Vepřové maso
Aztécká kapsa
6 porcí
- 6 vepřových kotlet
- 1 lžička tlučeného koriandru
- 3 větší zelené pálivé papriky
- 6 plátků ementálu
- stroužek česneku
- 30 g slaniny
- olej
- pomeranč
Kotlety nařízneme, naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélně naříznuté a oloupané papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou, pokapeme olejem a necháme 3 hodiny uležet. Opečeme na grilu. Podáváme pokapané šťávou z pomeranče.
—————
Ďábelská žebírka
- 1,5 kg vepřových žebírek
Ostrá meruňková marináda:
- 12 dkg meruňkové marmelády
- 1 dl meruňkového džusu
- 1 lžíce polotučné hořčice
- 6 lžic worcesteru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- pepř
- sůl
Žebra nakrájíme na větší kusy a na 24 hodin naložíme do marinády. Druhý den grilujeme na mírném ohni a zbylou marinádou žebra potíráme.
—————
Grilovaná krkovička na pivu
4 porce
- 4 plátky krkovičky
- pivo
- trochu oleje
- pepř, sůl
Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na 20 minut naložíme do piva. Poté vyjmeme, pokapeme několika kapkami oleje. Grilujeme, po chvílích potíráme olejem a pivem. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo křenem a nadrobno pokrájenou čerstvou cibulkou.
—————
Grilovaná vepřová kýta
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 2 440 kJ/ 582 kcal
4 porce
- 1 malá palička česneku
- kůra z 1 pomeranče
- 1 svazek šalvěje
- 4 lžíce hrubozrnné hořčice
- 100 ml oleje
- sůl
- černý pepř
- 1,5 kg vepřové kýty
- sklenice nakládané zeleniny
Nejprve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Pomerančovou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče nakrájíme na malé kostičky. Šalvěj opláchneme, lístky otrháme a nasekáme najemno.
Pomerančovou kůru a šalvěj přidáme do misky, ochutíme hořčicí a vmícháme olej. Směs ještě nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Kýtu omyjeme, důkladně osušíme a jednu stranu nařízneme ostrým nožem do mřížky.
Připravenou marinádu ze všech stran důkladně vetřeme do masa, které necháme v chladničce rozležet, nejlépe přes noc. Pokud nestíháme, tak v nejkrajnějším případě můžeme marinovat těsně před grilováním, ale aspoň 2 hodiny.
Dostatečně marinovanou kýtu položíme na rozpálený gril, přiklopíme poklicí a pečeme přibližně 45 minut doměkka. Během grilování maso pravidelně obracíme. Někteří ho ještě polévají pivem.
Maso můžeme polévat také zbylou marinádou. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme s nakládanou zeleninou nebo salátem. Chutnou přílohou je chléb.
—————
Grilované vepřové kotlety s pikantní omáčkou
Doba přípravy asi 25 minut + doba odležení masa
1 porce = 505 kcal/ 2 120 kJ
4 porce
- 4 vepřové kotlety po 15 dkg
- mletý pepř, mletá sladká paprika
- 1 lžíce oleje
Omáčka:
- 1 sterilovaná okurka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky hladké mouky
- 1,5 dl smetany na šlehání
- 4 lžíce bílého vína
- 1 - 2 lžíce kvalitní hořčice
- citronová šťáva
- 1 lžička sojové omáčky
- několik kaparů nebo černých oliv
- špetka cukru, sůl
Kotlety po obvodu a u kosti mělce nařízneme, jemně naklepeme, potřeme olejem, okořeníme a složíme na sebe do hlubší misky. Necháme v chladničce chvíli odležet. Před přípravou kotlety urovnáme do původního tvaru, potřeme olejem, vložíme do zahřátého grilu na rošt potřený olejem, pod rošt položíme alobal na šťávu z masa a opékáme 4 - 6 minut. Pak kotlety obrátíme, potřeme olejem a pečeme stejnou dobu. Osolíme a hned podáváme s omáčkou.
Příprava omáčky: Na oleji osmahneme okurku nakrájenou na kostičky, poprášíme ji moukou, opět osmahneme, zalijeme smetanou a vínem a za stálého míchání krátce povaříme. Podle potřeby přidáme asi 3 lžíce vody. Omáčku ochutíme hořčicí, nakrájenými olivami, citronovou šťávou a cukrem, přisolíme, prohřejeme a hned podáváme.
—————
Grilované vepřové s arašídovou omáčkou
- 500 g libového vepřového masa
- 1 dl olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 g burských oříšků
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
V míse promícháme olej, citronovou šťávu, rozdrcenou papričku, česnek a sůl. Přidáme maso nakrájené na tenké proužky a necháme marinovat v chladu asi 2 hodiny. Pak maso vyjmeme z marinády, do které vmícháme rajčatový protlak a nadrobno rozdrcené burské oříšky. Maso napichujeme na grilovací jehly, potřeme omáčkou a pečeme na grilu 5 - 7 minut.
—————
Grilovaný bůček s bramborami
Doba přípravy: 35 minut
1 porce asi 4 365 kJ/ 1 042 kcal
4 porce
- 800 g bůčku bez kosti
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka fenyklu
- 4 cibulky
- 500 g malých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- snítky čerstvého rozmarýnu
Špejle namočíme do studené vody. Maso očistíme a nakrájíme na plátky asi po 100 g. Napícháme je na špejle a pomalu opékáme na rozpáleném grilu.
Pravidelně maso obracíme. Krátce před dopečením je lehce posypeme solí, pepřem a fenyklem.
Brambory důkladně kartáčkem omyjeme, cibulky oloupeme a každý brambor i cibulku překrojíme na polovinu. Rozmarýn omyjeme a natrháme na menší kousky.
Brambory, cibulky a rozmarýn dáme do alobalu, pokapeme olejem a ochutíme solí a pepřem. Pečlivě zabalíme, položíme na gril a pečeme společně s bůčkem.
—————
Myslivcovy půlnoční kotlety
4 porce
- 4 kotlety
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- půl panáčka myslivecké
- 4 lžičky pikantní hořčice
- pepř
- sůl
Kotlety po obvodu nakrojíme, osolíme a opepříme a krátce je opečeme na grilu z obou stran. Smícháme med, pomerančovou šťávu a mysliveckou. Maso potřeme hořčicí, vrátíme na gril, potíráme medovou směsí a pečeme dalších 15 minut.
—————
Ražniči v alobalu
- 500 g vepřového bůčku
- 100 g tvrdého sýra
- 250 g rajčat
- cibule
- drcený kmín
- paprika
- pepř
- sůl
- 500 g kysaného zelí
Na čtyři grilovací jehly napichujeme kostky masa, plátky sýra, rajčat, cibule. Posypeme kmínem, paprikou, pepřem a solí. V míse promícháme zelí a nakrájenou cibuli a směsí obalíme připravené špízy. Zabalíme je do alobalu a v troubě pečeme 30 minut nebo grilujeme na grilu. Podáváme s chlebem nebo brambory a čerstvou zeleninou.
—————
Šlehačková krkovice
- 75 dkg vykostěné krkovice nakrájené na plátky
- 0,5 l smetany
- 1/4 l piva
- 3 cibule
- pepř a sůl
Plátky masa vložíme do mísy, osolíme, opepříme, proložíme drobně nakrájenou cibulí a zalijeme šlehačkou a pivem. Necháme odležet do druhého dne v chladu. Pak grilujeme asi 30 minut za stálého potírání zbylou marinádou.
—————