Obalované a plněné řízky

Bratislavské kuřecí řízky

4 porce

  • 500 g kuřecích prsou
  • sůl
  • trocha hladké mouky
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 50 ml sladké smetany
  • 50 ml červeného vína
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • olej na smažení

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na řízky, lehounce naklepeme a osolíme. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce a žloutek, smetanu, červené víno, rajčatový protlak, těstíčko promícháme, osolíme a znovu dobře prošleháme.

V teflonové pánvi rozehřejeme tenkou vrstvu oleje. Řízky namáčíme nejdříve do hladké mouky, potom do připraveného těstíčka, ihned je vkládáme do pánve s rozehřátým olejem a po obou stranách usmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

—————

Burské řízečky

 

4 porce

 

  • 4 kuřecí prsa 
  • 2 vejce 
  • 3 lžíce sojové omáčky 
  • 100g solených arašidů
  •  grilovací koření 
  • hladká mouka

 

Prsíčka si nakrájíme na větší kousky, smícháme se sojovou omáčkou a necháme odležet.
 

Vejce rozšleháme s kořením, přidáme jemně nasekané arašidy a podle potřeby zahustíme hladkou moukou, aby vzniklo hustší těstíčko.
 

Těstíčko nalijeme na maso, promícháme a nabíráme lžící maso i s těstíčkem a smažíme.

Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.

—————

Královské řízky

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 1 415 kJ

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl

 

Těstíčko:

  • 3 housky
  • 3 vejce
  • mléko dle potřeby
  • sůl
  • 50 g spařených oloupaných mandlí
  • sekaná petrželová nať

 

Kuřecí prsa nakrájíme na malé řízečky, osolíme a obalíme v hladké mouce. Obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách.

 

Příprava těstíčka: housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, necháme nabobtnat, rozmělníme vidličkou, přidáme celá vejce, na nudličky nakrájené mandle, sůl, petrželovou nať. Dobře promícháme.

—————

Kuře smažené v pařížském těstíčku

  • 1 kuře
  • 2 vejce
  • 10 dkg hladké mouky
  • 7 dkg šunky
  • 7 dkg hrášku
  • 1 dl mléka
  • 15 dkg oleje
  • sůl

Očištěné, vykostěné, oprané a osušené kuřecí maso obalíme v těstíčku, připraveném z vajec, mouky a mléka, do kterého přidáme nudličky šunky, hrášek a sůl. Maso hned po obalení zvolna smažíme. Jako přílohu podáváme brambory nebo rýži.

—————

Kuřecí nudličky v ořechové strouhance

 

4 porce

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • 70 g jader vlašských ořechů
  • 100 g strouhanky
  • 4 lžíce worcesteru
  • 3 bílky
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
  • mletý černý pepř
  • olej na smažení
  • sůl

 

Prsíčka očistíme a nakrájíme na silnější nudličky. Worcester smícháme s citronovou šťávou a petrželkou. Marinádu osolíme, opepříme a na několik hodin do ní naložíme kuřecí nudličky.

Nadrobno nasekané nebo nastrouhané ořechy promícháme se strouhankou. Bílky vidličkou mírně našleháme.

Kuřecí nudličky vyjmeme z marinády a necháme okapat. Poté je postupně obalíme v bílcích a ořechové strouhance. Na rozpáleném oleji zvolna usmažíme.

—————

Kuřecí prsa v lískových oříšcích

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

1 porce asi 2 022 kJ/483 kcal

  • 4 kuřecí řízky (po 200 g)
  • 80 g tvrdého sýra
  • sůl
  • 2 vejce
  • 6 lžic lískových oříšků
  • 1 lžíce strouhanky
  • 100 g hladké mouky
  • olej
  • 1 citron

Kuřecí řízky opláchneme pod tekoucí vodou, důkladně je osušíme a lehce je naklepeme přes mikrotenovou fólii. Do každého plátku masa opatrně nožem prořízneme otvor, do kterého vložíme špalíček sýra. Potom řízek po obou stranách lehce osolíme.

