Rohlíčky

Mandlové rohlíčky

 

Doba přípravy: 82 minut

Těsto: 

  • 240 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 200 g hery
  • 80 g loupaných mandlí (lískových oříšků)
  • 1 žloutek
  • citronová kůra do mandlových rohlíčků
  • skořice do oříškových rohlíčků

Dohotovení: 

  • 150 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • nebo 100 g mléčné čokoládové polevy
  • nebo 100 g bílé čokoládové polevy

 

Mouku prosijeme s cukrem a smícháme s nastrouhanými mandlemi (oříšky), nastrouhanou kůrou z 1/2 citronu, žloutkem a ztuhlou herou nastrouhanou na hrubém struhadle a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut odležet.

Z těsta vyválíme tenčí váleček, nakrájíme na kousky a z nich tvarujeme rohlíčky. Na plechu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Po upečení sundáme na kovovou mřížku a po částečném vychladnutí obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým nebo rohlíčky postříkáme mléčnou polevou nebo namáčíme konce rohlíčků v bílé polevě.

—————

Oříškové rohlíčky

 

24 kousků 

  • 50 g sekaných lískových oříšků
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 200 g žervé
  • 1 vejce na potření
  • 50 g hnědého cukru

 

Prosátou mouku, sůl, nakrájené máslo a žervé zpracujeme v hladké těsto, které necháme 2 hodiny proležet.

Těsto rozdělíme na 4 části. Z každého vyválíme kulatý plát a nožem ho paprsčitě rozdělíme na  trojúhelníčků.

Trojúhelníčky svineme do rohlíčků a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem a oříšky. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme zhruba 12 - 15 minut.

—————

Pařížské rohlíčky

 

  • 50 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg mletých ořechů
  • 12 dkg jemné strouhanky
  • 6 bílků (nešlehat)
  • 1 lžíce octa
  • 4 dkg kakaa

Krém:

  • 25 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 uvařený vanilkový pudink
  • kakao
  • rum

 

Všechny přísady na těsto smícháme v míse. Plech pomažeme a vysypeme moukou. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou malé rohlíčky, které klademe na plech, a opět navlhčenou rukou je zploštíme. Pečeme pomalu, plnit můžeme kdykoliv.

Přísady na krém šleháme ve šlehači. Pak přidáme po lžících vychlazený vařený vanilkový pudink, kakao a trochu rumu. Krém stříkáme na rohlíčky ozdobnou trubičkou a pak namáčíme v čokoládě.

—————

Rohlíčky

  • 36 dkg hladká mouka
  • 8 dkg práškového cukru
  • 1 žloutek
  • 25 dkg tuku (máslo, nebo Hera)
  • trochu vanilkového cukru

Mouku prosejeme na vál, přidáme práškový cukr (přes cedník), do důlku dáme žloutek, přidáme vanilkový cukr, rozstrouhaný tuk a dobře proděláme. Rozdělíme na dvě poloviny a dáme na chvíli do chladničky. 

Potom postupně zpracujeme oba díly. Z těsta uděláme dlouhý válec, nakrájíme na kousky po 1 cm, rozválíme a zatočíme do požadovaného tvaru.

—————

Rohlíčky z ovesných vloček

60 kousků

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 150 g másla
  • tuk na plech
  • 100 g moučkového a 1 sáček vanilkového cukru na obalení

Vločky nasucho opražíme a vychladlé pak najemno umeleme. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme vločky, vanilkový cukr, vejce, mléko a kousky změklého másla. Vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme v chladničce 30 minut odležet.

Těsto nakrájíme na stejně velké dílky a vymodelujeme z nich rohlíčky. Rozložíme je na plech vymazaný tukem a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Mírně vychladlé je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

—————

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

 

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 400 g másla nebo jiného tuku
  • 140 g nastrouhaných lískových oříšků
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vál
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Těsto zpracujte obvyklým způsobem na válu dohladka. Mouku i cukr prosejte, přidejte změklé máslo a nastrouhané oříšky. Vyválejte váleček, nakrájejte asi 5 cm dílky a vytvarujte z nich rohlíčky. Pečte je 7 - 10 minut na plechu vymazaném tukem, ne příliš prudce, aby se špičky rohlíčků nepřipalovaly. Horké rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

 

—————

Vanilkové rohlíčky z mandlí

 

  • 275 g mouky a trochu na vál
  • špetka soli
  • 200 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g loupaných mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukru na obalení
  • dřeň z vanilkového lusku na obalení

 

Do mísy dejte mouku se solí. Máslo nakrájejte na kousky a s cukrem a mletými mandlemi přidejte k mouce. Vše rukama rychle zpracujte na drobivé těsto. Těsto dejte do mrazícího sáčku, uzavřete jej a válečkem rozválejte obdélník asi na palec silný. Nechejte přes noc v  chladu. Druhý den rozehřejte troubu na 180 °C. Plechy vyložte papírem na pečení a těsto vyjměte z mrazícího sáčku a podélně nakrájejte na 3 pruhy, které napříč rozkrájejte na 80 dílků na prst širokých. Na lehce pomoučeném vále z nich vytvarujte rohlíčky. Rozložte je na plechy v odstupu asi 2 cm od sebe. Rohlíčky pečte 10 - 12 minut, až jsou světle žluté. Moučkový cukr smíchejte s vanilkovou dření a ještě horké rohlíčky v něm ze všech stan obalte. Nechte vychladnout.

—————

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

  • 30 dkg hladké mouky
  • 22 dkg másla (Hera)
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů
  • 4 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky

Na obalení:

  • 50 dkg moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry

Vše smícháme, těsto propracujeme a necháme do druhého dne odpočinout. Malé válečky zahneme do rohlíčku a dáme na plech. Pečeme při 160 °C a ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

—————