Kolena
Koleno v ležáku
4 porce
- 4 vepřová kolínka
- 8 dl piva
- 8 g grilovacího koření
- 8 g steakového koření
- 4 stroužky česneku
- sůl
U očištěného vepřového kolena několikrát nařízneme kůži. V zářezech i na povrchu je okořeníme, osolíme a potřeme drceným česnekem. Vložíme je do mísy, zalijeme je pivem, přikryjeme pokličkou a necháme v chladu marinovat do druhého dne. V nálevu je pak upečeme do zlatova. Hotové koleno má křupavou kůžičku a krásně voní. Podáváme ho s hořčicí a křenem.
—————
Pivní koleno
- 1 vepřové koleno
- 5 stroužků česneku
- 1 cibule
- hrst nakrájené kořenové zeleniny
- 1 bobkový list
- několik kuliček nového koření
- 0,5 l plzeňského piva
Koleno očistíme, nařízneme na několika místech až ke kosti a do řezů vetřeme rozetřený česnek se solí. Koleno osolíme, trochu opepříme a dáme do chladu. Proleželé koleno vložíme do pekáče na mírně osmahnutou cibulku s kořenovou zeleninou, zalijeme vodou a přidáme koření. Přiklopené vložíme do trouby - koleno se nejdříve vaří, pak dusí a nakonec peče. Během pečení podléváme pivem. Podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.
—————