Pracny

Medvědí tlapičky

 

20 kousků

  • 1 150 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • máslo na vymazání formiček
  • 100 g čokoládové polevy
  • 50 g loupaných mandlí

 

Na vál prosijeme mouku a kakao. Přidáme oba druhy cukru, jemně nastrouhané ořechy, vejce, skořici a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a na 30 minut ho uložíme do chladna odpočinout.

Z proleželého těsta vymodelujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a vtlačíme je do vymazaných formiček. Tlapičky rozložíme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Při 180° C je pečeme asi 15 minut. Hotové je vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Čokoládovou polevu rozehřejeme a namočíme do ní špičky tlapiček. Zbylou polevu přendáme do cukrářského sáčku a tlapičky jí dozdobíme.

Mandle nasekáme na hranolky a přilepíme je na tlapičky jako drápky.

—————

Ořechové pracny

  • 180 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g tuku Hera
  • 50 g mletých jader vlašských ořechů
  • lžička kakaového prášku
  • vaječný žloutek
  • půl lžičky mleté skořice
  • 2 tlučené hřebíčky
  • špetka prášku do pečiva na dohotovení
  • cukr moučka na obalení

Mouku prosejeme a s cukrem a kakaem do ní přidáme změklý tuk, mleté ořechy, žloutek, skořici, tlučené hřebíčky a kypřicí prášek do pečiva. 

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a asi na 60 minut je uložíme do odpočinout do lednice. Formičky vymažeme tukem, vtlačíme do nich kousky těsta, urovnáme je na plech, vložíme do trouby předehřáté na 190° C a přibližně 10 minut pečeme. Po vyklopení pracny necháme vychladnout, aby nebyly úplně horké, a obalíme je v cukru.

—————

Pracny

  • 14 dkg cukru
  • 14 dkg másla (můžeme nahradit Herou)
  • 14 dkg mletých oříšků
  • 28 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 hřebíčky (roztlučeme v hmoždíři)
  • půl lžičky skořice

 

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, kterým plníme formičky. Pečeme opatrně ve vyhřáté troubě. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 

Pracny patří mezi pečivo, které potřebuje aspoň 10-14 dní rozležet (v krabici na chladném místě - změknou a získají správnou chuť). Zařaďte je proto na svůj program včas.

—————

Pracny II

 

 

  • 170 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 60 g strouhaných lískových oříšků
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka skořice
  • 2 čerstvě umleté hřebíčky
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Mouku promíchejte na vále s cukrem a strouhanými oříšky, přidejte kakao, koření, nasekané máslo a zpracujte na hladké těsto, které necháte v chladu krátce odležet. Pak je rozkrojte  na několik kusů a vtlačujte do formiček. Formičky urovnejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Pečení pečlivě sledujte, ať se nepřipálí. Ještě horké pracny vyklopte z formiček a obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

—————

Tradiční pracny

50 kousků

  • 330 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g mletých lískových oříšků
  • 240 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce kakaa
  • moučkový cukr na obalení

Mouku s cukrem prosijeme na vál, smícháme s oříšky, máslem nakrájeným na kousky, vejci a citronovou kůrou. Vše zpracujeme na hladké těsto. Rozpůlíme ho a do jednoho dílu zapracujeme kakao. Oba druhy těsta necháme ve fólii 30 minut v chladu odpočinout.

Kousky odleželého těsta vtlačujeme do formiček na pracny. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pracny necháme ve formičkách krátce vychladnout a pak je vyklopíme. Zcela chladné je obalíme v cukru.

—————