Rolády
Asturská vepřová roláda
- 1/2 kg vepřové plece bez kosti
- sůl, pepř
- hladká mouka
- 4 dkg másla
- 1 dl bílého vína
Nádivka:
- 10 dkg drůbežích jater
- 3 dkg slaniny
- 6 dkg strouhanky
- petrželka
- 1 malá cibule
- rozmarýn
- 1 lžíce kaparů
- 1 vejce
- 1 lžíce bílého vína
Vepřovou plec rozkrojíme na plát, který rozklepeme do šířky, osolíme, opepříme, potřeme nádivkou, stočíme do rolády, ovineme nití a obalíme v mouce. Roládu vložíme na rozehřáté máslo, podlijeme vínem s trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Po chvilce příkon tepla zmírníme a roládu upečeme doměkka při občasném přelévání šťávou a podlévání vodou. Podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.
Příprava nádivky: Játra uškrábeme na prkénku a promícháme se slaninou pokrájenou na kostičky, s drobně pokrájenou cibulí, petrželkou, kapary a s ostatními surovinami.
—————
Bůčková roláda s králíkem
6 porcí
- 2 stehna z králíka
- 800 g bůčku
- 50 g nadrobno pokrájené slaniny
- 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
- 2 lžíce sádla
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- drhnutý sušený tymián
- sůl
Stehna odblaníme, vykostíme a upravíme na 2 pláty. Na plát upravíme i bůček. Pláty rozklepeme, osolíme a posypeme tymiánem. Na plát bůčku položíme králičí maso, svineme a upevníme provázkem.
V pekáčku na sádle roládu opečeme. Vyjmeme ji a ve výpeku osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme zeleninu. Orestujeme ji a osolíme. Roládu vrátíme do pekáčku. Přidáme pepř, nové koření a bobkové listy. Podlijeme a pečeme při 190 °C asi 60 minut.
—————
Hukvaldská vepřová roláda
- 1 kg vepřové kýty
- 150 g sádla
- 4 vejce natvrdo
- 50 g hladké mouky
- pepř
- 400 g čerstvých hub
- 3 cibule
- sůl
- 200 g slaniny
- vývar nebo voda na podlévání
Vepřovou kýtu upravíme na plát, naklepeme ho z obou stran, osolíme, opepříme a naplníme ho očištěnými nakrájenými houbami, vařenými vejci a plátky uzené slaniny. Roládu stočíme, převážeme motouzem a na části sádla ji dočervena opečeme, do výpeku dáme zbylé sádlo a nakrájenou cibuli na měsíčky, orestujeme. Vrátíme roládu do pekáče, podlijeme a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.
Hotovou roládu vyjmeme, šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme zalijeme vývarem nebo vodou, dobře provaříme a procedíme. Roládu krájíme na dílky, přeléváme je zahuštěnou šťávou. Podáváme s libovolnou přílohou, skvěle chutná s bramborovými knedlíky nebo noky.
—————
Plněná cikánská pečeně
- 800 g vepřové pečeně
- 1 paprikový lusk
- cibule
- 5 dkg prorostlé slaniny
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Plát masa osolíme a opepříme. Papriku očistíme a nakrájíme ji jako cibuli a slaninu na malé kostičky. Vše smícháme s rajským protlakem, posolíme a rozetřeme na plát masa, který pak srolujeme a pevně ovážeme nití. Pak roládu potřeme olejem a dáme péct do horké trouby. Několikrát ji během pečení obrátíme a podléváme ji. Před dopečením roládu potřeme kečupem a podáváme se zeleninou, brambory nebo rýží.
—————
Plněná pečená vepřová roláda
- 1 kg vepřových kotlet
- 5 - 6 stroužků česneku
- 2 lžíce vepřového sádla
- sůl
Náplň:
- 2 cibule
- 2 rohlíky
- 200 g kvalitní pikantní klobásy
- 5 vajec
- sůl a pepř
- pažitka
- 2 lžíce oleje
Nejdříve připravíme náplň do masa. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a dozlatova osmahneme na 2 lžících rozehřátého oleje. Přidáme rozšlehaná vejce a připravíme hustou smaženici. Rohlíky nakrájíme na velmi malé kostičky. Pažitku omyjeme, nadrobno posekáme a spolu s nakrájeným pečivem vmícháme do usmažených vajec. Vepřové kotlety vcelku vykostíme, omyjeme, osušíme a lehce rozklepeme na velký plát, maso osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Do středu masového plátu navrstvíme připravenou náplň, na náplň rozložíme klobásu, roládu zabalíme a důkladně převážeme čistou bílou nití. Troubu předehřejeme na 180 °C.
V teflonové pánvi rozehřejeme sádlo, naplněnou roládu ze všech stran opečeme dozlatova, pak ji přendáme i s vypečenou šťávou a tukem na pekáč, podlijeme několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru, vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka. Během pečení roládu přeléváme vypečenou šťávou a průběžně podle potřeby znovu několikrát podlijeme. Z upečené rolády odstraníme nitě, ostrým nožem ji nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší nebo jinou bramborovou přílohou či rýží a se zeleninovým salátem.
