Pracny
Medvědí tlapičky
20 kousků
- 1 150 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 50 g vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 lžička skořice
- máslo na vymazání formiček
- 100 g čokoládové polevy
- 50 g loupaných mandlí
Na vál prosijeme mouku a kakao. Přidáme oba druhy cukru, jemně nastrouhané ořechy, vejce, skořici a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a na 30 minut ho uložíme do chladna odpočinout.
Z proleželého těsta vymodelujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a vtlačíme je do vymazaných formiček. Tlapičky rozložíme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Při 180° C je pečeme asi 15 minut. Hotové je vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.
Čokoládovou polevu rozehřejeme a namočíme do ní špičky tlapiček. Zbylou polevu přendáme do cukrářského sáčku a tlapičky jí dozdobíme.
Mandle nasekáme na hranolky a přilepíme je na tlapičky jako drápky.
—————
Ořechové pracny
- 180 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 120 g tuku Hera
- 50 g mletých jader vlašských ořechů
- lžička kakaového prášku
- vaječný žloutek
- půl lžičky mleté skořice
- 2 tlučené hřebíčky
- špetka prášku do pečiva na dohotovení
- cukr moučka na obalení
Mouku prosejeme a s cukrem a kakaem do ní přidáme změklý tuk, mleté ořechy, žloutek, skořici, tlučené hřebíčky a kypřicí prášek do pečiva.
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a asi na 60 minut je uložíme do odpočinout do lednice. Formičky vymažeme tukem, vtlačíme do nich kousky těsta, urovnáme je na plech, vložíme do trouby předehřáté na 190° C a přibližně 10 minut pečeme. Po vyklopení pracny necháme vychladnout, aby nebyly úplně horké, a obalíme je v cukru.
—————
Pracny
- 14 dkg cukru
- 14 dkg másla (můžeme nahradit Herou)
- 14 dkg mletých oříšků
- 28 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- 2 hřebíčky (roztlučeme v hmoždíři)
- půl lžičky skořice
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, kterým plníme formičky. Pečeme opatrně ve vyhřáté troubě. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Pracny patří mezi pečivo, které potřebuje aspoň 10-14 dní rozležet (v krabici na chladném místě - změknou a získají správnou chuť). Zařaďte je proto na svůj program včas.
—————
Pracny II
- 170 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 60 g strouhaných lískových oříšků
- 2 lžíce kakaa
- špetka skořice
- 2 čerstvě umleté hřebíčky
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Mouku promíchejte na vále s cukrem a strouhanými oříšky, přidejte kakao, koření, nasekané máslo a zpracujte na hladké těsto, které necháte v chladu krátce odležet. Pak je rozkrojte na několik kusů a vtlačujte do formiček. Formičky urovnejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Pečení pečlivě sledujte, ať se nepřipálí. Ještě horké pracny vyklopte z formiček a obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
—————
Tradiční pracny
50 kousků
- 330 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 180 g mletých lískových oříšků
- 240 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce kakaa
- moučkový cukr na obalení
Mouku s cukrem prosijeme na vál, smícháme s oříšky, máslem nakrájeným na kousky, vejci a citronovou kůrou. Vše zpracujeme na hladké těsto. Rozpůlíme ho a do jednoho dílu zapracujeme kakao. Oba druhy těsta necháme ve fólii 30 minut v chladu odpočinout.
Kousky odleželého těsta vtlačujeme do formiček na pracny. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pracny necháme ve formičkách krátce vychladnout a pak je vyklopíme. Zcela chladné je obalíme v cukru.
—————