Játra

Bosenský špíz

 

 

  • 1 kg kuřecích jater
  • 300 g sušených švestek
  • 250 g slaniny
  • sůl

 

Játra nakrájíme na kostky větší než švestky, švestky vypeckujeme a podélně rozpůlíme. Slaninu nakrájíme na plátky a vše střídavě napichujeme na jehly. Grilujeme po obou stranách na dřevěném uhlí, solíme na talíři, podáváme s chlebem.

—————

Drůbeží játra na anglické slanině v alobalu

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce asi 1 160 Kj / 277 kcal

4 porce

 

  • 1 pórek
  • 400 g drůbežích jater
  • 100 g malých rajčátek
  • 8 plátků anglické slaniny
  • bílý pepř
  • sůl
  • alobal

 

Alobal nastříháme na stejně velké obdélníky a vytvarujeme z nich mističky. Pórek očistíme a nakrájíme na delší špalíčky. Podélně je nařízneme a rozebereme na jednotlivé vrstvy, kterými vyložíme alobal.

Játra očistíme, opláchneme a osušíme. Rajčátka omyjeme. Játra podle potřeby nakrájíme. Na pórek v alobalových miskách položíme plátky anglické slaniny, játra a rajčátka. Vše podle chuti opepříme.

Alobal uzavřeme, balíčky položíme na rozpálený gril a pečeme asi 10 minut. Hotová játra osolíme a podáváme například s bílým pečivem.

—————

Drůbeží játra Pikant

 

Doba přípravy : 45 minut

2 porce

3 338 Kj / 799 kcal

 

  • 400 g drůbežích jater 

Marináda:

  • 2 lžíce Solamylu
  • 2 lžíce mletého pepře
  • 2 lžíce drcené majoránky
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce Maggi
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžíce kari koření
  • 4 stroužky česneku utřeného se solí
  • 3 celá vejce

 

Játra nakrájíme na větší kusy a omytá a osušená je naložíme do připravené směsi, nejlépe přes noc a grilujeme.

Podáváme s celozrnným pečivem nebo chlebem.

—————

Grilovaná telecí játra s pomeranči

 

 4 porce

  • 800 g telecích jater
  • 4 pomeranče
  • olej na potření
  • sůl
  • pepř
  • lístky meduňky na ozdobu
  • alobal

 

 

Očištěná játra nakrájíme na plátky a potřeme je olejem.

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Osolíme je, opepříme a zabalíme do alobalu.

Plátky jater rozložíme na gril. Přidáme balíček s pomeranči. Maso grilujeme z každé strany asi 4 minuty.

Pečené plátky jater osolíme,  opepříme a rozdělíme na talíře. Obložíme je kolečky pomeranče a podáváme. Jednotlivé porce zdobíme lístky meduňky.

—————

Kyjevská játra

 

 4 porce

 
  • 500 g vepřových jater
  • 50 g slaniny
  • 4 jablka
  • olej na potírání
  • mletý pepř, sůl

 

Vepřová játra odblaníme, slaninu a jablka nakrájíme na menší plátky a střídavě napichujeme na jehlu - játra, slaninu, jablko. Vše potřeme olejem, lehce opepříme a grilujeme 5 minut. Hotová játra osolíme a podáváme s chlebem.

—————

Staročeská jehla

  • 75 dkg vepřových jater
  • 12 dkg slaniny
  • 25 dkg sušených švestek
  • 5 dkg másla
  • mletý zázvor
  • pepř
  • sůl

Játra nakrájíme na plátky a napichujeme střídavě s odpeckovanými švestkami zabalenými do slaniny na jehlu. Špízy osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a pečlivě zabalíme do alobalu. Zvolna grilujeme. Na talíři přelijeme přepuštěným máslem. Podáváme s pečivem a kompotem.

—————