—————
Velikonoční masová roláda
- 1 kg vykostěných vepřových kotlet
- 400 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
- 4 lžíce másla
- 2 cibule
- 8 - 10 stroužků česneku
- sůl a pepř
- 5 vajec
- trocha drceného kmínu
- 3 lžíce světlé instantní jíšky
Vykostěné vepřové kotlety omyjeme, osušíme, naplocho několikrát nakrojíme a rozklepeme na velký tenký masový plát. Pokud použijeme mražené špenátové listy, necháme je povolit. Pokud použijeme čerstvé špenátové listy, očistíme je a několikrát opláchneme, spaříme vařící vodou, slijeme a necháme dobře okapat. Rozmražené špenátové listy trochu vymačkáme. Jednu cibuli a 3 stroužky česneku oloupeme, nadrobno posekáme a osmahneme v teflonové pánvi na rozehřátém másle. Přidáme 5 rozklepnutých vajec a připravíme míchaná vejce. Vaječnou smaženici osolíme, opepříme, necháme trochu vychladnout a pak ji promícháme se špenátovými listy. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Připravený plát masa osolíme, opepříme a rozložíme na něj míchaná vejce se špenátem. Opatrně stočíme do rolády a pevně převážeme čistou bílou nití. Pekáč vymastíme lžící másla a vložíme do něj masovou roládu. Zbývající česnek a cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a maso posypeme česnekem a cibulí. Posypeme podle chuti drceným kmínem, masovou roládu i zvenku osolíme, poklademe plátky zbývajícího másla, podlijeme několika lžícemi horké vody nebo vývaru a zvolna pečeme v předehřáté troubě.
Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou a průběžně podle potřeby znovu několikrát podlijeme trochou horké vody nebo vývaru. Upečenou roládu vyndáme z pekáče, opatrně z ní odstraníme nitě a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Šťávu vlijeme do kastrůlku a za stálého míchání ji svaříme s instantní jíškou. Plátky rolády přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s rýží nebo s vařenými či opékanými bramborami a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.
—————
Velikonoční masová štola
- 500 g libového vepřového masa
- 4 housky
- 6 vajec
- 20 g droždí
- 3 lžíce hladké mouky
- 80 g strouhanky
- 50 g tuku
- 100 g anglické slaniny
- pepř
- sůl
- petrželová nať
Maso uvaříme a necháme vychladnout. Do studeného vývaru namočíme housky, vyždímáme a promícháme s rozšlehanými vejci, přidáme v troše vývaru rozpuštěné droždí, sůl, pepř, nasekanou petrželku, hladkou mouku a část strouhanky. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Uvařené maso obalíme hmotou z housek a necháme kynout. Poklademe plátky slaniny a pečeme dorůžova. Podáváme studené s křenem a červenou řepou.
—————
Vepřová panenka plněná sušeným ovocem a nivou
4 porce
- 2 vepřové panenky (600 g)
- 120 g nivy
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce krupicového cukru
- 60 g sušených švestek
- 60 g sušených hrušek
- 40 ml brandy
- 2 cibule
- 4 lžíce oleje
- drcený černý pepř
- sůl
V hrnci smícháme 200 ml vody s cukrem i brandy a krátce v ní povaříme sušené ovoce. Pak hrnec odstavíme a ovoce necháme asi 30 minut marinovat. Maso omyjeme a osušíme. Podélně je nařízneme a rozložíme na plát. Zde ho naklepeme a osolíme a opepříme.
Marinované ovoce slijeme, nakrájíme nivu na kousky a oboje rozložíme do středu masa. Volné konce plátu přeložíme přes náplň a roládu ovážeme provázkem.
Na pánvi rozpálíme olej a roládu zprudka opečeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, dáme je do zapékací mísy a poté na ně položíme opečenou roládu.
Maso podlijeme vínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Upečené maso necháme před porcováním alespoň 10 minut odpočinout. Podáváme je se zeleninovým salátem a libovolně upravenými brambory.
—————
Vepřová roláda
4 porce
- 800 g vepřové kýty
- olej
- sůl
- hořčice
- mletý pepř
- 20 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
Nádivka:
- 150 g salámu
- 2 vejce
- olej
- petrželka
- 2 rajčata
- 150 g žampionů
- 1 sterilovaná okurka
- 2 lžíce hrášku
- sůl
Vepřovou kýtu rozřízneme v rovný plát a naklepeme. Potřeme jej tence hořčicí, osolíme, opepříme, poklademe kolečky salámu, spařenými, oloupanými a na hranolky nakrájenými rajčaty a nudličkami okurky. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na oleji, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a umícháme řidší pomazánku. Vmícháme do ní hrášek, usekanou petrželku a přidáme ji na plát masa.
Ten pevně stočíme v roládu, omotáme nití, vložíme na pekáč s olejem a opečeme po všech stranách. Osolíme i na povrchu, podlijeme trochou vody a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Při pečení roládu obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Když je roláda téměř upečená, do šťávy vmícháme změklé máslo rozetřené s moukou a dopečeme. Ze stran pekáčku seškrábneme do šťávy výpečky, aby šťáva měla pěknou barvu a chuť.
Roládu nakrájíme na plátky a podáváme teplou nebo studenou.
—————
Vepřová roláda plněná zelím
- asi 1 kg kýty rozkrojené na plát
- sůl
- pepř
- lžíce másla
Náplň:
- 30 dkg mletého masa
- 15 dkg syrového hlávkového zelí
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- petrželka
- kousek červené papriky
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, najemno nastrouhané zelí, papriku nakrájenou na kousky a petrželku. Plát masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme náplní a stočíme do rolády. Převážeme nití. V pekáči rozpustíme máslo, roládu na něm po všech stranách opečeme, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Podáváme s bramborem.
—————