozdobu

Předehřejeme troubu na 250 °C. Vepřový bůček dobře očistíme a kůži nařízneme na ozdobné mřížky. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

Vložíme do pekáčku kůží dolů. Přiklopíme alobalem, podlijeme trochou vody a vložíme do trouby. Za občasného přelévání pečeme přibližně půl hodiny. Potom maso vyjmeme, otočíme a stále přiklopené pečeme další půl hodiny.

Mezitím si připravíme pikantní omáčku. Na rozpáleném oleji zpěníme pokrájenou cibulku a česnek. Potom zarestujeme rajčatový protlak a přilijeme 200 ml vody. Přidáme nastrouhanou sterilovanou okurku, kapary a červené fazole. Omáčku 5 minut provaříme a dochutíme pepřem a solí.

Maso odklopíme a ještě alespoň 15 minut dopékáme, aby mělo krásnou barvu. Kůže by měla tvořit zlatohnědou křupavou kůrku. Podáváme pokrájené na plátky, zdobené červenou paprikou.

Výbornou přílohou mohou být např. celé pečené brambory v alobalu podávané s česnekovou zakysanou smetanou.

—————