Věnce
Ořechový věnec
Těsto:
- 270 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 1,5 dl mléka
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- sůl
- žloutek na potření
Náplň:
- 50 g vlašských ořechů
- 80 g cukru moučka
- 80 g másla
- citrónová kůra
- rum
Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout. Na náplň utřeme máslo s cukrem, přidáme namleté ořechy, rum a citronovou kůru. Těsto rozdělíme na 3 díly, rozválíme na pásy. Doprostřed každého pásu naneseme náplň, okraje těsta potřeme žloutkem a spojíme. Prameny spleteme do copu, stočíme do věnce, přeneseme na vymazaný plech nebo na plech s pečícím papírem, potřeme žloutky a pečeme.
—————
Pestrý velikonoční věnec
Na těsto:
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček droždí
- 60 g cukru
- 60 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička sušené mleté citronové kůry
- několik kapek citronového aroma
Na náplň:
- 100 g kandovaného neb sušeného ovoce
- 300 g mletých jader vlašských ořechů
- 80 g cukru
- 3 lžíce rumu
- 2 vejce
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
- několik jader vlašských ořechů na posypání
V mouce uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Přidáme 1 lžičku cukru, lehce promícháme, přikryjeme a necháme asi 15 minut kynout kvásek. Pak přilijeme zbývající vlažné mléko, přidáme zbývající cukr, vlažné rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli, citronovou kůru a aroma. Vše důkladně zpracujeme na hladké vláčné těsto, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 1 hodinu kynout, než těsto asi 2 x zvětší svůj objem.
Mezitím na náplň nadrobno posekáme kandované nebo vypeckované sušené ovoce. V míse smícháme nasekané ovoce, mleté ořechy, cukr, rum a vejce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na lehce pomoučené vále rozválíme na plát a rozdělíme jen na 3 pruhy po 60 cm. Na pruhy naneseme rovnoměrně náplň, jeden okraj přitom necháme volný. Z delší strany každý pruh stočíme a spleteme jako vánočku.
Plech vyložíme papírem na pečení a až na plechu na papíře spleteme jednotlivé díly jako vánočku. Žloutek rozšleháme s mlékem, věnec potřeme a pečeme asi 40 - 45 minut.
Meruňkovou zavařeninu povaříme s několika kapkami vody a vychladlý věnec touto směsí potřeme. Na vrstvičku marmelády přilepíme nasekané ořechy. Doprostřed věnce naaranžujeme čokoládová vajička v pestrých obalech, případně malé umělé jarní květy apod.
—————
Špaldový velikonoční věnec
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení
- 1 měkký tvaroh
- 15 dkg hery
- 20 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce
- 1/2 dl mléka
- 3/4 kg špaldové mouky
- 2 prášky do pečiva
- 1 lžíce rumu
- rozinky, ořechy
- vejce na potření
Vajíčka utřeme s cukrem, přidáme rozehřátý tuk. Dále přidáváme mléko a tvaroh, trochu rumu, rozinky a mleté ořechy.
Kypřící prášek rozmícháme v mouce a postupně přidáváme. Vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme copánek a konce spojíme. Vznikne věnec. Potřeme vajíčkem a doprostřed vložíme malý plechový hrneček, který pomažeme máslem.
Pečeme na 160 °C sasi 45 minut. Po úplném vychladnutí můžeme věnec ozdobit malovanými vajíčky.
—————
Velikonoční věnec
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 120 g cukru
- 4 žloutky
- asi 2,5 dl mléka
- 42 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 4 lžíce rumu
- 50 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- vejce na potření
- tuk na plech
Droždí rozmícháme se lžící cukru a částí vlažného mléka, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Žloutky utřeme s cukrem, změklým máslem a solí, přidáme prosátou mouku, citronovou kůru, rozinky a nasekané kandované ovoce, rum, vzešlý kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
Pak těsto rozdělíme na díly, vyválíme válečky a vždy 3 spleteme dohromady a stočíme do tvaru věnce. Necháme ještě asi 15 minut kynout na pomaštěném plechu nebo pečícím papíru, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Hotový věnec pocukrujeme a střed vyplníme obarvenými vejci.
—————
Věnec se sušeným ovocem
16 kousků
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 120 g krupicového cukru
- 170 ml vlažného mléka
- 35 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
- 125 g másla
- 1 vejce na potření
- tuk na plech
Náplň:
- 200 g kandovaných jahod
- 100 g kandovaných brusinek
- 2 lžíce jahodového džemu
- 4 lžíce rumu
- cukrová vajíčka na ozdobu
Z mouky, droždí, lžičky krupicového cukru a 1/2 mléka necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mléko, cukry, vejce, sůl a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, necháme kynout.
Jahod nakrájíme, přidáme džem, rum a brusinky. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme. Rozdělíme ho na tři pásy, do středu každého podélně naneseme náplň a okraje k sobě přitiskneme. Prameny spleteme a stočíme do věnce.
Věnec na plechu necháme 30 minut kynout. Potřeme vejcem a pečeme při 180 °C 40 minut.
—————