Beránci
Banánový beránek
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g hery nebo podobného tuku
- 250 g rozmixovaných banánů
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- tuk na vymazání
V míse utřeme heru s cukrem, vanilkovým cukrem, postupně vmícháme žloutky, přidáme rozmixované banány, mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Lehce těsto promícháme, vlijeme do vymazané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 - 60 minut.
Hotového beránka můžeme dozdobit bílou čokoládovou polevou.
—————
Beránek s kandovaným ovocem
- 200 g polohrubé mouky
- půl prášku do pečiva
- 180 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla nebo hery
- 3 vejce
- 1,5 dl mléka
- asi 200 g směsi kandovaného ovoce a sekaných vlašských ořechů
- tuk a strouhanka na formu
- moučkový cukr na posypání
- rozinky
- stuha
Změklé máslo nebo heru vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme vejce jedno po druhém. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a promícháme s nasekaným ovocem a ořechy a přidáme k našlehané směsi, podle potřeby zředíme mlékem.
Těstem naplníme dobře vymazanou a vysypanou formu na beránka, přiklopíme horním dílem a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 30 - 40 minut, kontrolujeme špejlí, jestli je propečený. Vlažného beránka vyklopíme na mřížku a ozdobíme.
—————
Hnědý velikonoční beránek
- 200 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 6 lžic kakaa
- 200 g šlehaného tvarohu
- hrst rozinek
- kousek tuku a hrubá mouka na vymaštění a vysypání formy
- směs moučkového a vanilkového cukru na pocukrování
Změklé máslo s cukrem a vejci ušleháme do pěny. Mouku promícháme s kypřícím práškem a kakaem a po částech vmícháme do vaječné pěny. Do těsta vmícháme tvaroh a opláchnuté rozinky. Vše znovu dobře promícháme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na beránka dobře vymastíme kouskem tuku nebo másla, vysypeme hrubou moukou, naplníme připraveným těstem, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Než beránka vyndáme z trouby, uděláme zkoušku špejlí, zda je dobře propečený.
Upečeného beránka vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout, pak ho opatrně vyklopíme a podle chuti lehounce pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Oči mu uděláme z kousků čokolády, z rozine či z lískových oříšků a kolem krku uvážeme mašli.
—————
Hrnkový beránek
- 1 a 1/2 čtvrtlitrového hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/4 hrnku oleje nebo 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra
- máslo na vymaštění
- hrubou mouku na posypání nebo čokoládovou polevu na polití upečeného beránka
Vejce rozšleháme a smícháme s moukou, cukrem, mlékem, olejem, práškem do pečiva, citronovou kůrou a špetkou soli. Dobře vmícháme, rozdělíme do obou vymaštěných a vysypaných polovin beránkové formy.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
—————
Kudrnatý beránek
1 beránek
- 30 g droždí
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- asi 250 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g másla
- 1 vejce na potření
- sůl
- rozinky a bílá tuková poleva na dozdobení
Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a asi 2 lžic hladké mouky a 3 lžic vlahého mléka vymícháme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy vsypeme všechnu zbylou mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, kvásek, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Přilijeme zbylé mléko a vše dobře propracujeme. Těsto necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o velikosti vlašského ořechu. Pět kousků necháme větších. Z každého dílku těsta vymodelujeme kuličku.
Z malých kuliček těsta slepíme na plechu vyloženém pečícím papírem tělo beránka. Z větších kuliček uděláme hlavičku, ouška a nožičky. Beránka necháme na plechu kynout.
Asi po 30 minutách potřeme beránka rozšlehaným vajíčkem a vložíme ho do trouby. Při 180 °C ho pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí mu z rozinek uděláme očička. Pomocí bílé polevy dotvoříme zorničky, tlamičku, ouška a kopýtka.
—————
Mramorový beránek
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy na beránka
- špejle
Máslo, žloutky, cukr a vanilkový cukr utřeme. Postupně střídavě přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilijeme citronovou šťávu. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Asi 2/3 těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy. Do zbylého těsta přimícháme kakao. Kakaové těsto nalijeme na světlé. Špejlí jemně promícháme obě těsta krouživými pohyby. Těsto nahrneme od středu více ke kraji formy.
Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova (asi 20 - 40 minut). Vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.
—————
Ořechový beránek na 3 způsoby
- 200 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 6 žloutků
- 100 g umletých vlašských ořechů
- 230 g šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g strouhané hořké čokolády
V kotlíku ušleháme pevný sníh z bílků a poloviny cukru. Druhou část cukru vyšleháme do pěny s máslem, žloutky, šlehačkou a ostatními surovinami kromě mouky a kypřícího prášku. Sníh i pěnu smícháme dohromady a nakonec postupně přidáváme mouku a kypřící prášek. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 30 minut při 170 °C.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce horké vody
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy na beránka
Žloutky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny. Postupně vmícháme horkou vodu a mleté ořechy. Dobře promícháme. Ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ořechové směsi. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova (asi 20 - 40 minut). Vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 160 g hladké mouky
- půl prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 100 g mletých ořechů
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- tuk a strouhanka na formu
- moučkový cukr na posypání
- rozinky a stuha na ozdobu
Žloutky smícháme s cukry a za stálého přilévání horké vody ušleháme hustou pěnu. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, citronovou kůru, mleté ořechy a sníh ušlehaný z bílků a připravíme těsto. Naplníme těstem vymazanou a vysypanou formu na beránka a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut. Prochladlého beránka z formy opatrně vyklopíme na mřížku a pocukrujeme moučkovým cukrem. Oči naznačíme z rozinek a beránka ozdobíme stuhou.
—————
Piškotový beránek
- 180 g hrubé mouky
- 4 vejce
- 4 lžíce horké vody
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání
- hrubou mouku na vysypání formy
Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Přisypeme vanilkový cukr, po částech vmícháme mouku, a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Obě poloviny beránka dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do části formy, která se dá postavit do roviny a přiklopíme druhým dílem formy.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Beránka vyklopíme. Pokud to nepůjde, položíme na překlopenou formu mokrou vyždímanou utěrkou.
—————
Šlehačkový hrnečkový beránek
- 1 a půl čtvrtlitrového hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 prášek do pečiva
- strouhaná citronová kůra
- máslo na vymaštění
- jemně prosátá strouhanka na vysypání formy
- cukr na posypání nebo čokoládová poleva na polití upečeného beránka
Pískový cukr a žložky ušleháme do pěny, po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru. Přilijeme smetanu, dobře rozmícháme, a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Upečeného beránka pocukrujeme, nebo polijeme čokoládovou polevou.
—————
Sváteční beránek
Doba přípravy: 90 minut
1 beránek
- 3 vejce
- 300 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
Krém:
- 1/2 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 máslo
- kousek tuku Iva
Na ozdobu:
- 3 zrnka kávy
- mašle, asparágus
Všechna vajíčka a cukr ušleháme, lehce zamícháme mouku. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.
Do uvařeného a zchladlého pudinku přišleháme máslo a kousek Ivy. Beránka ozdobíme krémem, na oči a čumáček použijeme zrnka kávy, na krk připevníme barevnou mašli.
—————