Placičky

Bílkové placičky

  • 5 vaječných bílků
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 100 g strouhaných mandlí nebo lískových oříšků
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce tekutého rozehřátého másla

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 3 lžíce strouhané čokolády

Bílky ušleháme dohusta, přidáme cukr, mouku s oříšky a nakonec lehce vmícháme tekuté, ale nikoliv horké máslo.

Na vymaštěný plech tvoříme lžičkou malé hromádky, které pečeme v předehřáté troubě. Hromádky se v troubě roztečou do placiček. Pečené vánoční cukroví nožem lehce sundáme z plechu a necháme vychladnout. Druhý den plníme krémem umíchaným z másla, strouhané čokolády, cukru a žloutku. Po naplnění necháme vychladnout a týden proležet.

—————

Florentýnky se zázvorem

  • 30 g zázvorového kořene
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 50 g medu
  • 125 g nasekaných mandlových lupínků
  • 50 g sezamových semínek

Nasekáme čerstvý zázvor na jemné kostičky. Na pánvi svaříme máslo, cukr, med, přidáme zázvor, mandlové lupínky a sezamová semínka. Vaříme asi 5 minut.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Hmotu klademe lžící na plech vyložený papírem na pečení, vytváříme kopečky velikosti piškotů. Pečeme asi 8 - 10 minut.

—————

Makronky z ovesných vloček

 

 

  • 65 g másla
  • 150 g hrubších ovesných vloček
  • 100 g sušených meruněk nebo vypeckovaných sušených datlí
  • 1 vejce
  • 50 g hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

 

Na pánvi rozehřejte máslo a na něm za stálého míchání upražte vločky do světle žluta. Na velkém talíři je nechte vychladnout. Meruňky nebo datle nakrájejte ostrým  nožem na malé kousky.

Vejce s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, vanilkovým cukrem a solí ušlehejte ponorným mixérem do pěny. Přidejte ovesné vločky, ovoce, citronovou kůru a promíchejte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení. Navlhčenou lžičkou udělejte na plechy asi 34 kopečků velikosti vlašského ořechu v odstupu asi 4 cm od sebe - makronky se během pečení rozběhnou.

Plechy s makronkami pečte postupně v horní polovině trouby asi 18 minut do světle hněda. Vyjměte je z trouby, rozložte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.

—————

Marokánky

 

  • 70 g práškového cukru
  • 70 g strouhaných mandlí
  • 20 g krájeného citronátu
  • 20 g strouhanky
  • 35 g sekaných fíků
  • 50 g nastrouhané čokolády
  • kůra i šťáva z 1 citrónu
  • 4 vejce

 

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny a nakonec zamícháme do těsta tuhý sníh a strouhanku. Lžící lijeme placičky na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové poléváme z jedné strany čokoládovou nebo citronovou polevou.

—————

Nejlepší marokánky

  • 1/4 l šlehačky
  • 1/4 kg cukru krupice
  • 1/4 kg nasekaného kandovaného ovoce (nejlépe pomerančovou a citronovou kůru)
  • 1/4 kg sekaných ořechů (mandle, lískové, vlašské)
  • pouze 3 dkg hladké mouky

Šlehačku necháme lehce přejít varem, vmícháme směs cukru, ořechů, kůry a mouky. Vše promícháme a necháme odstát. Na plech dáme pečící papír a lžičkou děláme kopečky ze směsi. Počítejte tak maximálně 6 kousků na 1 plech. Velmi pomalu sušíme v troubě - začínáme  na 60 °C, maximum je 120 °C.

Jakmile jsou zlatavé, tak je i s pečícím papírem sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak je potřeme rozpuštěnou hořkou čokoládou.

—————

Ořecháčky

 

  • 12 dkg nastrouhaných lískových ořechů
  • 12 dkg cukru moučky
  • 3 našlehané bílky

 

Vše smícháme a na vymazaný plech děláme lžičkou kopečky, na které ještě můžeme dát celý ořech. Pečeme při nízké teplotě, aby se nespálily.

—————

Skořicové placičky

  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g Maizeny
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 4 žloutky
  • 1 lžička skořice
  • hrubá mouka
  • čokoládová poleva

Máslo utřeme do pěny spolu s cukrem a vaječnými žloutky. Vmícháme skořici, hladkou mouku, Maizenu a mleté lískové oříšky. 

Na máslem potřený a moukou vysypaný plech lžičkou naneseme kousky těsta a pozvolna je upečeme dorůžova. Vychladlé placičky namočíme v čokoládové polevě.

—————

Vločkové marokánky na 2 způsoby

  • 6 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 4 dkg cukru
  • špetka jedlé sody,
  • 1 lžička rumu
  • 28 dkg ovesných vloček
  • 10 dkg másla
  • 9 dkg práškového cukru

 

Vejce utřeme s 9 dkg moučkového cukru, přimícháme mouku se sodou a přikápneme rum. Vločky upražíme na másle do růžova a zasypeme cukrem. 

Když začne cukr karamelovat, odstavíme, vysypeme na prkénko a trochu rozdrtíme. Přidáme utřené vejce s moučkovým cukrem a po promísení sázíme kopečky hmoty na pomaštěný plech, posypeme sekanými oříšky, pomerančovou kůrou nebo kousky čokolády. Pečeme ve středně teplé troubě. Po vychladnutí potíráme zespodu kakaovou nebo čokoládovou polevou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • 250 g ovesných vloček
  • 120 g másla
  • 100 g směsi semínek (dýně, slunečnice, sezam, pinie)
  • 120 g cukru
  • 100 g sušených brusinek
  • 60 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • čokoládová poleva

Vločky na pánvi upražíme dorůžova, dopražíme se semínky. Přidáme cukr a necháme ho lehce zkaramelizovat. Necháme zchladnout, přidáme brusinky, mouku a vejce a promícháme. Na pomaštěný plech nebo pečící papír tvoříme lžičkou placičky, které pečeme 8 - 10 minut při 180 °C. Vychladlé placičky zespodu potíráme čokoládovou polevou (nebo rozehřátou čokoládou) a necháme zaschnout.

—————