Plátky
Chalupářské maso
6 porcí
- 6 vykostěných kotlet nebo plátky z kýty
- 2 vejce
- lžíce soli
- lžíce majoránky
- lžíce worcesteru
- lžíce kečupu
- 1/2 lžíce mletého pepře
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky chilli nebo feferonky
- lžička Solamylu
- 1/2 kostky masoxu rozpuštěného v 0,5 dl vody
- 10 stroužků česneku
- olej
Z uvedených přísad připravíme marinádu. Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a naskládáme do zavařovací sklenice. Zavíčkujeme ji a uložíme do chladničky nejméně na 48 hodin. (Maso v marinádě ovšem vydrží v chladu i několik dní, což je na chalupě výhodné). Plátky smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty po každé straně. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
—————
Pikantní vepřové plátky
Doba přípravy: 15 minut (bez doby marinování)
1 porce přibližně 1 555 kJ/ 370 kcal
4 porce
- 4 plátky vepřových řízků
- celý červený pepř
- olej na opečení
- 1 cibule na ozdobu
- sůl
Marináda:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky grilovacího koření
- pár kapek chilli koření
Vepřové plátky opláchneme, osušíme a po obou stranách několikrát nařízneme, aby se maso při opékání nezkroutilo. Velmi lehce je po obou stranách naklepeme a osolíme.
Připravíme marinádu: do skleničky dáme olej, hořčici, grilovací koření a chilli a vidličkou rozšleháme v hladkou směs. Touto směsí pak potřeme jednotlivé plátky masa, které položíme na sebe, zabalíme do mikrotenové folie a necháme v lednici do druhého dne marinovat.
Potom plátky masa osušíme do ubrousku, na pánvi necháme rozpálit olej, ve kterém marinované maso zprudka opečeme po obou stranách (celkem asi 4 minuty).
Hotové maso podáváme s nejrůznějšími přílohami a ozdobené kolečky cibule a posypané celým nebo nahrubo rozdrceným červeným pepřem.
—————
Plátky z krkovičky na hořčici
Plátky naklepeme, osolíme a opepříme, posypeme vegetou a potřeme plnotučnou hořčicí, nejlépe smíchanou s hořčicí francouzskou. Zakapeme olejem a necháme odležet. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku. Na tomto základu opečeme maso, podlijeme trochou vody a dusíme. Měkké maso vyjmeme a doladíme hustotu šťávy přídavkem malého množství jíšky a chuť novým přídavkem hořčice a strouhaného křenu. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
—————
Přírodní řízky trošku jinak
- vepřové, kuřecí nebo králičí řízky
- sůl
- sladká mletá paprika
- špetka pálivé papriky
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 cibule
- voda
Plátky masa nenaklepáváme, vložíme je do kastrolu, posolíme, posypeme sladkou i pálivou paprikou, mletým zázvorem a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Mírně podlijeme a přiklopené dusíme doměkka a téměř do vypaření vody. Během toho plátky jednou až dvakrát obrátíme. Pak výpek malinko naředíme a maso v něm necháme lehce přejít varem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo i bramborové knedlíky.
—————
Řecké řízky
4 porce
- 4 vepřové řízky z kýty
- 4 papriky
- 8 lžic rajčatového protlaku
- olej
- pepř
- sůl
Očištěné papriky nakrájíme na tenké nudličky, osmažíme je na oleji, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme. Řízky nařízneme mělkými zářezy po obvodu, naklepeme, osolíme, opepříme, prudce opečeme po obou stranách na oleji a urovnáme na talíře. Poklademe je paprikovou směsí a podáváme s vařenými brambory nebo s dušenou rýží.
—————
Sicilské vepřové medailonky
4 porce
- 600 g vepřové panenky
- 1 lžička steakového koření
- 300 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
- 4 stroužky česneku
- 1 ledový nebo hlávkový salát
- špetka cukru
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 300 g žampionů nebo hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 300 g rýže
- sůl a pepř
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a naklepeme. Plátky masa okořeníme steakovým kořením a po obou stranách opečeme dozlatova na 2 lžících rozehřátého olivového oleje. Opečené maso přikryjeme pokličkou a necháme stát na horké vypnuté plotně.
