Plátky z trouby

Jarní kotlety s bylinkami

 

Doba přípravy: 45 minut

6 porcí

  • 750 g vepřových kotlet
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • kmín
  • špetka tymiánu
  • špetka rozmarýnu
  • tuk
  • voda
  • hladká mouka

Kotlety osolíme a naklepeme. Potom je prošpikujeme česnekem, nařízneme okraje a okořeníme. Dáme je na tuk do pekáčku, podlijeme vodou, přikryjeme. Pečeme doměkka.

Před koncem pečení pekáč odklopíme a kotlety dopečeme dočervena. Vyndáme je, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a povaříme. Podáváme s bramborem.

—————

Kotlety s vejci

 

4 porce

  • 4 vepřové kotlety
  • 150 g nivy
  • 8 vajec
  • 1 cibule
  • 100 g žampionů
  • 1 paprika
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • olej na pečení
  • pažitka nebo petržel

 

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v hladké mouce a zprudka na pánvi opečeme. Žampiony a papriku orestujeme, přidáme rozšlehaná vejce s pažitkou a uděláme smaženici. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme ji na oleji zesklovatět. Smaženici navršíme na maso, přidáme cibuli a nahoru nastrouháme nivu, zapékáme.

—————

Kotlety zapečené se šlehačkou

 

Kotlety vykostíme, nasucho je naskládáme do pekáčku tak, aby se nepřekrývaly. Maso osolíme  a přikryjeme ho asi cm vrstvou pokrájené cibule a stejně silnou vrstvou strouhaného sýra. Nahoru naskládáme na tenké plátky nakrájené syrové brambory, vše zalijeme šlehačkou a znovu osolíme, přidáme tlučený pepř. Pak jídlo pečeme v mírné troubě, je třeba dávat pozor, aby se šlehačka vyvařila.

—————

Moravské kotlety naruby

 

4 porce 

  • 4 vepřové kotlety
  • 2 vejce
  • 1 sklenice sterilované zeleniny Moravanka
  • 3 stroužky česneku
  • strouhanka
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

 

Kotlety jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a obalíme ve strouhance. Teprve potom je protáhneme v rozšlehaných vejcích a zprudka osmahneme na oleji asi 3 minuty po každé straně. Kotlety potom vložíme do zapékací misky, zalijeme Moravankou a zapékáme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut (přitom hlídáme, aby se šťáva předčasně nevypařila, popřípadě mírně podlijeme vodou). Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.

—————

Náchodská krkovička

 

4 porce

  • 4 silnější plátky z krkovičky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička pepře
  • olej
  • 4 cibule
  • 0,5 l světlého piva

Omyté maso potřeme hořčicí, česnekem utřeným se solí, okořeníme, zakápneme olejem a necháme přes noc odležet v chladu. Plátky pak zasypeme pokrájenou cibulí, podlijeme pivem a hodinu pečeme. Podáváme se šťouchanými brambory, zelím a osmaženou cibulkou.

—————

Pikantní kotlety

 

4 porce

  • 4 kotlety
  • půlka rostlinného másla
  • 3 větší cibule
  • 3 pikantní tavené sýry
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,5 dl vody

Kotlety bez kostí naklepeme, osolíme, opepříme, okořením a z obou stran obalíme v mouce. Na dno pekáčku dáme kousky másla a vložíme kotlety, hustě posypeme na kolečka nakrájenou cibulí. Plátky tavených sýrů rozložíme na povrch. Podlijeme vodou a pečeme necelou hodinu v troubě. Podáváme s hranolky nebo s bramborovou kaší.

—————

Řízky pod jablečnou peřinou

 

4 porce

  • 4 řízky z vepřové kýty
  • hladká mouka na obalení
  • 4 plátky tvrdého sýra
  • olej na smažení
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 jablka
  • 1 kg brambor
  • voda na podlití
  • sůl
  • pepř

Maso omyjeme, naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Poté řízky obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na trošce oleje po obou stranách. Vyjmeme je do pekáče a zalijeme vypečenou šťávou.

Na každý řízek položíme plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijeme vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso, nikoliv slanina a jablka. Dáme péct do předem vyhřáté trouby.

Před koncem pečení položíme na každý řízek plátek sýra a necháme ještě 5 minut zapéct. Podáváme s vařeným bramborem.

—————

Škaredé maso

 

4 porce 

  • 4 vepřové kotlety
  • česnek
  • vajíčko a strouhanka na obalení
  • 1 velká cibule
  • olej na smažení
  • kostka masoxu

 

Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozdrceným česnekem. Obalíme je nejprve ve strouhance a pak v rozšlehaném vejci. Opečeme na pánvi a rozložíme do pekáčku.

Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova, nasypeme na kotlety a vše zalijeme 1/4 l horkého vývaru za kostky masoxu. Dáme péci, než maso změkne.

Přílohou jsou kaše, brambory, hranolky nebo rýže.

—————

Sváteční kotlety

 

2 porce

  • 2 kotlety
  • sůl, drcený pepř
  • trocha mleté sladké papriky
  • 1 cibule
  • 5 dkg tvrdého sýra
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml vývaru z masoxu

 

Omyté kotlety osušíme papírovou utěrkou, lehce naklepeme a nařízneme na okrajích, aby se nekroutily. Osolíme, opepříme a poprášíme sladkou paprikou. Cibuli nakrájíme na kolečka a sýr nastrouháme. Máslem vymažeme pekáček, naskládáme kotlety a poklademe je cibulí. Na každou kotletu vložíme oříšek másla, posypeme sýrem a podlijeme horkým vývarem. Pekáč vložíme do předehřáté trouby (přikryté alobalem) a pečeme 30 minut. Pak alobal sejmeme a pečeme asi 8 minut dozlatova. Podáváme s brambory.

—————

Vepřová krkovice s paprikovou směsí

Vepřová krkovice s paprikovou směsí

4 porce

  • 4 plátky z vepřové krkovice
  • olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl bílého vína nebo trochu vývaru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička octa
  • bazalka nebo tymián
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika

Vepřové plátky nařízneme po obvodu a u kostí, naklepeme, osolíme a opepříme. Na dno vymaštěného pekáče urovnáme drobně nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, poklademe je masem, pokapeme vínem nebo vývarem a krátce zapečeme. Podlijeme je trochou vývaru a dusíme pod vrchním dílem pekáče v troubě, občas je obrátíme a podlijeme. Měkké maso vyjmeme, šťávu odpaříme a necháme trochu vysmahnout.

Opět zalijeme trochou vývaru, přidáme část drobně usekaných bylinek a uvedeme do varu. Přidáme zpět maso a prohřejeme je.

Papriky nakrájíme na nudličky, pokapeme octem, přidáme med, zbytek usekaných bylinek a krátce podusíme a při podávání touto směsí obložíme maso. Vhodná příloha je rýže.

—————