Lískové oříšky nasekáme najemno, případně je nahrubo umeleme. Poté je nasypeme na mělký talíř a promícháme se strouhankou. V misce rozšleháme obě vejce. Přidáme hladkou mouku a podle potřeby přilijeme vlažnou vodu.

Maso obalíme nejdřív v těstíčku a následně v nasekaných oříšcích. Na pánvi rozpálíme olej a řízky na něm opékáme po obou stranách asi 4 minuty, dokud nemají pěknou zlatavou barvu.

Opečené řízky vyjmeme z pánve a necháme je okapat na papírovém ubrousku, který dobře odsaje přebytečný tuk. Hotová opečená kuřecí prsa podáváme ozdobená citronem. Vhodnou přílohou jsou brambory.

—————

Kuřecí prsíčka plněná brokolicí

4 porce

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 plátky cikánské pečeně
  • 4 plátky tučného sýra (např. madelandu)
  • 150 g růžiček brokolice
  • hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování
  • olej na smažení
  • sůl

Růžičky brokolice omyjeme a povaříme asi 2 minuty v osolené vodě. Poté je studenou vodou zchladíme a necháme na sítku okapat.

Prsíčka očistíme a podélně nakrojíme. Rozložíme je a naklepeme (hlavně na okraji). Maso osolíme, poklademe plátky pečeně, sýra a kousky brokolice.

Vytvoříme balíčky, které opatrně obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V kastrolu rozehřejeme olej a obalená prsa na něm usmažíme ze všech stran dozlatova. Maso pak položíme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme s bramborovou kaší.

—————

Kuřecí prsíčka plněná poličanem

 

4 porce

 

  • 4 kuřecí prsíčka (asi 600 g)
  • 60 g suchého salámu (poličanu nebo paprikáše)
  • 80 g uzeného sýra
  • 1 zelená paprika
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka na obalování
  • olej na smažení
  • pepř
  • sůl

 

Uzený sýr a salám  nakrájíme na delší špalíčky. Papriku umyjeme, očistíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na nudličky.

Kuřecí prsíčka omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Delším nožem do nich podélně uděláme otvro na naplnění.

Každou kuřecí kapsu naplníme kouskem sýra, salámu a papriky. Kapsy uzavřeme párátky. Maso osolíme a opepříme.

Prsíčka postupně obalíme v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a strouhance. Na rozehřátém oleji je z obou stran pozvolna opečeme.

—————

Kuřecí řízek s jogurtem

 

4 porce

 

  • 4 kuřecí řízky
  • 2 vejce
  • 1 velký bílý jogurt
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • koření podle chuti
  • strouhanka
  • olej

 

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Uděláme si jogurtovou marinádu: smícháme jogurt, vejce, utřený česnek, sůl a koření podle chuti. Maso vložíme do marinády a necháme odležet přes noc v chladničce. Potom maso vyndáme, obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji.

—————

Kuřecí řízky "smažené" v troubě

4 porce

  • 4 velké nebo 8 malých kuřecích řízků
  • 1 hrnek podmáslí nebo kefíru nebo jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • sůl
  • mletý pepř
  • strouhanka
  • olej na potření

Očištěné kuřecí řízky lehce naklepeme. V podmáslí rozmícháme prolisovaný česnek, chilli omáčku, sůl a mletý pepř a do této směsi řízky naložíme. Necháme v chladničce marinovat nejlépe do druhého dne.

Před přípravou rozehřejeme troubu na 200 - 220 °C. Řízky vyjmuté z marinády obalíme ve strouhance, rozložíme na mřížku a potřeme olejem. (Do spodní části trouby, pod mřížku dáme plech vyložený pečícím papírem, aby se neznečistila trouba). Pečeme asi 5 minut, pak zmírníme příkon a dopékáme při 180 °C ještě asi 15 minut. Řízky jsou velice chutné, šťavnaté a přitom dietně upravené.

 

 

—————