Věnce

Ořechový věnec

 

Těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1,5 dl mléka
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • sůl
  • žloutek na potření

 Náplň:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 80 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • citrónová kůra
  • rum

 

Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout. Na náplň utřeme máslo s cukrem, přidáme namleté ořechy, rum a citronovou kůru. Těsto rozdělíme na 3 díly, rozválíme na pásy. Doprostřed každého pásu naneseme náplň, okraje těsta potřeme žloutkem a spojíme. Prameny spleteme do copu, stočíme do věnce, přeneseme na vymazaný plech nebo na plech s pečícím papírem, potřeme žloutky a pečeme.

—————

Pestrý velikonoční věnec

 

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 500 g  hladké mouky
  • 1 balíček droždí
  • 60 g cukru
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička sušené mleté citronové kůry
  • několik kapek citronového aroma

Na náplň:

  • 100 g kandovaného neb sušeného ovoce
  • 300 g mletých jader vlašských ořechů
  • 80 g cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 2 vejce

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny
  • několik jader vlašských ořechů na posypání

V mouce uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Přidáme 1 lžičku cukru, lehce promícháme, přikryjeme a necháme asi 15 minut kynout kvásek. Pak přilijeme zbývající vlažné mléko, přidáme zbývající cukr, vlažné rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli, citronovou kůru a aroma. Vše důkladně zpracujeme na hladké vláčné těsto, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 1 hodinu kynout, než těsto asi 2 x zvětší svůj objem.

Mezitím na náplň nadrobno posekáme kandované nebo vypeckované sušené ovoce. V míse smícháme nasekané ovoce, mleté ořechy, cukr, rum a vejce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na lehce pomoučené vále rozválíme na plát a rozdělíme jen na 3 pruhy po 60 cm. Na pruhy naneseme rovnoměrně náplň, jeden okraj přitom necháme volný. Z delší strany každý pruh stočíme a spleteme jako vánočku.

Plech vyložíme papírem na pečení a až na plechu na papíře spleteme jednotlivé díly jako vánočku. Žloutek rozšleháme s mlékem, věnec potřeme a pečeme asi 40 - 45 minut.

Meruňkovou zavařeninu povaříme s několika kapkami vody a vychladlý věnec touto směsí potřeme. Na vrstvičku marmelády přilepíme nasekané ořechy. Doprostřed věnce naaranžujeme čokoládová vajička v pestrých obalech, případně malé umělé jarní květy apod.

—————

Špaldový velikonoční věnec

 

Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení

  • 1 měkký tvaroh
  • 15 dkg hery
  • 20 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 celá vejce
  • 1/2 dl mléka
  • 3/4 kg špaldové mouky
  • 2 prášky do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • rozinky, ořechy
  • vejce na potření

Vajíčka utřeme s cukrem, přidáme rozehřátý tuk. Dále přidáváme mléko a tvaroh, trochu rumu, rozinky a mleté ořechy.

Kypřící prášek rozmícháme v mouce a postupně přidáváme. Vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme copánek a konce spojíme. Vznikne věnec. Potřeme vajíčkem a doprostřed vložíme malý plechový hrneček, který pomažeme máslem.

Pečeme na 160 °C sasi 45 minut. Po úplném vychladnutí můžeme věnec ozdobit malovanými vajíčky.

—————

Velikonoční věnec

 

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 120 g cukru
  • 4 žloutky
  • asi 2,5 dl mléka
  • 42 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • vejce na potření
  • tuk na plech

 

Droždí rozmícháme se lžící cukru a částí vlažného mléka, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Žloutky utřeme s cukrem, změklým máslem a solí, přidáme prosátou mouku, citronovou kůru, rozinky a nasekané kandované ovoce, rum, vzešlý kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě.

Pak těsto rozdělíme  na díly, vyválíme válečky a vždy 3 spleteme dohromady a stočíme do tvaru věnce. Necháme ještě asi 15 minut kynout na pomaštěném plechu nebo pečícím papíru, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Hotový věnec pocukrujeme a střed vyplníme obarvenými vejci.

—————

Věnec se sušeným ovocem

16 kousků

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 170 ml vlažného mléka
  • 35 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 1 vejce na potření
  • tuk na plech

Náplň:

  • 200 g kandovaných jahod
  • 100 g kandovaných brusinek
  • 2 lžíce jahodového džemu
  • 4 lžíce rumu
  • cukrová vajíčka na ozdobu

Z mouky, droždí, lžičky krupicového cukru a 1/2 mléka necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mléko, cukry, vejce, sůl a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, necháme kynout.

Jahod nakrájíme, přidáme džem, rum a brusinky. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme. Rozdělíme ho na tři pásy, do středu každého podélně naneseme náplň a okraje k sobě přitiskneme. Prameny spleteme a stočíme do věnce.

Věnec na plechu necháme 30 minut kynout. Potřeme vejcem a pečeme při 180 °C 40 minut.

—————