Masové směsi

Exotická kuřecí směs

 

Doba přípravy: 25 minut (bez doby odležení)

1 porce asi 1 450 kJ/ 345 kcal

4 porce

  • 640 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • pepř
  • špetka směsi koření na čínu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 malý pórek (asi 100 g)
  • 4 lžíce nakrájené čerstvé nebo sterilované kapie
  • 4 lžíce nakrájených čerstvých nebo sterilovaných žampionů
  • 4 lžíce fazolí v rajčatové omáčce z konzervy
  • 1 menší brokolice
  • celerová nať na ozdobu

Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky, opepříme, okořeníme směsí koření,  potřeme polovinu sojové omáčky a zabalené ve fólii dáme na několik hodin odležet do chladna. Pak je osušíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran orestujeme dozlatova. Přidáme omytý a na kolečka nakrájený pórek, kapie, žampiony a směs ještě zakapeme zbylou sojovou omáčkou. Vše důkladně promícháme a pod pokličkou podusíme téměř doměkka (celkem asi 8 minut). Mezitím ve vroucí osolené vodě krátce povaříme brokolici, po 3 - 4 minutách ji vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Ke kuřecí směsi přidáme fazole s rajčatovou omáčkou a společně již jen prohřejeme. Podle chuti směs dosolíme. Podáváme ozdobené celerovou natí a růžičkou brokolice. Jako příloha se hodí dušená rýže nebo celozrnné pečivo.

—————

Indické kuřecí kari

 

Doba přípravy: 45 minut                                        

4 porce

  • 400 g kuřecích prsou
  • 70 g jablek
  • 70 g brambor
  • 20 g Knorr Indická marináda (nebo koření garam masala + kari)
  • 300 ml Rama Cremefine na šlehání
  • 100 ml olivového oleje

 

Kuřecí maso, oškrábané brambory a jablka nakrájíme na kostky. Kuřecí maso promícháme s olejem a marinádou, brambory uvaříme na 80%. Maso opečeme na tuku doměkka, přidáme brambory a jablka. Společně orestujeme. Takto připravenou směs zalijeme Rama Cremefine a svaříme do hustoty krémovité omáčky.

—————

Jesenické maso tří vůní

 

  • 200 g kuřecích prsíček
  • 80 g sójového masa
  • 200 g hlávkového zelí
  • 0,5 dl dezertního vína
  • 1 cibule
  • 100 g oleje
  • 1 vejce
  • 0,5 dl sójové omáčky
  • 2 lžíce solamylu
  • koření na čínu
  • cukr
  • sůl
  • kari

 

Sójové maso vložíme do horké vody, asi 15 minut povaříme a dáme vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme k nim scezené, lehce vymačkané sójové maso, vejce, solamyl, sójovou omáčku, špetku cukru, sůl a necháme hodinu uležet. Pak vložíme masovou směs do rozpáleného oleje a opečeme dozlatova. Přidáme na nudličky nakrájené zelí a cibuli a chvíli opékáme. Přisypeme kari, promícháme, přilijeme víno a krátce podusíme. Hotové jídlo zakápneme rozehřátým olejem, do kterého jsme předtím vmíchali půl lžičky čínského koření. Podáváme s kari rýží.

—————

Kuře Kung pao na 2 způsoby

 

  • 40 dkg kuřecího masa na kostičky
  • 1 vejce
  • 1 lžička Solamylu
  • sůl
  • olej
  • 5 dkg loupaných arašídů
  • chilli papričky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce červeného vína
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • špetka Glutasolu

 

Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a smícháme s vejcem a solamylem. Osolíme a promícháme. Vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme do zlaté barvy.

Pak přidáme  arašídy, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivkou ze sojové omáčky,  červeného vína, cukru, soli a glutasolu.

Ještě krátce promícháme.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • 400 g kuřecího masa
  • 50 g nesolených arašídů nebo mandlí
  • 1 vejce
  • 2 celé chilli papričky
  • 2 lžíce solamylu
  • sádlo

 

Zálivka:

  • 1 šálek vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce čínského vína
  • špetka cukru
  • špetka soli

 

Na kostky nakrájené kuřecí maso smícháme s vejcem a solamylem, vložíme do rozpáleného sádla, blanšírujeme. Slijeme, necháme okapat. Do pánve dáme arašídy nebo mandle, chilli papričky a maso. Zalijeme zálivkou a lehce zahustíme máčeným solamylem. Promícháme a podáváme.

—————

Kuřecí čína s paprikou a burskými oříšky

 

 4 porce

  • 300 g kuřecích prsou
  • 120 g pražených burských oříšků
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky oloupaného česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička cukru (nejlépe hnědého)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 lžička oleje
  • 1 červená a 1 zelená paprika
  • 1 chilli paprička
  • sůl

 

Kostičky masa na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Vyjmeme je a ve výpeku orestujeme ořechy. Pánev odstavíme.

Polovinu ořechů, česnek, zázvor, cukr, sojovou omáčkou, víno, olej a vývar rozmixujeme na hladkou omáčku.

Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Chilli papričku pokrájíme nadrobno.

