Preclíky
Čokoládové preclíčky
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 200 g hořké čokoládové polevy
- 75 g cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 vejce
Propracujeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vejce. Máslo nakrájíme na kousky a rozdělíme rovnoměrně na okraje mouky.
Větším nožem prohněteme a vypracujeme vláčné těsto. Utvoříme hroudu, zabalíme do fólie a chladíme 30 minut. Troubu si předehřejeme na 200°C. Těsto naporcujeme a na pomoučněném vále každý díl rozválíme na asi 1 cm silný pruh o délce přibližně 12 cm.
Pláty srolujeme do válečku a vytvarujeme preclíky. Na plech dáme pečící papír, vyskládáme preclíky a pečeme čtvrt hodiny. Po upečení necháme do úplného vychladnutí. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, potřeme jí celé preclíky a necháme uschnout.
—————
Rumové preclíčky
60 kousků
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1/2 vanilkového lusku
- pečící papír na plech
Náplň:
- 250 g moučkového cukru
- 60 ml rumu
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 bílek
Vanilkový lusk rozkrojíme a vydlabeme dřeň. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Do hmoty postupně vmícháme prosátou mouku, špetku soli a dřeň. Vypracujeme těsto, které dáme ve fólii na 2 hodiny do chladničky.
Těsto odebíráme z ledničky postupně. Rozdělíme ho na kousky a vyválíme válečky o průměru asi 7 mm a délce 10 cm. Tvarujeme z nich preclíčky, které na plechu pečeme při 180 °C asi 10 minut.
Z cukru, šťávy, rumu a bílku vyšleháme hladkou polevu, kterou vychladlé preclíky potřeme.
—————