Placičky
Bílkové placičky
- 5 vaječných bílků
- 5 lžic moučkového cukru
- 100 g strouhaných mandlí nebo lískových oříšků
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce tekutého rozehřátého másla
Na náplň:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vaječný žloutek
- 3 lžíce strouhané čokolády
Bílky ušleháme dohusta, přidáme cukr, mouku s oříšky a nakonec lehce vmícháme tekuté, ale nikoliv horké máslo.
Na vymaštěný plech tvoříme lžičkou malé hromádky, které pečeme v předehřáté troubě. Hromádky se v troubě roztečou do placiček. Pečené vánoční cukroví nožem lehce sundáme z plechu a necháme vychladnout. Druhý den plníme krémem umíchaným z másla, strouhané čokolády, cukru a žloutku. Po naplnění necháme vychladnout a týden proležet.
—————
Florentýnky se zázvorem
- 30 g zázvorového kořene
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 50 g medu
- 125 g nasekaných mandlových lupínků
- 50 g sezamových semínek
Nasekáme čerstvý zázvor na jemné kostičky. Na pánvi svaříme máslo, cukr, med, přidáme zázvor, mandlové lupínky a sezamová semínka. Vaříme asi 5 minut.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Hmotu klademe lžící na plech vyložený papírem na pečení, vytváříme kopečky velikosti piškotů. Pečeme asi 8 - 10 minut.
—————
Makronky z ovesných vloček
- 65 g másla
- 150 g hrubších ovesných vloček
- 100 g sušených meruněk nebo vypeckovaných sušených datlí
- 1 vejce
- 50 g hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Na pánvi rozehřejte máslo a na něm za stálého míchání upražte vločky do světle žluta. Na velkém talíři je nechte vychladnout. Meruňky nebo datle nakrájejte ostrým nožem na malé kousky.
Vejce s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, vanilkovým cukrem a solí ušlehejte ponorným mixérem do pěny. Přidejte ovesné vločky, ovoce, citronovou kůru a promíchejte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení. Navlhčenou lžičkou udělejte na plechy asi 34 kopečků velikosti vlašského ořechu v odstupu asi 4 cm od sebe - makronky se během pečení rozběhnou.
Plechy s makronkami pečte postupně v horní polovině trouby asi 18 minut do světle hněda. Vyjměte je z trouby, rozložte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
—————
Marokánky
- 70 g práškového cukru
- 70 g strouhaných mandlí
- 20 g krájeného citronátu
- 20 g strouhanky
- 35 g sekaných fíků
- 50 g nastrouhané čokolády
- kůra i šťáva z 1 citrónu
- 4 vejce
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny a nakonec zamícháme do těsta tuhý sníh a strouhanku. Lžící lijeme placičky na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové poléváme z jedné strany čokoládovou nebo citronovou polevou.
—————
Nejlepší marokánky
- 1/4 l šlehačky
- 1/4 kg cukru krupice
- 1/4 kg nasekaného kandovaného ovoce (nejlépe pomerančovou a citronovou kůru)
- 1/4 kg sekaných ořechů (mandle, lískové, vlašské)
- pouze 3 dkg hladké mouky
Šlehačku necháme lehce přejít varem, vmícháme směs cukru, ořechů, kůry a mouky. Vše promícháme a necháme odstát. Na plech dáme pečící papír a lžičkou děláme kopečky ze směsi. Počítejte tak maximálně 6 kousků na 1 plech. Velmi pomalu sušíme v troubě - začínáme na 60 °C, maximum je 120 °C.
Jakmile jsou zlatavé, tak je i s pečícím papírem sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak je potřeme rozpuštěnou hořkou čokoládou.
—————
Ořecháčky
- 12 dkg nastrouhaných lískových ořechů
- 12 dkg cukru moučky
- 3 našlehané bílky
Vše smícháme a na vymazaný plech děláme lžičkou kopečky, na které ještě můžeme dát celý ořech. Pečeme při nízké teplotě, aby se nespálily.
—————
Skořicové placičky
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 50 g hladké mouky
- 40 g Maizeny
- 50 g mletých lískových oříšků
- 4 žloutky
- 1 lžička skořice
- hrubá mouka
- čokoládová poleva
Máslo utřeme do pěny spolu s cukrem a vaječnými žloutky. Vmícháme skořici, hladkou mouku, Maizenu a mleté lískové oříšky.
Na máslem potřený a moukou vysypaný plech lžičkou naneseme kousky těsta a pozvolna je upečeme dorůžova. Vychladlé placičky namočíme v čokoládové polevě.
—————
Vločkové marokánky na 2 způsoby
- 6 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- 4 dkg cukru
- špetka jedlé sody,
- 1 lžička rumu
- 28 dkg ovesných vloček
- 10 dkg másla
- 9 dkg práškového cukru
Vejce utřeme s 9 dkg moučkového cukru, přimícháme mouku se sodou a přikápneme rum. Vločky upražíme na másle do růžova a zasypeme cukrem.
Když začne cukr karamelovat, odstavíme, vysypeme na prkénko a trochu rozdrtíme. Přidáme utřené vejce s moučkovým cukrem a po promísení sázíme kopečky hmoty na pomaštěný plech, posypeme sekanými oříšky, pomerančovou kůrou nebo kousky čokolády. Pečeme ve středně teplé troubě. Po vychladnutí potíráme zespodu kakaovou nebo čokoládovou polevou.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 250 g ovesných vloček
- 120 g másla
- 100 g směsi semínek (dýně, slunečnice, sezam, pinie)
- 120 g cukru
- 100 g sušených brusinek
- 60 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- čokoládová poleva
Vločky na pánvi upražíme dorůžova, dopražíme se semínky. Přidáme cukr a necháme ho lehce zkaramelizovat. Necháme zchladnout, přidáme brusinky, mouku a vejce a promícháme. Na pomaštěný plech nebo pečící papír tvoříme lžičkou placičky, které pečeme 8 - 10 minut při 180 °C. Vychladlé placičky zespodu potíráme čokoládovou polevou (nebo rozehřátou čokoládou) a necháme zaschnout.
—————