Do pánve se zbylými ořechy vložíme papriky s chilli papričkou a opečeme je. Přidáme maso a omáčku. Společně prohřejeme. Dle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží.

—————

Kuřecí maso na ananasu

4 porce                                          

1 porce = 2060 kJ

 
  • 400 g kuřecího masa
  • olej
  • 1 menší cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce grilovacího koření
  • 1/2 balíčku mražené zeleniny
  • 150 g brokolice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 kompotovaný ananas
  • škrob

 

 

Maso nakrájíme na nudličky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibulku a česnek. Když zesklovatí, přidáme maso a grilovací koření.

Za stálého míchání maso opečeme. Když zbělí a zatáhne se, přídáme mraženou zeleninu a brokolici, sojovou omáčku a 10 minut pod poklicí dusíme.

Ananas mezitím nakrájíme na menší dílky, několik větších kousků odložíme stranou na ozdobu. Pak do směsi přidáme ananas s většinou šťávy. Do zbytku šťávy vmícháme škrob a masovou směs tím zalijeme. Vše dusíme do zhoustnutí.

Jako příloha se hodí rýže.

—————

Kuřecí nudličky na celeru

Kuřecí nudličky na celeru

1 porce 917 kJ

4 porce

  • 2 velká kuřecí prsa
  • 1/2 velkého celeru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce  hladké mouky
  • grilovací koření
  • olej
  • sůl

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujem ji na trošce oleje. Přidáme k ní očištěný a nahrubo nastrouhaný celer a krátce podusíme. Kuřecí maso nakrájíme na jemné nudličky, lehce ho posypeme grilovacím kořením, osolíme a přidáme k zeleninové směsi. Podle potřeby směs podléváme vodou a dusíme asi 15 minut, dokud maso nezměkne. Směs poprášíme hladkou moukou, pořádně ji promícháme, podlijeme vodou a vaříme ještě asi 10 minut. Na závěr přidáme prolisovaný česnek. Podáváme s rýží.

—————

Kuřecí nudličky na palačinkách

 

4 porce

Doba přípravy asi 35 minut                           

1 porce = 450 kcal/ 1890 kJ

 

  • 500 g kuřecího masa bez kostí
  • 20 g škrobové moučky
  • mletý zázvor
  • sůl
  • 4 lžíce oleje (30 g)
  • sójová omáčka
  • sůl, mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g dušené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice, fazolky)
  • 40 g červené papriky
  • 50 g pórku
  • 1 cibule

 

Palačinky:

  • 2 vejce
  • sůl
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce oleje

 

Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky, obalíme je ve škrobové moučce a zázvoru a necháme asi 1/4 hodiny odležet. Papriku, cibuli a pórek nakrájíme na nudličky, ostatní zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě a drobně nakrájíme. Vejce rozšleháme se solí, moukou, mlékem a na teflonové pánvi slabě vytírané olejem připravíme 4 palačinky.

Připravené maso vložíme na pánev s rozehřátým olejem, za stálého míchání opékáme asi 8 minut, přidáme papriku, pórek, cibuli a opékáme ještě minutu. Osolíme a ochutíme sójovou omáčkou, pepřem, rozetřeným česnekem, prohřejeme a rozdělíme na palačinky položené na talířích. Vše posypeme dušenou zeleninou a podáváme.

—————

Kuřecí nudličky s cuketou v arašídové omáčce

4 porce

  • 400 g kuřecího masa
  • olej
  • 100 g cibule
  • 100 g cukety
  • 3 lžičky arašídového másla
  • 0,5 l slepičího bujonu z kostky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Na oleji osmahneme kousky kuřecího masa. Přidáme drobně krájenou cibuli, zalijeme slepičím vývarem a vaříme pod pokličkou 15 minut. Přidáme nudličky neloupané cukety, arašídové máslo a dobře promícháme. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a vaříme dalších 10 minut.

—————

Kuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicí

 

Doba přípravy: 35 minut

4 porce 

  • 4 plátky z kuřecích prsou po 150 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 žampiony, nakrájené nadrobno
  • 100 až 150 g sušené šunky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 - 2 lžičky škrobové moučky (maizeny)
  • 1/2 lžičky sušeného estragonu
  • citronová šťáva na dochucení
  • čerstvá bazalka na ozdobu
  • 1 hlávka brokolice k podávání
  • vařené brambory k podávání

 

Plátky masa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme. Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách. Vyjmeme a uchováme stranou přikryté. Do pánve vsypeme nakrájenou cibuli a česnek. Osmahneme a necháme zesklovatět a přidáme očištěné, nadrobno nakrájené žampiony, šunku a opékáme, dokud se neodpaří voda, kterou houby pustily.

Ve víně rozmícháme škrob a přilijeme do pánve a dochutíme solí, pepřeme a estragonem. Promícháme a  necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvaříme v osolené vodě takzvaně na skus. Kuřecí plátky vrátíme do pánve a společně krátce prohřejeme. Podle potřeby dotáhneme chuť citronovou šťávou a podáváme s vařenou brokolicí a bramborem. Maso přelité šťávou posypeme čerstvou bazalkou.

 

Tip: skvělá lehká večeře

—————