Rohlíčky
Mandlové rohlíčky
Doba přípravy: 82 minut
Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 200 g hery
- 80 g loupaných mandlí (lískových oříšků)
- 1 žloutek
- citronová kůra do mandlových rohlíčků
- skořice do oříškových rohlíčků
Dohotovení:
- 150 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- nebo 100 g mléčné čokoládové polevy
- nebo 100 g bílé čokoládové polevy
Mouku prosijeme s cukrem a smícháme s nastrouhanými mandlemi (oříšky), nastrouhanou kůrou z 1/2 citronu, žloutkem a ztuhlou herou nastrouhanou na hrubém struhadle a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut odležet.
Z těsta vyválíme tenčí váleček, nakrájíme na kousky a z nich tvarujeme rohlíčky. Na plechu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Po upečení sundáme na kovovou mřížku a po částečném vychladnutí obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým nebo rohlíčky postříkáme mléčnou polevou nebo namáčíme konce rohlíčků v bílé polevě.
—————
Oříškové rohlíčky
24 kousků
- 50 g sekaných lískových oříšků
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 200 g másla
- 200 g žervé
- 1 vejce na potření
- 50 g hnědého cukru
Prosátou mouku, sůl, nakrájené máslo a žervé zpracujeme v hladké těsto, které necháme 2 hodiny proležet.
Těsto rozdělíme na 4 části. Z každého vyválíme kulatý plát a nožem ho paprsčitě rozdělíme na trojúhelníčků.
Trojúhelníčky svineme do rohlíčků a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem a oříšky. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme zhruba 12 - 15 minut.
—————
Pařížské rohlíčky
- 50 dkg moučkového cukru
- 15 dkg mletých ořechů
- 12 dkg jemné strouhanky
- 6 bílků (nešlehat)
- 1 lžíce octa
- 4 dkg kakaa
Krém:
- 25 dkg másla
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 uvařený vanilkový pudink
- kakao
- rum
Všechny přísady na těsto smícháme v míse. Plech pomažeme a vysypeme moukou. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou malé rohlíčky, které klademe na plech, a opět navlhčenou rukou je zploštíme. Pečeme pomalu, plnit můžeme kdykoliv.
Přísady na krém šleháme ve šlehači. Pak přidáme po lžících vychlazený vařený vanilkový pudink, kakao a trochu rumu. Krém stříkáme na rohlíčky ozdobnou trubičkou a pak namáčíme v čokoládě.
—————
Rohlíčky
- 36 dkg hladká mouka
- 8 dkg práškového cukru
- 1 žloutek
- 25 dkg tuku (máslo, nebo Hera)
- trochu vanilkového cukru
Mouku prosejeme na vál, přidáme práškový cukr (přes cedník), do důlku dáme žloutek, přidáme vanilkový cukr, rozstrouhaný tuk a dobře proděláme. Rozdělíme na dvě poloviny a dáme na chvíli do chladničky.
Potom postupně zpracujeme oba díly. Z těsta uděláme dlouhý válec, nakrájíme na kousky po 1 cm, rozválíme a zatočíme do požadovaného tvaru.
—————
Rohlíčky z ovesných vloček
60 kousků
- 200 g ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 150 g másla
- tuk na plech
- 100 g moučkového a 1 sáček vanilkového cukru na obalení
Vločky nasucho opražíme a vychladlé pak najemno umeleme. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme vločky, vanilkový cukr, vejce, mléko a kousky změklého másla. Vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme v chladničce 30 minut odležet.
Těsto nakrájíme na stejně velké dílky a vymodelujeme z nich rohlíčky. Rozložíme je na plech vymazaný tukem a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Mírně vychladlé je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
—————
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
- 500 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 400 g másla nebo jiného tuku
- 140 g nastrouhaných lískových oříšků
- tuk na vymazání plechu
- mouka na vál
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Těsto zpracujte obvyklým způsobem na válu dohladka. Mouku i cukr prosejte, přidejte změklé máslo a nastrouhané oříšky. Vyválejte váleček, nakrájejte asi 5 cm dílky a vytvarujte z nich rohlíčky. Pečte je 7 - 10 minut na plechu vymazaném tukem, ne příliš prudce, aby se špičky rohlíčků nepřipalovaly. Horké rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
—————
Vanilkové rohlíčky z mandlí
- 275 g mouky a trochu na vál
- špetka soli
- 200 g studeného másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g loupaných mletých mandlí
- 50 g moučkového cukru na obalení
- dřeň z vanilkového lusku na obalení
Do mísy dejte mouku se solí. Máslo nakrájejte na kousky a s cukrem a mletými mandlemi přidejte k mouce. Vše rukama rychle zpracujte na drobivé těsto. Těsto dejte do mrazícího sáčku, uzavřete jej a válečkem rozválejte obdélník asi na palec silný. Nechejte přes noc v chladu. Druhý den rozehřejte troubu na 180 °C. Plechy vyložte papírem na pečení a těsto vyjměte z mrazícího sáčku a podélně nakrájejte na 3 pruhy, které napříč rozkrájejte na 80 dílků na prst širokých. Na lehce pomoučeném vále z nich vytvarujte rohlíčky. Rozložte je na plechy v odstupu asi 2 cm od sebe. Rohlíčky pečte 10 - 12 minut, až jsou světle žluté. Moučkový cukr smíchejte s vanilkovou dření a ještě horké rohlíčky v něm ze všech stan obalte. Nechte vychladnout.
—————
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů
- 30 dkg hladké mouky
- 22 dkg másla (Hera)
- 10 dkg mletých vlašských ořechů
- 4 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
Na obalení:
- 50 dkg moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
Vše smícháme, těsto propracujeme a necháme do druhého dne odpočinout. Malé válečky zahneme do rohlíčku a dáme na plech. Pečeme při 160 °C a ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
—————