Košíčky

Košíčky od maminky

  • 250 g hery
  • 140 g moučkového cukru
  • 160 g mletých ořechů
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • skořice
  • citronová kůra

Na náplň:

  • máslo
  • cukr
  • rum

Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké těsto, kterým naplníme formičky (košíčky) a vložíme do předehřáté trouby.

Během pečení si připravíme náplň. Máslo s cukrem utřeme a přidáme rum. Dobře promícháme a košíčky naplníme 2 dny před svátky. Můžeme je také polít rozehřátou čokoládovou polevou a ozdobit ořechem.

—————

Košíčky s krémem a ořechy

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby odležení)

1 porce asi 153 kcal/ 644 kJ

30 kousků

Těsto: 

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g hery
  • 4 uvařené žloutky

Náplň: 

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 10 kusů kulatých piškotů
  • 50 g hery
  • 2 lžíce pikantní marmelády
  • 2 lžíce rumu

Dozdobení: 

  • 30 g čokoládové polevy
  • barevné cukrové perličky

 

Prosátou mouku zpracujeme s moučkovým cukrem, herou a žloutky na hladké těsto. To necháme v chladu odpočinout, pak rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj 30 malých hvězdiček. Rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.

Zbylé těsto rozkrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vmáčkneme do formiček. Pečeme v troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách, pak vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

Ořechy umeleme nebo nastrouháme najemno a svaříme s cukrem a mlékem. Necháme vychladnout, přidáme rum, marmeládu, nastrouhané piškoty, nakrájenou heru a pěkně vyšleháme.

Hotovou ořechovou náplň rozdělíme pomocí čajové lžičky do košíčků. Můžeme ji tam i ozdobně nastříkat. Na náplň přitiskneme upečenou hvězdičku a ozdobíme kapkou polevy s cukrářskými perličkami.

—————

Košíčky z lineckého těsta

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g másla (lžíci odebereme na vymaštění košíčků)
  • 120 g cukru
  • lžička citrónové kůry
  • 4 žloutky

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 1/8 l vody
  • 200 g strouhaných mandlí nebo oříšků
  • 2 bílky
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • 1 lžíce rumu

 

Ze surovin na košíčky vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu odpočinout, pak ho natlačíme tence do vymaštěných formiček košíčků a upečeme v horké troubě dobleda.

Vychladlé košíčky naplníme náplní: cukr svaříme s vodou (asi 5 minut), do horkého vmícháme strouhané ořechy nebo mandle (nebo směs mandlí a ořechů), přidáme bílky, citrónovou kůru a směs zředíme rumem.

Povrch můžeme ozdobit dílkem mandarinky, kuličkou vína a lžičkou šlehačky (pokud košíčky podáváme ihned). Košíčky do zásoby můžeme přelít polevou z 200 g moučkového cukru umíchaného s 2 až 3 lžícemi horké višňové šťávy a ozdobit plátkem z červeného kandovaného ovoce.

—————

Pivní košíčky

 

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 2 dcl světlého piva
  • 10 dkg hery
  • 2 vejce
  • sůl
  • višně v rumu
  • rybízová marmeláda

Krém:

  • 15 dkg tuku (máslo, hera)
  • 5 dkg ztuženého tuku
  • 5 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce mletých ořechů

 

Do prosáté mouky pokrájíme tuk, přidáme vejce, osolíme a zaděláme pivem na tužší těsto. V lednici necháme odpočinout. Kousky těsta vmáčkneme do formy košíčků v tenké vrstvě (asi 2 mm) a upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé košíčky vymažeme pikantní marmeládou, naplníme krémem a vložíme višni naloženou v rumu. Povrch můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem či jemně mletými ořechy.

Příprava krému: Tuk postrouháme na hrubém struhadle, částečně natavíme, přidáme cukr, žloutek ochucený solí a našleháme. Pak přidáme rum a postrouhané ořechy, můžeme přidat i lžíci kakaa. Necháme v lednici ztuhnout. Poté stříkáme cukrářským sáčkem do košíčků.

—————