Křepelky

Křepelky v nádivce

4 porce

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 250 g vařeného uzeného vepřového masa
  • 250 g vařeného telecího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • špetka drceného hřebíčku
  • špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce strouhanky
  • 4 křepelky
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • čerstvé bylinky na ozdobu
  • tuk a strouhanka na formu

Mrkev a cibuli oloupeme, řapíkatý celer očistíme. Vše nasekáme nadrobno a nasypeme do mísy. Vepřové i telecí maso nakrájíme na malé kostičky, smícháme s olejem a přidáme k zelenině.

Do směsi vklepneme vejce, ochutíme solí, pepřem, hřebíčkem, muškátovým květem a citronovou kůrou. Zahustíme strouhankou a vše důkladně promícháme.

Křepelky očistíme a stehýnka k sobě svážeme potravinářským provázkem. Posypeme je grilovacím kořením.

Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou. Do ní vtlačíme křepelky. Mísu zakryjeme alobalem a pokrm pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 - 60 minut. Před koncem pečení alobal odstraníme, aby se maso dopeklo dozlatova. Před podáváním zdobíme bylinkami.

—————

Křepelky ve vinných listech

 

Doba přípravy: 60 minut

6 porcí

  • 8 - 16 vinných listů
  • 8 křepelek
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla

Vinné listy spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat. Křepelky osolíme,  opepříme a posypeme haldkou moukou. Zabalíme je do vinných listů a převážeme provázkem.

Křepelky položíme vedle sebe do pekáčku. Přidáme máslo, lehce podlijeme vodou, osolíme a přikryjeme poklicí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 - 40 minut. Z hotových křepelek odstraníme provázky. Křepelky podáváme obložené čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

—————

Nadívaná křepelka

Doba přípravy: 1,5 hodiny

1 porce 5 020 kJ/1 200 kcal

4 porce

  • 4 křepelky
  • 100 g anglické slaniny
  • bílý pepř
  • sůl
  • tymián
  • 300 g veky
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce másla
  • olej
  • 400 g červeného zelí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • bobkový list
  • 2 brambory

Křepelky zbavíme zbytků peří a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme utěrkou. Pak je uvnitř i na povrchu podle chuti osolíme.

Veku nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Přidáme vejce, máslo, nasekané ořechy a mouku. Dochutíme solí, tymiánem a bílým pepřem. Vše důkladně promícháme.

Vnitřek křepelek zcela naplníme připravenou náplní a otvor spíchneme jehlami na maso nebo sešijeme nití. Křepelky zabalíme do plátků anglické slaniny, kterou přichytíme nití, aby dobře držela.

Do připraveného hlubšího pekáče nalijeme trochu rostlinného oleje, vložíme křepelky a upečeme je dozlatova. Červené zelí nasekáme najemno a dostatečně propláchneme vodou. Brambory oloupeme a nastrouháme. Nadbytečnou tekutinu vymačkáme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, nasypeme připravené zelí, přidáme bobkový list a podusíme. Dochutíme cukrem, octem a solí. Nakonec zelí zahustíme nastrouhanými bramborami.

Křepelky ihned servírujeme s podušeným zelím a různě upravenými bramborami.

—————