Kokosové
Domácí Raffaello
- 200 g piškotů
- 200 g mletého kokosu
- 200 g sušeného mléka
- 150 g moučkového cukru
- 250 g másla nebo hery
- 1 dl vody
- lískové oříšky nebo loupané mandle
- strouhaný kokos na obalení
Piškoty rozdrtíme válečkem a promícháme s kokosem, sušeným mlékem a cukrem Přidáme nasekaný tuk, zvlhčíme vodou a zpracujeme na vláčnou hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Dovnitř dáme oříšek nebo mandli. Kuličky hustě obalíme v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.
—————
Kokosová očka
- 8 lžic strouhaného kokosu
- 100 g moučkového cukru
- 2 vařené žloutky
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- čokoláda tmavá
Kokos smícháme s cukrem a nastrouhanými žloutky, přidáme máslo a rum. Uhněteme těsto, ze kterého tvoříme kuličky. Do každé uděláme důlek, který zalijeme rozpuštěnou tmavou čokoládou. Necháme ztuhnout.
—————
Kokosové koule
Doba přípravy: 25 minut
1 kousek asi 1 780 kJ/ 425 kcal
8 kousků
- 280 g dětských piškotů
- 100 g bílé čokolády
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 1 vanilkový cukr
- 50 g másla
- 4 lžíce rumu
- 80 g bílého mletého kokosu
- 8 půlek vlašských ořechů
Všechny rozinky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme z nich případné stopky a namočíme je do rumu. Máslo necháme v teple změknout a poté je dobře utřeme s vanilkovým cukrem. Čokoládu pomalu rozpustíme. Dětské piškoty vysypeme na vál a válečkeme je opatrně rozdrtíme na jemnou piškotovou mouku, ke které přidáme utřené máslo, rozpuštěnou čokoládu, rozinky namočené v rumu, jemně nastrouhané vlašské ořechy a ze všeho rukama uhněteme hladké těsto. Pokud bude příliš měkké, přidáme ještě trochu rozdrcenných piškotů.
Hotové těsto rozdělíme na 8 dílů a rukama namočenýma ve studené vodě z něj vytvoříme koule. Ty pak obalíme v kokosu. Navrch každé koule ještě pro ozdobu nasypeme trochu barevného kokosu, do kterého položíme půlku ořechu. Ozdobené koule dáme do ledničky ztuhnout.
—————
Kokosové kuličky
- 250 g cukru
- 1 dcl vody
- 100 g strouhaného kokosu
- 1/2 másla
- 1 balení loupaných mandlí
- 200 g plnotučného sušeného mléka
Cukr s vodou povaříme asi 5 minut, sundáme z ohně a ihned vmícháme máslo. Do hmoty přidáme kokos a sušené mléko. Kokosovou směs dáme vychladit a pak tvarujeme kuličky, do kterých zabalíme mandli. Celou kuličku nakonec obalíme ve strouhaném kokosu.
—————