Rolády

Asturská vepřová roláda

 

 

  • 1/2 kg vepřové plece bez kosti
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • 4 dkg másla
  • 1 dl bílého vína 

Nádivka: 

  • 10 dkg drůbežích jater
  • 3 dkg slaniny
  • 6 dkg strouhanky
  • petrželka
  • 1 malá cibule
  • rozmarýn
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 vejce
  • 1 lžíce bílého vína

 

Vepřovou plec rozkrojíme na plát, který rozklepeme do šířky, osolíme, opepříme, potřeme nádivkou, stočíme do rolády, ovineme nití a obalíme v mouce. Roládu vložíme na rozehřáté máslo, podlijeme vínem s trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Po chvilce příkon tepla zmírníme a roládu upečeme doměkka při občasném přelévání šťávou a podlévání vodou. Podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.

Příprava nádivky: Játra uškrábeme na prkénku a promícháme se slaninou pokrájenou na kostičky, s drobně pokrájenou cibulí, petrželkou, kapary a s ostatními surovinami.

—————

Bůčková roláda s králíkem

 

6 porcí

  • 2 stehna z králíka
  • 800 g bůčku
  • 50 g nadrobno pokrájené slaniny
  • 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
  • 2 lžíce sádla
  • 8 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • drhnutý sušený tymián
  • sůl

 

Stehna odblaníme, vykostíme a upravíme na 2 pláty. Na plát upravíme i bůček. Pláty rozklepeme, osolíme a posypeme tymiánem. Na plát bůčku položíme králičí maso, svineme a upevníme provázkem.

V pekáčku na sádle roládu opečeme. Vyjmeme ji a ve výpeku osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme zeleninu. Orestujeme ji a osolíme. Roládu vrátíme do pekáčku. Přidáme pepř, nové koření a bobkové listy. Podlijeme a pečeme při 190 °C asi 60 minut.

—————

Hukvaldská vepřová roláda

 

 

  • 1 kg vepřové kýty
  • 150 g sádla
  • 4 vejce natvrdo
  • 50 g hladké mouky
  • pepř
  • 400 g čerstvých hub
  • 3 cibule
  • sůl
  • 200 g slaniny
  • vývar nebo voda na podlévání

 

Vepřovou kýtu upravíme na plát, naklepeme ho z obou stran, osolíme, opepříme a naplníme ho očištěnými nakrájenými houbami, vařenými vejci a plátky uzené slaniny. Roládu stočíme, převážeme motouzem a na části sádla ji dočervena opečeme, do výpeku dáme zbylé sádlo a nakrájenou cibuli na měsíčky, orestujeme. Vrátíme roládu do pekáče, podlijeme a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.

Hotovou roládu vyjmeme, šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme zalijeme vývarem nebo vodou, dobře provaříme a procedíme. Roládu krájíme na dílky, přeléváme je zahuštěnou šťávou. Podáváme s libovolnou přílohou, skvěle chutná s bramborovými knedlíky nebo noky.

—————

Plněná cikánská pečeně

 

 

  • 800 g vepřové pečeně
  • 1 paprikový lusk
  • cibule
  • 5 dkg prorostlé slaniny
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

 

Plát masa osolíme a opepříme. Papriku očistíme a nakrájíme ji jako cibuli a slaninu na malé kostičky. Vše smícháme s rajským protlakem, posolíme a rozetřeme na plát masa, který pak srolujeme a pevně ovážeme nití. Pak roládu potřeme olejem a dáme péct do horké trouby. Několikrát ji během pečení obrátíme a podléváme ji. Před dopečením roládu potřeme kečupem a podáváme se zeleninou, brambory nebo rýží.

—————

Plněná pečená vepřová roláda

 

  • 1 kg vepřových kotlet
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • sůl

Náplň:

  • 2 cibule
  • 2 rohlíky
  • 200 g kvalitní pikantní klobásy
  • 5 vajec
  • sůl a pepř
  • pažitka
  • 2 lžíce oleje

Nejdříve připravíme náplň do masa. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a dozlatova osmahneme na 2 lžících rozehřátého oleje. Přidáme rozšlehaná vejce a připravíme hustou smaženici. Rohlíky nakrájíme na velmi malé kostičky. Pažitku omyjeme, nadrobno posekáme a spolu s nakrájeným pečivem vmícháme do usmažených vajec. Vepřové kotlety vcelku vykostíme, omyjeme, osušíme a lehce rozklepeme na velký plát, maso osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Do středu masového plátu navrstvíme připravenou náplň, na náplň rozložíme klobásu, roládu zabalíme a důkladně převážeme čistou bílou nití. Troubu předehřejeme na 180 °C.

V teflonové pánvi rozehřejeme sádlo, naplněnou roládu ze všech stran opečeme dozlatova, pak ji přendáme i s vypečenou šťávou a tukem na pekáč, podlijeme několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru, vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka. Během pečení roládu přeléváme vypečenou šťávou a průběžně podle potřeby znovu několikrát podlijeme. Z upečené rolády odstraníme nitě, ostrým nožem ji nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší nebo jinou bramborovou přílohou či rýží a se zeleninovým salátem.

