Více druhů masa

Pravý ďábelský špíz

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce asi 2 371 kJ / 566 kcal

4 porce

  • 300 g  hovězí roštěné
  • 300 g krůtích prsou
  • 200 g pikantní klobásy
  • 4 menší cibule
  • 4 feferonky
  • 100 g anglické slaniny
  • hrubě mletý barevný pepř
  • sůl

 

Roštěnou i krůtí prsa očistíme, omyjema  a osušíme. Maso nakrájíme na středně velké kostky. Klobásu nakrájíme na špalíčky, které ještě nařízneme do kříže. Cibule oloupeme a rozpůlíme. Feferonky omyjeme, osušíme a necháme je vcelku.

Na špízy napichujeme střídavě hovězí maso, cibuli, feferonku, klobásu, několikrát přeložený plátek slaniny a krůtí maso. Vše osolíme, opepříme a necháme rozležet v chladničce, nejlépe přes noc.

Pečeme na rozpáleném grilu asi 6 minut, špízy několikrát obrátíme. Rozdělíme na talíře a podáváme.

—————

Špízky

 

Doba přípravy: 50 minut

4 porce

  • tvrdší chléb
  • salám, různé druhy, může být i klobáska
  • kuřecí maso
  • játra
  • paprika
  • cibule
  • slanina
  • grilovací koření

Vše si nakrájíme na větší dílky a napichujeme na špičatou špejli, a to postupně: salám, cibule, chléb, slanina, chléb, paprika, salám, atd.

Většinou dávám mezi dva kousky chleba slaninu, protože je mastnější a nasákne se do chleba. Pokud použijeme maso, je lepší ho den předem naložit do nějaké marinády, lépe se pak připravuje.

Marinádu si můžeme připravit např. z oleje, česneku a grilovacího koření. Nebo lze použít omáčku z pomazánkového másla a trochy jogurtu, nebo smícháme tatarku s bílým jogurtem.

Ke špízkům ještě doporučuji česnekovou omáčku: tatarská omáčka a rozetřený česnek. Pokud se nedá venku grilovat, můžeme si špízky připravit i doma v troubě.

—————

Vepřové ražniči s játry

 

4 porce 

  • 20 dkg vepřových nebo drůbežích jater
  • 30 dkg vepřové kýty
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 4 malé cibule
  • 1 čerstvá nebo sterilovaná kapie
  • olej
  • mletý pepř, sůl

 

Vepřovou kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme je a potom nakrájíme na malé čtverečky. Potřeme je olejem, vložíme do misky, opepříme a necháme 1 až 2 hodiny odležet. Játra můžeme namočit přes noc do mléka, čímž se zjemní, před přípravou je opláchneme, odblaníme, nakrájíme na plátky, potom na čtverečky. Slaninu nakrájíme na tenké plátky, potom na čtverečky, cibule na kolečka, kapii na kousky. Vepřové maso osušíme a střídavě s připravenými potravinami napichujeme na 4 kovové jehly nebo na špejle. Potřeme je olejem a vložíme do rozehřátého grilu na rošt potřený olejem. Pečeme je 14 - 16 minut, přitom je často otáčíme a potíráme olejem. V kontaktním grilu pečeme ražniči při středním záhřevu asi 5 minut. Osolíme je a podáváme s rýží, promíchanou s rozinkami.

—————

Živáňská na grilu se šalvějí a saturejkou

 4 porce

  • 400 g vepřové kýty
  • 400 g hovězího roštěnce
  • bobkový list
  • 2 dl červeného vína
  • 20 dkg špeku
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g libové anglické slaniny
  • pepř
  • sůl
  • pár lístků šalvěje
  • špetka saturejky

Plátky vepřového a hovězího masa velikosti dětské dlaně naklepeme, osolíme a opepříme. Pak je proložíme šalvějí, saturejkou, bobkovým listem, česnekem, zalijeme červeným vínem a necháme 6 hodin odležet.

Na rožeň či špízy střídavě napichujeme maso, špek, cibuli, plátky slaniny atd. a kořeněný nálev dáme stranou. Zabalíme do alobalu a zvolna pečeme či rožníme asi 60 minut. Poté maso rozbalíme a za občasného polévání zbylou marinádou dopékáme nad mírnými uhlíky. 

—————