Kolena

Koleno v ležáku

 

4 porce 

  • 4 vepřová kolínka
  • 8 dl piva
  • 8 g grilovacího koření
  • 8 g steakového koření
  • 4 stroužky česneku
  • sůl

 

U očištěného vepřového kolena několikrát nařízneme kůži. V zářezech i na povrchu je okořeníme, osolíme a potřeme drceným česnekem. Vložíme je do mísy, zalijeme je pivem, přikryjeme pokličkou a necháme v chladu marinovat do druhého dne. V nálevu je pak upečeme do zlatova. Hotové koleno má křupavou kůžičku a krásně voní. Podáváme ho s hořčicí a křenem.

—————

Pivní koleno

 

  • 1 vepřové koleno
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • hrst nakrájené kořenové zeleniny
  • 1 bobkový list
  • několik kuliček nového koření
  • 0,5 l plzeňského piva

 

Koleno očistíme, nařízneme na několika místech až ke kosti a do řezů vetřeme rozetřený česnek se solí. Koleno osolíme, trochu opepříme a dáme do chladu. Proleželé koleno vložíme do pekáče  na mírně osmahnutou cibulku s kořenovou zeleninou, zalijeme vodou a přidáme koření. Přiklopené vložíme do trouby - koleno se nejdříve vaří, pak dusí a nakonec peče. Během pečení podléváme pivem. Podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.

—————