Omáčky
Bílá hřibová omáčka de luxe
- 30 - 40 dkg čerstvých hřibů
- 1 l vývaru z masoxu
- 1 větší cibule
- ocet
- žloutek
- 3 - 5 bobkových listů
- 5 - 8 kuliček nového koření
- sůl
- 1/4 l kysané smetany
- 4 lžíce hladké mouky
Koření s nakrájenou cibulí vaříme v masoxu asi 1/4 hodiny, přecedíme a přidáme hřiby, pokrájené na větší kousky. Vaříme až do jejich změknutí, 15 - 20 minut. Mezitím z mouky a smetany ušleháme řídké těsto a za stálého míchání ho pomalu vléváme do vývaru. Mícháme dál asi 15 minut a pak přidáme rozšlehaný žloutek. Dochutíme solí, octem. Omáčkou polijeme vařené brambory nebo houskové knedlíky, jíme jen tak - bez masa.
—————
Česneková omáčka
- 1/2 l vývaru z bujónové kostky
- 50 g celozrnné hladké mouky
- 40 g rostlinného oleje
- sůl
- 5 stroužků česneku
Z oleje a mouky připravíme jíšku. Česnek prolisujeme, přidáme k jíšce, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme asi 8 - 10 minut. Tato omáčka se výborně hodí k těstovinám, masu nebo třeba i zelenině.
—————
Jarní vitaminová omáčka
- 250 ml mléka
- 250 ml zakysané smetany
- 3 vejce
- 100 ml olivového oleje
- zelená petrželka
- pažitka
- cibulová nať
- mladé lístečky pampelišek
- šťovíkové listy
- špenátové listy
- řeřicha
- kopr
- sůl a pepř
- 4 lžíce světlé instantní jíšky
- citronová šťáva
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kolečka. Zelenou petrželku, pažitku, nať mladé cibulky, lístečky pampelišek, šťovíkové a špenátové listy, řeřichu a kopr omyjeme, necháme okapat a nadrobno posekáme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vložíme do něj posekané bylinky, necháme zpěnit, zalijeme trochou vody nebo vývaru a uvedeme do varu. Osolíme, opepříme, vmícháme instantní jíšku, přilijeme mléko a smetanu a za stálého míchání velmi krátce necháme přejít varem, až omáčka trochu zhoustne. Dochutíme citronovou šťávou a do omáčky vmícháme kolečka vajec. Podáváme např. s vařenmi novými bramborami a se šunkou.
—————
Kedlubnová omáčka
- 2 velké nastrouhané kedlubny
- drcený kmín
- pepř
- masox
- máslo
- hladká mouka
- 1 zakysaná smetana
Kedlubny nastrouháme, přidáme kmín, pepř, masoxovou kostku a vaříme v trošce vody. Uděláme zásmažku z másla a mouky a přidáme k podušeným kedlubnám. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory.
—————
Koprová omáčka s vejci
4 porce
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- asi 300 ml masového nebo zeleninového vývaru
- 200 ml mléka
- 100 ml 12 % smetany
- krupicový cukr a ocet dle chuti
- hrst sekaného čerstvého kopru
- 4 vejce
- sůl
V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Přilijeme mléko a za stálého míchání prováříme asi 30 minut, nakonec zjemníme smetanou.
Omáčku ochutíme solí, cukrem a octem. Na závěr do ní vmícháme nasekaný kopr. Vejce uvařená natvrdo zchladíme studenou vodou a oloupeme. Rozpůlíme je a rozdělíme s omáčkou na talíře. Podáváme s vařenými brambory.
—————
Krémová hříbková omáčka
4 porce
- 400 g hub
- 2 cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 200 ml smetany na vaření
- 100 ml zakysané smetany
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- sůl
- pepř
Houby očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli nasekejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte cibuli a smažte asi 4 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte houby a duste je 5 minut. V průběhu dušení houby míchejte, aby se nepřipálily. Poté přilijte smetanu, okořeňte bobkovým listem a novým kořením, osolte a opepřete. Duste za občasného míchání dalších 5 minut.
Před dokončením vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku už jen krátce prohřejte. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou s italskými gnocchi nebo těstovinami.
—————
Pórková omáčka
- 400 g pórku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 dl hovězího vývaru
- 4 lžíce kysané smetany
- 1 lžička octa
- pepř
- sůl
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Pórek nakrájíme nadrobno, vmícháme jej do jíšky a chvíli smažíme. Po několika minutách přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme, dokud pórek nezměkne. Okyselíme a povaříme. Do omáčky vmícháme kysanou smetanu. Podáváme s vařeným bramborem a vajíčkem uvařeným natvrdo.
—————
Rajčatová omáčka se sojovou smetanou
- 2 konzervy loupaných rajčat
- cibule
- 2 - 3 stroužky česneku
- olivový olej
- tymián
- oregano
- bobkový list
- sůl
- pepř
- med
- sójová smetana (bez příchuti)
Cibuli posekáme najemno a necháme zesklovatět na oleji. Pak přidáme utřený česnek, chvíli orestujeme a pak vlijeme rajčata. Přidáme 3 bobkové listy, podle chuti oregano, tymián, sůl a pepř a vaříme asi 10 - 15 minut. Přilijeme sójovou smetanu, dochutíme medem a podáváme, nejlépe s těstovinami.
—————
Salátová omáčka
4 porce
- 1 hlávkový salát
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 250 ml vývaru
- 250 ml smetany
- 2 lžíce nasekaného kopru
- dle chuti ocet
- sůl
Hlávkový salát rozebereme na listy. Listy dobře omyjeme a necháme okapat. Poté je nakrájíme na dlouhé nudle.
Rozehřejeme tuk. Zaprášíme ho moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku za stálého míchání zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Do kastrůlku přilijeme smetanu. Omáčku dle potřeby dosolíme, vmícháme do ní kopr se salátem a prohřejeme ji.
Pak ji dochutíme octem. Podáváme s vařenými brambory a ztraceným nebo natvrdo vařeným vejcem.
—————
Žampionová omáčka
- 180 g žampionů
- 50 g másla
- 1 malá cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml masového vývaru
- 100 ml smetany
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Žampiony nakrájíme na plátky a opečeme na dvou lžicích másla. Na zbylém zesklovatíme nakrájenou cibuli. Vmícháme mouku, připravíme jíšku a zalijeme vývarem. Prošleháme a vaříme 20 minut. Přelijeme přes síto na žampiony, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Ochutíme citronovou šťávou.
—————