Punče

Čajový punč

Čajový punč

4 porce

  • 3 lžičky lístků černého čaje
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 80 ml rumu
  • 3 hřebíčky
  • 3 badyány
  • 2 svitky skořice
  • 1 - 2 lžíce krupicového cukru

Čaj nasypeme do konvičky, zalijeme 600 ml vařící vody a necháme vylouhovat. Poté ho přecedíme přes sítko do hrnce. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Rozkrojíme ho, jednu půlku nakrájíme na plátky, z druhé vymačkáme šťávu do čaje.

Vanilkový lusk rozkrojíme a vydlabeme z něj dužinu. Přidáme ji s pomerančovou šťávou, rumem, kořením a cukrem do čaje. Nápoj zahřejeme (můžeme ho přecedit) a rozdělíme do šálků. Do každého vložíme plátek citronu.

—————

Jablečný punč se skořicí

  • 6 - 7 jablek
  • 3 dl vody
  • 250 g pískového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 0,5 dl jablečného sirupu
  • 0,5 l citronového fernetu
  • špetka muškátu

Vodu s cukrem a skořicí vařte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Oloupaná a na čtvrtky nakrájená jablka zalijete sirupem a troškou vody a povaříte do kašovité hmoty. Jablka rozmixujete, smícháte s vařící cukrovou vodou a zahřátým fernetem a vše společně krátce povaříte. Podávejte v silnostěnných sklenicích.

—————

Novoroční punč

  • černý čaj
  • pomeranč
  • citron
  • cukr
  • hřebíček
  • skořice
  • červené víno
  • rum

 

Do hrnce s čajem a cukrem nastrouháme citronovou kůru, přidáme koření a zhruba 5 minut povaříme. Vše scedíme a v druhém hrnci smícháme s vínem, přidáme citrusovou šťávu a rum. Promícháme, zahřejeme, pijeme.

—————

Ovocný punč s koňakem

  • 0,5 l vody
  • 80 g moučkového cukru
  • 0,25 l ovocné šťávy
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce rumu nebo koňaku

Nejdříve svařte vodu s cukrem, pak odstavte, přidejte ovocnou a citronovou šťávu, rozdělte do sklenic a do každé přidejte trochu rumu nebo koňaku, podávejte horké. Punč rozlévejte do silnostěnných sklenic.

—————

Pivní punč

 

 

  • panák rumu
  • 1 dcl piva
  • cukr
  • žloutek

 

Pivo smíchané s cukrem nejprve zavaříme, dále smícháme žloutek s jednou lžičkou studeného piva a panákem rumu. Za stálého míchání přilijeme do vroucího piva, řádně promícháme, přecedíme a ihned podáváme.

—————

Sladký vinný punč

  • 2 sáčky čaje
  • 0,5 l vína
  • 8 kostek cukru

Víno svaříte s kostkami cukru, vložíte sáček čaje a necháte louhovat. Podáváte horké, punč rozlévejte do tlustostěnných pohárů.

—————

Vánoční punč

Doba přípravy: 15 minut

4 porce

  • 3 lžíce instantního čaje exotic
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 200 ml rumu
  • 200 ml červeného vína
  • 4 lžičky medu
  • 4 plátky pomeranče
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 4 spirálky citronové kůry

Čaj zalijeme 600 ml vařící vody. Zázvor nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu. Čaj smícháme s rumem, vínem, zázvorovou šťávou a medem. Směs zahřejeme, ale nevaříme. Z plátků pomeranče vykrojíme hvězdičky. Okraje šálků potřeme pomerančovou šťávou, ponoříme do mističky s cukrem a krustu necháme zaschnout. Punč nalijeme do šálků, přidáme citronovou kůru a ozdobíme pomerančovou hvězdičkou.

—————