—————

Velikonoční masová roláda

 

  • 1 kg vykostěných vepřových kotlet
  • 400 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
  • 4 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 8 - 10 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 5 vajec
  • trocha drceného kmínu
  • 3 lžíce světlé instantní jíšky

Vykostěné vepřové kotlety omyjeme, osušíme, naplocho několikrát nakrojíme a rozklepeme na velký tenký masový plát. Pokud použijeme mražené špenátové listy, necháme je povolit. Pokud použijeme čerstvé špenátové listy, očistíme je a několikrát opláchneme, spaříme vařící vodou, slijeme a necháme dobře okapat. Rozmražené špenátové listy trochu vymačkáme. Jednu cibuli a 3 stroužky česneku oloupeme, nadrobno posekáme a osmahneme v teflonové pánvi na rozehřátém másle. Přidáme 5 rozklepnutých vajec a připravíme míchaná vejce. Vaječnou smaženici osolíme, opepříme, necháme trochu vychladnout a pak ji promícháme se špenátovými listy. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Připravený plát masa osolíme,  opepříme a rozložíme na něj míchaná vejce se špenátem. Opatrně stočíme do rolády a pevně převážeme čistou bílou nití. Pekáč vymastíme lžící másla a vložíme do něj masovou roládu. Zbývající česnek a cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a maso posypeme česnekem a cibulí. Posypeme podle chuti drceným kmínem, masovou roládu i zvenku osolíme, poklademe plátky zbývajícího másla, podlijeme několika lžícemi horké vody nebo vývaru a zvolna pečeme v předehřáté troubě.

Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou a průběžně podle potřeby znovu několikrát podlijeme trochou horké vody nebo vývaru. Upečenou roládu vyndáme z pekáče, opatrně z ní odstraníme nitě a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Šťávu vlijeme do kastrůlku a za stálého míchání ji svaříme s instantní jíškou. Plátky rolády přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s rýží nebo s vařenými či opékanými bramborami a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.

—————

Velikonoční masová štola

 

  • 500 g libového vepřového masa
  • 4 housky
  • 6 vajec
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 80 g strouhanky
  • 50 g tuku
  • 100 g anglické slaniny
  • pepř
  • sůl
  • petrželová nať

Maso uvaříme a necháme vychladnout. Do studeného vývaru namočíme housky, vyždímáme  a promícháme s rozšlehanými vejci, přidáme v troše vývaru rozpuštěné droždí, sůl, pepř, nasekanou petrželku, hladkou mouku a část strouhanky. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Uvařené maso obalíme hmotou z housek a necháme kynout. Poklademe plátky slaniny a pečeme dorůžova. Podáváme studené s křenem a červenou řepou.

—————

Vepřová panenka plněná sušeným ovocem a nivou

 

4 porce 

  • 2 vepřové panenky (600 g)
  • 120 g nivy
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 60 g sušených švestek
  • 60 g sušených hrušek
  • 40 ml brandy
  • 2 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • drcený černý pepř
  • sůl

 

V hrnci smícháme 200 ml vody s cukrem i brandy a krátce v ní povaříme sušené ovoce. Pak hrnec odstavíme a ovoce necháme asi 30 minut marinovat. Maso omyjeme a osušíme. Podélně je nařízneme a rozložíme na plát. Zde ho naklepeme a osolíme a opepříme.

Marinované ovoce slijeme, nakrájíme nivu na kousky a oboje rozložíme do středu masa. Volné konce plátu přeložíme přes náplň a roládu ovážeme provázkem.

Na pánvi rozpálíme olej a roládu zprudka opečeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, dáme je do zapékací mísy a poté na ně položíme opečenou roládu.

Maso podlijeme vínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Upečené maso necháme před porcováním alespoň 10 minut odpočinout. Podáváme je se zeleninovým salátem a libovolně upravenými brambory.

—————

Vepřová roláda

Vepřová roláda

4 porce

  • 800 g vepřové kýty
  • olej
  • sůl
  • hořčice
  • mletý pepř
  • 20 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky

Nádivka:

  • 150 g salámu
  • 2 vejce
  • olej
  • petrželka
  • 2 rajčata
  • 150 g žampionů
  • 1 sterilovaná okurka
  • 2 lžíce hrášku
  • sůl

Vepřovou kýtu rozřízneme v rovný plát a naklepeme. Potřeme jej tence hořčicí, osolíme, opepříme, poklademe kolečky salámu, spařenými, oloupanými a na hranolky nakrájenými rajčaty a nudličkami okurky. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na oleji, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a umícháme řidší pomazánku. Vmícháme do ní hrášek, usekanou petrželku a přidáme ji na plát masa.

Ten pevně stočíme v roládu, omotáme nití, vložíme na pekáč s olejem a opečeme po všech stranách. Osolíme i na povrchu, podlijeme trochou vody a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Při pečení roládu obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Když je roláda téměř upečená, do šťávy vmícháme změklé máslo rozetřené s moukou a dopečeme. Ze stran pekáčku seškrábneme do šťávy výpečky, aby šťáva měla pěknou barvu a chuť.

Roládu nakrájíme na plátky a podáváme teplou nebo studenou.

—————

Vepřová roláda plněná zelím

 

  • asi 1 kg kýty rozkrojené na plát
  • sůl
  • pepř
  • lžíce másla

Náplň:

  • 30 dkg mletého masa
  • 15 dkg syrového hlávkového zelí
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • kousek červené papriky

 

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, najemno nastrouhané zelí, papriku nakrájenou na kousky a petrželku. Plát masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme náplní a stočíme do rolády. Převážeme nití. V pekáči rozpustíme máslo, roládu na něm po všech stranách opečeme, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Podáváme s bramborem.

—————