Čokoládové
Černočerné lanýže
- 260 g hořké čokolády (obsah kakaa 60 - 70 %)
- 250 g šlehačky
- 50 g másla
- kakao na obalení
Čokoládu nastrouháme nebo drobně nakrájíme a nasypeme do misky. Uprostřed uděláme důlek, do něhož nalijeme vařící šlehačku. Směs pak začneme míchat vařečkou nejdříve ve středu, a jak se čokoláda rozpustí, pokračujeme do krajů. V žádném případě nešleháme! Výsledná hmota je lesklá, v konzistenci majonézy. Když se čokoláda úplně rozpustí, přidáváme kousky másla a mícháme, dokud se nevstřebá. Vše zakryjeme fólií a uložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Lžičkou pak odkrajujeme kousky a dlaněmi obalujeme v kakau.
—————
Čokoládové kuličky s rumem
Doba přípravy: asi 45 minut
50 kousků
- 100 g lískových oříšků
- 120 g strouhaného kokosu
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g hery
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 30 ml rumu
- 100 g strouhané mléčné čokolády na obalení
Oříšky umeleme najemno. Společně s kokosem je nasucho opražíme při nízké teplotě na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Čokoládu nastrouháme. Změklou heru utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme kokos s oříšky, čokoládu, vanilkový cukr a rum. Všechno důkladně mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Necháme ji v chladničce krátce zatuhnout.
Z čokoládové hmoty vytvarujeme malé kuličky. Obalíme je ve strouhané mléčné čokoládě a uložíme do chladničky ztuhnout.
—————