Káva

Bombajská káva

 

2 porce

  • 4 lžičky kávy
  • 2 - 3  lžičky krupicového cukru
  • 4 hřebíčky
  • 2 malé kousky celé skořice
  • 2 lžíce rumu
  • kůra ze 1/4 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 60 ml smetany ke šlehání

Do džezvy vlijeme asi 150 ml vody. Přidáme 4 lžičky jemně mleté kávy, cukr, hřebíčky, celou skořici a rum. Kávu necháme jednou přejít varem.

Kůru z chemicky neošetřeného pomeranče pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na jemné nudličky. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku.

Kávu přecedíme do předem vyhřátých šálků. Rozdělíme do nich šlehačku, kterou ozdobíme pomerančovou kůrou. Ihned podáváme.

—————

Jamajská káva

 

4 porce 

  • 4 šálky silné, horké kávy
  • 80 ml jamajského rumu
  • 80 ml kávového likéru
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté skořice

 

Připravíme silnou kávu a vmícháme do ní rum i kávový likér. Nápoj osladíme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak ho rozdělíme do předem předehřátých sklenic.

Smetanu vyšleháme dotuha. Dáme ji do cukrářského sáčku s uřezanou špičkou. Na kávu nastříkáme ozdobnou šlehačkovou čepici.

Na šlehačku nasypeme mletou skořici. Nápoj ihned podáváme.

—————

Karlovarská káva

4 porce

  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 28 g mletých kávových zrn
  • 120 ml becherovky
  • 80 ml pomerančového likéru
  • 80 g tekutého medu

Pomeranč pečlivě omyjeme a osušíme. Z části ostrouháme jemné nudličky kůry a zbytek pomeranče nakrájíme na měsíčky. Smetanu vyšleháme dotuha.

Z mletých kávových zrn a 500 ml vroucí vody připravíme kávu a přecedíme ji. Do předehřátých sklenic nalijeme becherovku, pomerančový likér, med, kávu a vše promícháme.

Nápoj ozdobíme kopečkem šlehačky, nudličkami pomerančové kůry a měsíčkem pomeranče.

—————