Punče
Čajový punč
4 porce
- 3 lžičky lístků černého čaje
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 vanilkový lusk
- 200 ml pomerančové šťávy
- 80 ml rumu
- 3 hřebíčky
- 3 badyány
- 2 svitky skořice
- 1 - 2 lžíce krupicového cukru
Čaj nasypeme do konvičky, zalijeme 600 ml vařící vody a necháme vylouhovat. Poté ho přecedíme přes sítko do hrnce. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Rozkrojíme ho, jednu půlku nakrájíme na plátky, z druhé vymačkáme šťávu do čaje.
Vanilkový lusk rozkrojíme a vydlabeme z něj dužinu. Přidáme ji s pomerančovou šťávou, rumem, kořením a cukrem do čaje. Nápoj zahřejeme (můžeme ho přecedit) a rozdělíme do šálků. Do každého vložíme plátek citronu.
—————
Jablečný punč se skořicí
- 6 - 7 jablek
- 3 dl vody
- 250 g pískového cukru
- 1 tyčinka skořice
- 0,5 dl jablečného sirupu
- 0,5 l citronového fernetu
- špetka muškátu
Vodu s cukrem a skořicí vařte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Oloupaná a na čtvrtky nakrájená jablka zalijete sirupem a troškou vody a povaříte do kašovité hmoty. Jablka rozmixujete, smícháte s vařící cukrovou vodou a zahřátým fernetem a vše společně krátce povaříte. Podávejte v silnostěnných sklenicích.
—————
Novoroční punč
- černý čaj
- pomeranč
- citron
- cukr
- hřebíček
- skořice
- červené víno
- rum
Do hrnce s čajem a cukrem nastrouháme citronovou kůru, přidáme koření a zhruba 5 minut povaříme. Vše scedíme a v druhém hrnci smícháme s vínem, přidáme citrusovou šťávu a rum. Promícháme, zahřejeme, pijeme.
—————
Ovocný punč s koňakem
- 0,5 l vody
- 80 g moučkového cukru
- 0,25 l ovocné šťávy
- citronová šťáva
- 4 lžíce rumu nebo koňaku
Nejdříve svařte vodu s cukrem, pak odstavte, přidejte ovocnou a citronovou šťávu, rozdělte do sklenic a do každé přidejte trochu rumu nebo koňaku, podávejte horké. Punč rozlévejte do silnostěnných sklenic.
—————
Pivní punč
- panák rumu
- 1 dcl piva
- cukr
- žloutek
Pivo smíchané s cukrem nejprve zavaříme, dále smícháme žloutek s jednou lžičkou studeného piva a panákem rumu. Za stálého míchání přilijeme do vroucího piva, řádně promícháme, přecedíme a ihned podáváme.
—————
Sladký vinný punč
- 2 sáčky čaje
- 0,5 l vína
- 8 kostek cukru
Víno svaříte s kostkami cukru, vložíte sáček čaje a necháte louhovat. Podáváte horké, punč rozlévejte do tlustostěnných pohárů.
—————
Vánoční punč
Doba přípravy: 15 minut
4 porce
- 3 lžíce instantního čaje exotic
- kousek čerstvého zázvoru
- 200 ml rumu
- 200 ml červeného vína
- 4 lžičky medu
- 4 plátky pomeranče
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce krystalového cukru
- 4 spirálky citronové kůry
Čaj zalijeme 600 ml vařící vody. Zázvor nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu. Čaj smícháme s rumem, vínem, zázvorovou šťávou a medem. Směs zahřejeme, ale nevaříme. Z plátků pomeranče vykrojíme hvězdičky. Okraje šálků potřeme pomerančovou šťávou, ponoříme do mističky s cukrem a krustu necháme zaschnout. Punč nalijeme do šálků, přidáme citronovou kůru a ozdobíme pomerančovou hvězdičkou.
—————