Ořechové

Arašídové sněhové hrudky

  • 80 g pískového cukru
  • 120 g nastrouhaných arašídů
  • 2 - 3 lžíce hrubé mouky
  • 3 bílky
  • špetka soli

Bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a došleháme dohusta. Zlehka vmícháme mouku a nastrouhané arašídy a na plech klademe malé kopečky hmoty. V předehřáté troubě zvolna upečeme. Hrudky ozdobně pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou.

—————

Ořecháčky

 

  • 12 dkg nastrouhaných lískových ořechů
  • 12 dkg cukru moučky
  • 3 našlehané bílky

 

Vše smícháme a na vymazaný plech děláme lžičkou kopečky, na které ještě můžeme dát celý ořech. Pečeme při nízké teplotě, aby se nespálily.

—————

Ořechová kolečka

  • 250 g mletých ořechů
  • 100 g bílé čokolády
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu

Bílková poleva:

  • recept v rubrice polevy na perníčky

Mleté vlašské ořechy zpracujeme se strouhanou čokoládou, cukrem, kořením, rumem a bílky a utvoříme ze hmoty váleček, který necháme v chladu odležet. Pak krájíme centimetr silná kolečka, která pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Vychladlá zdobíme hvězdičkou z bílkové polevy.

—————

Oříškové rohlíčky

 

24 kousků 

  • 50 g sekaných lískových oříšků
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 200 g žervé
  • 1 vejce na potření
  • 50 g hnědého cukru

 

Prosátou mouku, sůl, nakrájené máslo a žervé zpracujeme v hladké těsto, které necháme 2 hodiny proležet.

Těsto rozdělíme na 4 části. Z každého vyválíme kulatý plát a nožem ho paprsčitě rozdělíme na  trojúhelníčků.

Trojúhelníčky svineme do rohlíčků a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem a oříšky. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme zhruba 12 - 15 minut.

—————