Čokoládové

Černočerné lanýže

 

  • 260 g hořké čokolády (obsah kakaa 60 - 70 %)
  • 250 g šlehačky
  • 50 g másla
  • kakao na obalení

 

Čokoládu nastrouháme nebo drobně nakrájíme a nasypeme do misky. Uprostřed uděláme důlek, do něhož nalijeme vařící šlehačku. Směs pak začneme míchat vařečkou nejdříve ve středu, a jak se čokoláda rozpustí, pokračujeme do krajů. V žádném případě nešleháme! Výsledná hmota je lesklá, v konzistenci majonézy. Když se čokoláda úplně rozpustí, přidáváme kousky másla a mícháme, dokud se nevstřebá. Vše zakryjeme fólií a uložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Lžičkou pak odkrajujeme kousky a dlaněmi obalujeme v kakau.

—————

Čokoládové kuličky s rumem

 

Doba přípravy: asi 45 minut

50 kousků

  • 100 g lískových oříšků
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 30 ml rumu
  • 100 g strouhané mléčné čokolády na obalení

Oříšky umeleme najemno. Společně s kokosem je nasucho opražíme při nízké teplotě na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Čokoládu nastrouháme. Změklou heru utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme kokos s oříšky, čokoládu, vanilkový cukr a rum. Všechno důkladně mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Necháme ji v chladničce krátce zatuhnout.

Z čokoládové hmoty vytvarujeme malé kuličky. Obalíme je ve strouhané mléčné čokoládě a uložíme do chladničky ztuhnout.

—————