Kokosové

Domácí Raffaello

  • 200 g piškotů
  • 200 g mletého kokosu
  • 200 g sušeného mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g másla nebo hery
  • 1 dl vody
  • lískové oříšky nebo loupané mandle
  • strouhaný kokos na obalení

Piškoty rozdrtíme válečkem a promícháme s kokosem, sušeným mlékem a cukrem Přidáme nasekaný tuk, zvlhčíme vodou a zpracujeme na vláčnou hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Dovnitř dáme oříšek nebo mandli. Kuličky hustě obalíme v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.

—————

Kokosová očka

  • 8 lžic strouhaného kokosu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vařené žloutky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • čokoláda tmavá

Kokos smícháme s cukrem a nastrouhanými žloutky, přidáme máslo a rum. Uhněteme těsto, ze kterého tvoříme kuličky. Do každé uděláme důlek, který zalijeme rozpuštěnou tmavou čokoládou. Necháme ztuhnout.

—————

Kokosové koule

 

Doba přípravy: 25 minut

1 kousek asi 1 780 kJ/ 425 kcal

8 kousků

  • 280 g dětských piškotů
  • 100 g bílé čokolády
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
  • 4 lžíce rumu
  • 80 g bílého mletého kokosu
  • 8 půlek vlašských ořechů

Všechny rozinky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme z nich případné stopky a namočíme je do rumu. Máslo necháme v teple změknout a poté je dobře utřeme s vanilkovým cukrem. Čokoládu pomalu rozpustíme. Dětské piškoty vysypeme na vál a válečkeme je opatrně rozdrtíme na jemnou piškotovou mouku, ke které přidáme utřené máslo, rozpuštěnou čokoládu, rozinky namočené v rumu, jemně nastrouhané vlašské ořechy a ze všeho rukama uhněteme hladké těsto. Pokud bude příliš měkké, přidáme ještě trochu rozdrcenných piškotů.

Hotové těsto rozdělíme na 8 dílů a rukama namočenýma ve studené vodě z něj vytvoříme koule. Ty pak obalíme v kokosu. Navrch každé koule ještě pro ozdobu nasypeme trochu barevného kokosu, do kterého položíme půlku ořechu. Ozdobené koule dáme do ledničky ztuhnout.

—————

Kokosové kuličky

  • 250 g cukru
  • 1 dcl vody
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1/2 másla
  • 1 balení loupaných mandlí
  • 200 g plnotučného sušeného mléka

Cukr s vodou povaříme asi 5 minut, sundáme z ohně a ihned vmícháme máslo. Do hmoty přidáme kokos a sušené mléko. Kokosovou směs dáme vychladit a pak tvarujeme kuličky, do kterých zabalíme mandli. Celou kuličku nakonec obalíme ve strouhaném kokosu.

—————