Preclíky
Bramborové preclíky
- 200 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- sůl
- špetka prášku do pečiva
- lžíce mléka tuk na plech
Vychladlé uvařené brambory nastrouháme, přisypeme mouku, sůl, prášek do pečiva a mléko. Vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Z nich tvoříme preclíčky, které potřeme vejcem, omočíme pomazanou stranou v máku a upečeme na pomaštěném plechu dorůžova.
—————
Pivní preclíky
40 kousků
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml světlého piva
- 125 g tuku
- 30 g droždí
- 20 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- sůl
- mák a hrubá sůl na posypání
Z 50 ml piva, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy prosijeme zbylou mouku se solí, přidáme žloutky, asi 200 ml piva, rozpuštěný vlažný tuk a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, rozválíme je na tenké válečky a vytvoříme malé preclíky.
Preclíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbylým pivem a posypeme mákem nebo hrubou solí. Vložíme je do trouby a pečeme při 200 °C asi 6 minut. Pak teplotu snížíme a dopečeme dozlatova.
—————
Preclíky z kukuřičné mouky
20 kousků
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g polohrubé kukuřičné mouky
- 30 g rostlinného tuku
- 180 ml mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- kmín a sůl na posypání
Obě mouky prosijeme s kypřícím práškem a solí.
Přidáme na kousky pokrájený změklý tuk, přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Při pokojové teplotě ho necháme 30 minut odležet.
Těsto rozdělíme asi na 20 kousků. Z každého vymodelujeme váleček, který stočíme do tvaru preclíku.
Preclíky na plechu vyloženém pečícím papírem potřeme vajíčkem a posypeme kmínem a solí. Při 190 °C je pečeme asi 15 minut.
—————