Ragú a perkelty
Masové ragú s houbami
1 porce 1 590 kJ
1 porce
- 50 g hovězího masa
- 40 g libového vepřového masa
- 5 g oleje
- 30 g cibule
- 100 g čerstvých hub
- 35 g pálivých papriček
- 35 g rýže
- sůl
- římský drcený kmín
- mletý pepř
Omyté a osušené maso nakrájíme na nudličky, houby očistíme a pokrájíme na kousky. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, okořeníme a necháme dusit. Během dušení doplníme houbami, pálivou papričkou a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s rýží.
—————
Ragú na tymiánu
4 porce
- 1/2 kg libové vepřové plece nebo kýty
- sůl, mletý pepř
- hladká mouka
- olej
- 10 dkg šunky
- 5 lžic kečupu
- 1 dl červeného vína
- tymián
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 cibule
Maso naklepeme a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme, obalíme v mouce a vložíme na drobně nakrájenou, na oleji zpěněnou cibuli. Za stálého míchání je opečeme, podlijeme trochou vody a dusíme. K poloměkkému masu přidáme šunku nakrájenou na nudličky, kečup, víno, tymián a dusíme, až maso změkne. Při podávání porce ozdobíme kolečky uvařených vajec.
—————
Vepřové ragú s párkem a hráškem
Doba přípravy: 45 minut, z toho dušení 30 minut
1 porce = 370 kcal/ 1 550 kJ
4 porce
- 500 g libové vepřové plece
- 30 g oleje
- 10 g hladké mouky
- sůl
- 1 lžička vegety
- 200 g zmrazeného hrášku
- 1 párek
Vepřové maso naklepeme, nakrájíme na kostky, vložíme na rozehřátý olej a za stálého míchání opékáme, až se vlastní šťáva vydusí. Maso poprášíme moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody, přidáme vegetu, osolíme a dusíme, až maso téměř změkne. Pak přidáme hrášek, párek nakrájený na kolečka a dohotovíme.
—————
Vepřové ragú se zeleninou
4 porce
- 500 g vepřové plece
- 200 g bílých fazolí
- 200 g mrkve
- 200 g žampionů
- 300 g brambor
- 150 g malých cibulek
- 40 g tuku
- 3/4 lžičky škrobové moučky
- 2 dl bílého vína
- 500 g rajčat
- sůl
Přebrané, propláchnuté a okapané fazole zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Uvaříme doměkka. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, vložíme na rozehřátý tuk,přidáme oloupané cibulky, na kousky nakrájenou mrkev, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájené žampiony, spařená, oloupaná a na 1/4 nakrájená rajčata, brambory nakrájené na kousky, fazole a dusíme, až maso i zelenina změknou. Pak zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve víně a povaříme 2 minuty.
—————
Vepřový perkelt
- 250 g libového vepřového masa (plec)
- 50 g cibule
- 1 lžíce oleje
- mletá sladká paprika
- sůl
- česnek
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 10 g hladké mouky
- 40 g Lučiny
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme ji mletou paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, osolíme a přivedeme do varu. Přidáme maso nakrájené na stejné kousky a dusíme téměř doměkka. Mouku rozmícháme v troše vody, vmícháme k masu, podle potřeby ještě podlijeme a přidáme rajčatový protlak a rozetřený česnek. Dusíme, až maso změkne. Lučinu rozetřeme se 2 lžícemi vody, vmícháme do omáčky a přihřejeme téměř k varu. Hned podáváme. Vhodná příloha je rýže nebo těstoviny.
—————