Špenátové listy dobře omyjeme, necháme okapat a velmi krátce je podusíme na další lžíci olivového oleje. Špenát podle chuti osolíme, přomícháme s prolisovaným česnekem a opepříme. Hlávkový nebo ledový salát očistíme, rozebereme na listy, omyjeme, vložíme do mísy, pokapeme další lžící olivového oleje a ochutíme zálivkou z několika lžic vody, trochy cukru, soli a citronové šťávy.
Rýži opláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. V kastrůlku nebo pánvi rozehřejeme další 2 lžíce olivového oleje, osmahneme na něm cibuli, přidáme nakrájené houby a krátce za občasného promíchání pozvolna podusíme. Houbovou směs s cibulí podle chuti osolíme a opepříme a promícháme s rýží. Opečené maso podáváme s rýží, dušenými špenátovými listy a listovým salátem.
—————
Vepřová krkovice s džuvečem
4 porce
- 4 plátky z vepřové krkovice
- olej
- 2 cibule
- mletá sladká paprika
- sůl
- 600 g různé zeleniny (mrkev, celer, fazolky, hrášek, kedlubny apod.)
- 1 šálek rýže
- vývar
- 1 bobkový list
- mletý pepř
- česnek
- petrželka
Plátky z krkovice po obvodu a u kostí mělce rozkrojíme, naklepeme a opečeme po obou stranách na lžíci oleje. Vyjmeme je, na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme mletou papriku, zalijeme trochou vývaru a přidáme maso. Osolíme je a dusíme do poloměkka. Pak přidáme zeleninu nakrájenou na kousky, rýži a trochu vývaru, koření, rozetřený česnek a pečeme v troubě nebo dusíme pod poklicí, až maso, zelenina i rýže změknou a vývar je z větší části odpařený. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
—————
Vepřová kýta s pórkovou omáčkou
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- 80 g másla
- 40 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 malý pórek
- 150 ml 12 % smetany
- mletý černý pepř
- sůl
Maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté jej vyjmeme a uchováme v teple. V hrnci na 50 g másla orestujeme mouku dozlatova. Jíšku zalijeme chladným mlékem a částí zchladlého vývaru z masa. Rozšleháme a povaříme asi půl hodiny.
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Orestujeme ho na zbylém másle a v omáčce krátce povaříme. Nakonec zjemníme smetanou, osolíme a opepříme.
Plátky masa podáváme s omáčkou a vařenými brambory.
—————
Vepřová panenka prokládaná rajčaty s bylinkovým přelivem
4 porce
- 4 lžíce olivového oleje
- 600 g vepřové panenky (kuřecí prsa)
- 4 špetky sušené bazalky
- 4 rajčata
Omáčka:
- 4 lžíce bazalkového pesta
- 6 dl smetany ke šlehání
- podle chuti mletý barevný pepř
- sůl
- steakové koření
Plátky masa jemně naklepeme, posypeme steakovým kořením, osolíme a opepříme. Omyté rajče nakrájíme na silnější kolečka a jemně zaprášíme sušenou bazalkou. Maso orestujeme dozlatova na rozpálené pánvi, pak je vyjmeme a do výpeku přidáme okořeněná rajčata. Krátce opečeme a vytáhneme. Do šťávy přilijeme smetanu a bazalkové pesto, promícháme, lehce osolíme a dobře provaříme. Na talíři střídavě prokládáme maso a rajčata a nakonec vše přelijeme smetanovou omáčkou. Podáváme s různými úpravami brambor nebo s rýží.
—————
Vepřové medailonky s jablky a ostružinami
4 porce
- 600 g vepřové panenky
- 150 ml bílého nebo růžového vína
- 150 ml vývaru
- 200 g ostružin
- 2 jablka
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce balsamikového octa
- citronová šťáva
- mletý černý pepř
- sůl
Vepřovou panenku očistíme a rozdělíme na plátky. Medailonky lehce naklepeme. Osolíme je a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na silnější měsíčky a pokapeme citronovou šťávou.
V pánvi rozehřejeme olej a zvolna na něm opečeme plátky masa. Ke konci přidáme jablka.
Medailonky s jablky vyjmeme z pánve a výpek zalijeme vínem. Za stálého míchání ho necháme vyvařit.
Výpek zaprášíme moukou a opražíme ji. Přilijeme vývar a šťávu necháme 10 minut povařit. Přidáme ostružiny, med a ocet. Nakonec do pánve vrátíme maso s jablky. Vše společně prohřejeme a poté odstavíme.
—————