Plátky

Chalupářské maso

 

6 porcí

  • 6 vykostěných kotlet nebo plátky z kýty
  • 2 vejce
  • lžíce soli
  • lžíce majoránky
  • lžíce worcesteru
  • lžíce kečupu
  • 1/2 lžíce mletého pepře
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky chilli nebo feferonky
  • lžička Solamylu
  • 1/2 kostky masoxu rozpuštěného v 0,5 dl vody
  • 10 stroužků česneku
  • olej

 

Z uvedených přísad připravíme marinádu. Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a naskládáme do zavařovací sklenice. Zavíčkujeme ji a uložíme do chladničky nejméně na 48 hodin. (Maso v marinádě ovšem vydrží v chladu i několik dní, což je na chalupě výhodné). Plátky smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty po každé straně. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

—————

Pikantní vepřové plátky

 

Doba přípravy: 15 minut (bez doby marinování)

1 porce přibližně 1 555 kJ/ 370 kcal

4 porce

  • 4 plátky vepřových řízků
  • celý červený pepř
  • olej na opečení
  • 1 cibule na ozdobu
  • sůl

Marináda:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky grilovacího koření
  • pár kapek chilli koření

Vepřové plátky opláchneme, osušíme a po obou stranách několikrát nařízneme, aby se maso při opékání nezkroutilo. Velmi lehce je po obou stranách naklepeme a osolíme.

Připravíme marinádu: do skleničky dáme olej, hořčici, grilovací koření a chilli a vidličkou rozšleháme v hladkou směs. Touto směsí pak potřeme jednotlivé plátky masa, které položíme na sebe, zabalíme do mikrotenové folie a necháme v lednici do druhého dne marinovat.

Potom plátky masa osušíme do ubrousku, na pánvi necháme rozpálit olej, ve kterém marinované maso zprudka opečeme po obou stranách (celkem asi 4 minuty).

Hotové maso podáváme s nejrůznějšími přílohami a ozdobené kolečky cibule a posypané celým nebo nahrubo rozdrceným červeným pepřem.

—————

Plátky z krkovičky na hořčici

 

Plátky naklepeme, osolíme a opepříme, posypeme vegetou a potřeme plnotučnou hořčicí, nejlépe smíchanou s hořčicí francouzskou. Zakapeme olejem a necháme odležet. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku. Na tomto základu opečeme maso, podlijeme trochou vody a dusíme. Měkké maso vyjmeme a doladíme hustotu šťávy přídavkem malého množství jíšky a chuť novým přídavkem hořčice a strouhaného křenu. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

—————

Přírodní řízky trošku jinak

 

  • vepřové, kuřecí nebo králičí řízky
  • sůl
  • sladká mletá paprika
  • špetka pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 cibule
  • voda

 

Plátky masa nenaklepáváme, vložíme je do kastrolu, posolíme, posypeme sladkou i pálivou paprikou, mletým zázvorem a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Mírně podlijeme a přiklopené dusíme doměkka a téměř do vypaření vody. Během toho plátky jednou až dvakrát obrátíme. Pak výpek malinko naředíme a maso v něm necháme lehce přejít varem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo i bramborové knedlíky.

—————

Řecké řízky

 

4 porce

  • 4 vepřové řízky z kýty
  • 4 papriky
  • 8 lžic rajčatového protlaku
  • olej
  • pepř
  • sůl

 

Očištěné papriky nakrájíme na tenké nudličky, osmažíme je na oleji, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme. Řízky nařízneme mělkými zářezy po obvodu, naklepeme, osolíme, opepříme, prudce opečeme po obou stranách na oleji a urovnáme na talíře. Poklademe je paprikovou směsí a podáváme s vařenými brambory nebo s dušenou rýží.

—————

Sicilské vepřové medailonky

4 porce

  • 600 g vepřové panenky
  • 1 lžička steakového koření
  • 300 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ledový nebo hlávkový salát
  • špetka cukru
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 300 g žampionů nebo hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 300 g rýže
  • sůl a pepř

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a naklepeme. Plátky masa okořeníme steakovým kořením a po obou stranách opečeme dozlatova na 2 lžících rozehřátého olivového oleje. Opečené maso přikryjeme pokličkou a necháme stát na horké vypnuté plotně.

