Výpečky
Indické výpečky
1 porce = 1 190 kJ/280 kcal (bez přílohy)
4 porce
- 500 - 600 g libové vepřové kýty nebo panenky
- 4 stroužky česneku
- asi 0,5 litru kefíru
- 2 lžičky hnědého nerafinovaného cukru
- špetka mořské soli
- bílý pepř
- mletý kmín
- mletá skořice
- kurkuma
- drcený hřebíček
- chilli
Maso nakrájíme na kostky, dobře promícháme s cukrem, prolisovaným česnekem a vším kořením a dáme do pekáčku. Zalijeme kefírem a necháme 2 - 3 dny v chladu odležet. Pak velmi zvolna při nízké teplotě upečeme.
Příloha: Indická svatební rýže
Na oleji osmahneme podle chuti vlastní koření - chilli,kurkumu, drcený hřebíček, pepř, mletou papriku, mleté nové koření apod., přidáme odmočené hrozinky a propláchnutou rýži. Vše opečeme. Do rýže vmícháme kousky ananasu, oříšky (para, kešu, arašídy...), strouhaný kokos, vše podlijeme zeleninovým vývarem a podusíme. Podle potřeby lze osolit.
—————
Selské výpečky
4 porce
1 porce = 1 670 kJ/390 kcal
- 250 - 300 g vepřového bůčku bez kosti
- 250 - 300 g uzeného bůčku nebo krkovice
- 2 velké cibule
- zhruba 0,5 litru světlého nebo tmavého piva
- sůl, pepř
- mletá sladká paprika
- kmín
Oba druhy masa nakrájíme na stejné kostky o velikosti hrany asi 2-3 cm. Cibule rozkrájíme, smícháme s masem a kořením. Dáme do pekáče, zalijeme vybraným pivem (maso by mělo být potopeno) a dáme péci. Pečeme na mírném ohni velmi zvolna, až je maso měkké a zbývá nám správné množství vypečené šťávy (asi čtvrtina původního množství).
Jako přílohu podáváme houskový nebo bramborový knedlík a dušené bílé nebo červené zelí.
—————