Preclíky

Čokoládové preclíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 200 g hořké čokoládové polevy
  • 75 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 vejce

 

Propracujeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vejce. Máslo nakrájíme na kousky a rozdělíme rovnoměrně na okraje mouky. 

Větším nožem prohněteme a vypracujeme vláčné těsto. Utvoříme hroudu, zabalíme do fólie a chladíme 30 minut. Troubu si předehřejeme na 200°C. Těsto naporcujeme a na pomoučněném vále každý díl rozválíme na asi 1 cm silný pruh o délce přibližně 12 cm.

Pláty srolujeme do válečku a vytvarujeme preclíky. Na plech dáme pečící papír, vyskládáme preclíky a pečeme čtvrt hodiny. Po upečení necháme do úplného vychladnutí. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, potřeme jí celé preclíky a necháme uschnout.

—————

Rumové preclíčky

 

60 kousků

  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 vanilkového lusku
  • pečící papír na plech

Náplň:

  • 250 g moučkového cukru
  • 60 ml rumu
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 bílek

 

Vanilkový lusk rozkrojíme a vydlabeme dřeň. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Do hmoty postupně vmícháme prosátou mouku, špetku soli a dřeň. Vypracujeme těsto, které dáme ve fólii na 2 hodiny do chladničky.

Těsto odebíráme z ledničky postupně. Rozdělíme ho na kousky a vyválíme válečky o průměru asi 7 mm a délce 10 cm. Tvarujeme z nich preclíčky, které na plechu pečeme při 180 °C asi 10 minut.

Z cukru, šťávy, rumu a bílku vyšleháme hladkou polevu, kterou vychladlé preclíky potřeme.

—————