Káva
Bombajská káva
2 porce
- 4 lžičky kávy
- 2 - 3 lžičky krupicového cukru
- 4 hřebíčky
- 2 malé kousky celé skořice
- 2 lžíce rumu
- kůra ze 1/4 chemicky neošetřeného pomeranče
- 60 ml smetany ke šlehání
Do džezvy vlijeme asi 150 ml vody. Přidáme 4 lžičky jemně mleté kávy, cukr, hřebíčky, celou skořici a rum. Kávu necháme jednou přejít varem.
Kůru z chemicky neošetřeného pomeranče pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na jemné nudličky. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku.
Kávu přecedíme do předem vyhřátých šálků. Rozdělíme do nich šlehačku, kterou ozdobíme pomerančovou kůrou. Ihned podáváme.
—————
Jamajská káva
4 porce
- 4 šálky silné, horké kávy
- 80 ml jamajského rumu
- 80 ml kávového likéru
- 4 lžičky krupicového cukru
- 180 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté skořice
Připravíme silnou kávu a vmícháme do ní rum i kávový likér. Nápoj osladíme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak ho rozdělíme do předem předehřátých sklenic.
Smetanu vyšleháme dotuha. Dáme ji do cukrářského sáčku s uřezanou špičkou. Na kávu nastříkáme ozdobnou šlehačkovou čepici.
Na šlehačku nasypeme mletou skořici. Nápoj ihned podáváme.
—————
Karlovarská káva
4 porce
- 1 chemicky neošetřený pomeranč
- 120 ml smetany ke šlehání
- 28 g mletých kávových zrn
- 120 ml becherovky
- 80 ml pomerančového likéru
- 80 g tekutého medu
Pomeranč pečlivě omyjeme a osušíme. Z části ostrouháme jemné nudličky kůry a zbytek pomeranče nakrájíme na měsíčky. Smetanu vyšleháme dotuha.
Z mletých kávových zrn a 500 ml vroucí vody připravíme kávu a přecedíme ji. Do předehřátých sklenic nalijeme becherovku, pomerančový likér, med, kávu a vše promícháme.
Nápoj ozdobíme kopečkem šlehačky, nudličkami pomerančové kůry a měsíčkem pomeranče.
—————