Výpečky

Indické výpečky

 

1 porce = 1 190 kJ/280 kcal (bez přílohy)

4 porce   

  • 500 - 600 g libové vepřové kýty nebo panenky
  • 4 stroužky česneku
  • asi 0,5 litru kefíru
  • 2 lžičky hnědého nerafinovaného cukru
  • špetka mořské soli
  • bílý pepř
  • mletý kmín
  • mletá skořice
  • kurkuma
  • drcený hřebíček
  • chilli

 

 

Maso nakrájíme na kostky, dobře promícháme s cukrem, prolisovaným česnekem a vším kořením a dáme do pekáčku. Zalijeme kefírem a necháme 2 - 3 dny v chladu odležet. Pak velmi zvolna při nízké teplotě upečeme.

 

Příloha:  Indická svatební rýže

 

Na oleji osmahneme podle chuti vlastní koření - chilli,kurkumu, drcený hřebíček, pepř, mletou papriku, mleté nové koření apod., přidáme odmočené hrozinky a propláchnutou rýži. Vše opečeme. Do rýže vmícháme kousky ananasu, oříšky (para, kešu, arašídy...), strouhaný kokos, vše podlijeme zeleninovým vývarem a podusíme. Podle potřeby lze osolit.

—————

Selské výpečky

 

4 porce                      

1 porce = 1 670 kJ/390 kcal 

  • 250 - 300 g vepřového bůčku bez kosti
  • 250 - 300 g uzeného bůčku nebo krkovice
  • 2 velké cibule
  • zhruba 0,5 litru světlého nebo tmavého piva
  • sůl, pepř
  • mletá sladká paprika
  • kmín

 

Oba druhy masa nakrájíme na stejné kostky o velikosti hrany asi 2-3 cm. Cibule rozkrájíme, smícháme s masem a kořením. Dáme do pekáče, zalijeme vybraným pivem (maso by mělo být potopeno) a dáme péci. Pečeme na mírném ohni velmi zvolna, až je maso měkké a zbývá nám správné množství vypečené šťávy (asi čtvrtina původního množství).

Jako přílohu podáváme houskový nebo bramborový knedlík a dušené bílé nebo červené zelí.

—————