Ořechové
Arašídové sněhové hrudky
- 80 g pískového cukru
- 120 g nastrouhaných arašídů
- 2 - 3 lžíce hrubé mouky
- 3 bílky
- špetka soli
Bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a došleháme dohusta. Zlehka vmícháme mouku a nastrouhané arašídy a na plech klademe malé kopečky hmoty. V předehřáté troubě zvolna upečeme. Hrudky ozdobně pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou.
—————
Ořecháčky
- 12 dkg nastrouhaných lískových ořechů
- 12 dkg cukru moučky
- 3 našlehané bílky
Vše smícháme a na vymazaný plech děláme lžičkou kopečky, na které ještě můžeme dát celý ořech. Pečeme při nízké teplotě, aby se nespálily.
—————
Ořechová kolečka
- 250 g mletých ořechů
- 100 g bílé čokolády
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 bílky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Bílková poleva:
- recept v rubrice polevy na perníčky
Mleté vlašské ořechy zpracujeme se strouhanou čokoládou, cukrem, kořením, rumem a bílky a utvoříme ze hmoty váleček, který necháme v chladu odležet. Pak krájíme centimetr silná kolečka, která pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Vychladlá zdobíme hvězdičkou z bílkové polevy.
—————
Oříškové rohlíčky
24 kousků
- 50 g sekaných lískových oříšků
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 200 g másla
- 200 g žervé
- 1 vejce na potření
- 50 g hnědého cukru
Prosátou mouku, sůl, nakrájené máslo a žervé zpracujeme v hladké těsto, které necháme 2 hodiny proležet.
Těsto rozdělíme na 4 části. Z každého vyválíme kulatý plát a nožem ho paprsčitě rozdělíme na trojúhelníčků.
Trojúhelníčky svineme do rohlíčků a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem a oříšky. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme zhruba 12 - 15 minut.
—————