Beránci

Banánový beránek

 

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g hery nebo podobného tuku
  • 250 g rozmixovaných banánů
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk na vymazání

V míse utřeme heru s cukrem, vanilkovým cukrem, postupně vmícháme žloutky, přidáme rozmixované banány, mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Lehce těsto promícháme, vlijeme do vymazané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 - 60 minut.

Hotového beránka můžeme dozdobit bílou čokoládovou polevou.

—————

Beránek s kandovaným ovocem

 

  • 200 g polohrubé mouky
  • půl  prášku do pečiva
  • 180 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g másla  nebo hery
  • 3 vejce
  • 1,5 dl mléka
  • asi 200 g směsi kandovaného ovoce a sekaných vlašských ořechů
  • tuk a strouhanka na formu
  • moučkový cukr na posypání
  • rozinky
  • stuha

Změklé máslo nebo heru vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme vejce jedno po druhém. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a promícháme s nasekaným ovocem a ořechy a přidáme k našlehané směsi, podle potřeby zředíme mlékem.

Těstem naplníme dobře vymazanou a vysypanou formu na beránka, přiklopíme horním dílem a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 30 - 40 minut, kontrolujeme špejlí, jestli je propečený. Vlažného beránka vyklopíme na mřížku a ozdobíme.

—————

Hnědý velikonoční beránek

 

  • 200 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 6 lžic kakaa
  • 200 g šlehaného tvarohu
  • hrst rozinek
  • kousek tuku a hrubá mouka na vymaštění a vysypání formy
  • směs moučkového a vanilkového cukru na pocukrování

Změklé máslo s cukrem a vejci ušleháme do pěny. Mouku promícháme s kypřícím práškem a kakaem a po částech vmícháme do vaječné pěny. Do těsta vmícháme tvaroh a opláchnuté rozinky. Vše znovu dobře promícháme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na beránka dobře vymastíme kouskem tuku nebo másla, vysypeme hrubou moukou, naplníme připraveným těstem, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Než beránka vyndáme z trouby, uděláme zkoušku špejlí, zda je dobře propečený.

Upečeného beránka vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout, pak ho opatrně vyklopíme a podle chuti lehounce pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Oči mu uděláme z kousků čokolády, z rozine či z lískových oříšků a kolem krku uvážeme mašli.

—————

Hrnkový beránek

 

  • 1 a 1/2 čtvrtlitrového hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/4 hrnku oleje nebo 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • máslo na vymaštění
  • hrubou mouku na posypání nebo čokoládovou polevu na polití upečeného beránka

Vejce rozšleháme a smícháme s moukou, cukrem, mlékem, olejem, práškem do pečiva, citronovou kůrou a špetkou soli. Dobře vmícháme, rozdělíme do obou vymaštěných a vysypaných polovin beránkové formy.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

—————

Kudrnatý beránek

 

1 beránek 

  • 30 g droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • asi 250 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 vejce na potření
  • sůl
  • rozinky a bílá tuková poleva na dozdobení

 

Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a asi 2 lžic hladké mouky a 3 lžic vlahého mléka vymícháme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy vsypeme všechnu zbylou mouku, přidáme zbylý cukr, sůl,  kvásek, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Přilijeme zbylé mléko a vše dobře propracujeme. Těsto necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o velikosti vlašského ořechu. Pět kousků necháme větších. Z každého dílku těsta vymodelujeme kuličku.

Z malých kuliček těsta slepíme na plechu vyloženém pečícím papírem tělo beránka. Z větších kuliček uděláme hlavičku, ouška a nožičky. Beránka necháme na plechu kynout.

Asi po 30 minutách potřeme beránka rozšlehaným vajíčkem a vložíme ho do trouby. Při 180 °C ho pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí mu z rozinek uděláme očička. Pomocí bílé polevy dotvoříme zorničky, tlamičku, ouška a kopýtka.

—————

Mramorový beránek

 

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy na beránka
  • špejle

Máslo, žloutky, cukr a vanilkový cukr utřeme. Postupně střídavě přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilijeme citronovou šťávu. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Asi 2/3 těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy. Do zbylého těsta přimícháme kakao. Kakaové těsto nalijeme na světlé. Špejlí jemně promícháme obě těsta krouživými pohyby. Těsto nahrneme od středu více ke kraji formy.

Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova (asi 20 - 40 minut). Vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.

—————

Ořechový beránek na 3 způsoby

 

 

  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 6 žloutků
  • 100 g umletých vlašských ořechů
  • 230 g šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g strouhané hořké čokolády

 

V kotlíku ušleháme pevný sníh z bílků a poloviny cukru. Druhou část cukru vyšleháme do pěny s máslem, žloutky, šlehačkou a ostatními surovinami kromě mouky a kypřícího prášku. Sníh i pěnu smícháme dohromady a nakonec postupně přidáváme mouku a kypřící prášek. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 30 minut při 170 °C.

---------------------------------------------------------------------------------------

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce horké vody
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy na beránka

Žloutky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny. Postupně vmícháme horkou vodu a mleté ořechy. Dobře promícháme. Ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ořechové směsi. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.

Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova (asi 20 - 40 minut). Vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.

---------------------------------------------------------------------------------------

  • 160 g hladké mouky
  • půl prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • tuk a strouhanka na formu
  • moučkový cukr na posypání
  • rozinky a stuha na ozdobu

Žloutky smícháme s cukry a za stálého přilévání horké vody ušleháme hustou pěnu. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, citronovou kůru, mleté ořechy a sníh ušlehaný z bílků a připravíme těsto. Naplníme těstem vymazanou a vysypanou formu na beránka a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut. Prochladlého beránka z formy opatrně vyklopíme na mřížku a pocukrujeme moučkovým cukrem. Oči naznačíme z rozinek a beránka ozdobíme stuhou.

—————

Piškotový beránek

 

  • 180 g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na vymazání
  • hrubou mouku na vysypání formy

Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Přisypeme vanilkový cukr, po částech vmícháme mouku, a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Obě poloviny beránka dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do části formy, která se dá postavit do roviny a přiklopíme druhým dílem formy.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Beránka vyklopíme. Pokud to nepůjde, položíme na překlopenou formu mokrou vyždímanou utěrkou.

—————

Šlehačkový hrnečkový beránek

 

  • 1 a půl čtvrtlitrového hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná citronová kůra
  • máslo na vymaštění
  • jemně prosátá strouhanka na vysypání formy
  • cukr na posypání nebo čokoládová poleva na polití upečeného beránka

Pískový cukr a žložky ušleháme do pěny, po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru. Přilijeme smetanu, dobře rozmícháme, a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.

Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Upečeného beránka pocukrujeme, nebo polijeme čokoládovou polevou.

—————

Sváteční beránek

 

Doba přípravy: 90 minut

1 beránek

  • 3 vejce
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky

Krém:

  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 máslo
  • kousek tuku Iva

Na ozdobu:

  • 3 zrnka kávy
  • mašle, asparágus

Všechna vajíčka a cukr ušleháme, lehce zamícháme mouku. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.

Do uvařeného a zchladlého pudinku přišleháme máslo a kousek Ivy. Beránka ozdobíme krémem, na oči a čumáček použijeme zrnka kávy, na krk připevníme barevnou mašli.

—————