Špenátové listy dobře omyjeme, necháme okapat a velmi krátce je podusíme na další lžíci olivového oleje. Špenát podle chuti osolíme, přomícháme s prolisovaným česnekem a opepříme. Hlávkový nebo ledový salát očistíme, rozebereme na listy, omyjeme, vložíme do mísy, pokapeme další lžící olivového oleje a ochutíme zálivkou z několika lžic vody, trochy cukru, soli a citronové šťávy.

Rýži opláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. V kastrůlku nebo pánvi rozehřejeme další 2 lžíce olivového oleje, osmahneme na něm cibuli, přidáme nakrájené houby a krátce za občasného promíchání pozvolna podusíme. Houbovou směs s cibulí podle chuti osolíme a opepříme a promícháme s rýží. Opečené maso podáváme s rýží, dušenými špenátovými listy a listovým salátem.

—————

Vepřová krkovice s džuvečem

 

4 porce

  • 4 plátky z vepřové krkovice
  • olej
  • 2 cibule
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • 600 g různé zeleniny (mrkev, celer, fazolky, hrášek, kedlubny apod.)
  • 1 šálek rýže
  • vývar
  • 1 bobkový list
  • mletý pepř
  • česnek
  • petrželka

 

Plátky z krkovice po obvodu a u kostí mělce rozkrojíme, naklepeme a opečeme po obou stranách na lžíci oleje. Vyjmeme je, na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme mletou papriku, zalijeme trochou vývaru a přidáme maso. Osolíme je a dusíme do poloměkka. Pak přidáme zeleninu nakrájenou na kousky, rýži a trochu vývaru, koření, rozetřený česnek a pečeme v troubě nebo dusíme pod poklicí, až maso, zelenina i rýže změknou a vývar je z větší části odpařený. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

—————

Vepřová kýta s pórkovou omáčkou

 

4 porce

  • 600 g vepřové kýty
  • 80 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 malý pórek
  • 150 ml 12 % smetany
  • mletý černý pepř
  • sůl

Maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté jej vyjmeme a uchováme v teple. V hrnci na 50 g másla orestujeme mouku dozlatova. Jíšku zalijeme chladným mlékem a částí zchladlého vývaru z masa. Rozšleháme a povaříme asi půl hodiny.

Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Orestujeme ho na zbylém másle a v omáčce krátce povaříme. Nakonec zjemníme smetanou, osolíme a opepříme.

Plátky masa podáváme s omáčkou a vařenými brambory.

—————

Vepřová panenka prokládaná rajčaty s bylinkovým přelivem

 

4 porce

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 600 g vepřové panenky (kuřecí prsa)
  • 4 špetky sušené bazalky
  • 4 rajčata 

Omáčka:

  • 4 lžíce bazalkového pesta
  • 6 dl smetany ke šlehání
  • podle chuti mletý barevný pepř
  • sůl
  • steakové koření

 

Plátky masa jemně naklepeme, posypeme steakovým kořením, osolíme a opepříme. Omyté rajče nakrájíme na silnější kolečka a jemně zaprášíme sušenou bazalkou. Maso orestujeme dozlatova na rozpálené pánvi, pak je vyjmeme a do výpeku přidáme okořeněná rajčata. Krátce opečeme a vytáhneme. Do šťávy přilijeme smetanu a bazalkové pesto, promícháme, lehce osolíme a dobře provaříme. Na talíři střídavě prokládáme maso a rajčata a nakonec vše přelijeme smetanovou omáčkou. Podáváme s různými úpravami brambor nebo s rýží.

—————

Vepřové medailonky s jablky a ostružinami

 

4 porce 

  • 600 g vepřové panenky
  • 150 ml bílého nebo růžového vína
  • 150 ml vývaru
  • 200 g ostružin
  • 2 jablka
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • citronová šťáva
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Vepřovou panenku očistíme a rozdělíme na plátky. Medailonky  lehce naklepeme. Osolíme je a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na silnější měsíčky a pokapeme citronovou šťávou.

V pánvi rozehřejeme olej a zvolna na něm opečeme plátky masa. Ke konci přidáme jablka.

Medailonky s jablky vyjmeme z pánve a výpek zalijeme vínem. Za stálého míchání ho necháme vyvařit.

Výpek zaprášíme moukou a opražíme ji. Přilijeme vývar a šťávu necháme 10 minut povařit. Přidáme ostružiny, med a ocet. Nakonec do pánve vrátíme maso s jablky. Vše společně prohřejeme a poté odstavíme.

—————