Mazance a bochánky

Bramborový bochánek **

16 kousků 

  • 5 malých vařených brambor
  • 30 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 100 ml vlažného mléka
  • 50 g rozinek
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření
  • 50 g plátků mandlí
  • pečící papír na plech

 

Z droždí, lžičky cukru a 1/2 vlažného mléka připravíme kvásek. Z mouky, zbylého cukru, vanilkového cukru, soli, citronové kůry, rozinek, vzešlého kvásku, nastrouhaných brambor, žloutků, zbylého mléka a rozpuštěného másla vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Po 40 minutách jej znovu propracujeme a necháme kynout dalších 20 minut.

Z těsta vymodelujeme 2 bochánky, které na plechu necháme kynout dalších 30 minut. Poté je potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a při 180 °C pečeme asi 50 minut.

TIP: je výborný, ale ne moc sladký. Pokud chcete přidejte si cukr, dle chuti. Jinak nemá chybu.

—————

Lambropsomo - řecký mazanec

 

Do trošky horké vody nadrobíme droždí a lžičku cukru  a necháme jej kvasit. Mezitím si připravíme výluh - bobkový list, anýz a pomerančovou kůru dáme svařit s malým hrnkem vody, poté je necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Do zadělávací mísy dáme 7 šálků hladké mouky, půl šálku cukru a sůl. Ohřejeme mléko, stáhneme ho z ohně a přidáme do něj máslo nebo olej. Necháme ho mírně vychladnout.

Do středu mouky uděláme důlek, do kterého vylijeme rozmíchané droždí se třemi žloutky, mlékem a výluhem, ze kterého odstraníme bobkový list. Lžící nebo vařečkou setřeme ze stran mísy mouku a sklepneme ji do těsta. Vypracované těsto dáme na lehce pomoučený vál a rukama ho hněteme dohladka. Těsto dáme do mísy, překryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 4 až 6 hodin.

Těsto musí mít dvojnásobný objem. Vykynuté těsto srazíme promícháním a ještě hněteme asi po dobu 5 minut. Z těsta se uplete věnec, do jehož středu se ještě před pečením umístí červeně obarvené vejce. Vše  přetřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem.

—————

Mazanec s mandlemi

 

20 kousků

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 ml vlažného mléka
  • 130 g krupicového cukru
  • 30 g droždí
  • 100 g másla
  • 50 g rozinek
  • rum na naložení rozinek
  • sůl
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 1 vejce na potření
  • 50 g mandlových plátků na posypání
  • tuk na plech

Z droždí, lžíce krupicového cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka připravíme kvásek. Rozinky naložíme do rumu.

Z mouky, špetky soli, obou cukrů, vajec, rozpuštěného másla, mléka a vzešlého kvásku vypracujeme těsto, do kterého zapravíme kůru, rozinky a mandle.

Z vykynutého těsta uděláme bochánek, který na plechu necháme ještě 40 minut kynout. Poté ho nařízneme, potřeme vejcem a posypeme lupínky. Pečeme při 180 °C asi 15 minut. Snížíme na 160 °C a dopékáme asi 25 minut.

—————

Pan de pasqua - španělský bochánek

 

  • 450 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 225 g rozinek a kandovaného ovoce
  • 3 vejce
  • lžíce bílého octa
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky jedlé sody rozpuštěné v horké vodě
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky hřebíčku

Za přidání  horké trochy horké vody našleháme máslo, až je jemně krémové. Přidáme žloutky a opatrně, ale důkladně vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků a přidáme zbytek ingrediencí. Těsto vlijeme do vymazané dortové formy a pečeme 15 minut v horké troubě. Poté dopékáme asi hodinu a půl jen při mírné teplotě.

TIP: Pečivo dostane svou specifickou chuť až po třech dnech, tak si počkejte.

—————

Staročeský mazanec

 

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g hrozinek
  • 30 g spařených oloupaných mandlí
  • vejce na potření
  • hladkou mouku na pomoučení
  • tuk na vymazání plechu

Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme 50 g mouky, 10 g cukru. Do připravené směsi rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. 450 g mouky dáme do mísy, přidáme sůl, zbylý cukr, vejce rozšlehaná ve zbylém mléce, rozpuštěné máslo a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujeme.

Hladké těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Pár mandlí dáme stranou na ozdobu, zbylé  nasekáme nadrobno.

Do vykynutého těsta vhněteme rozinky a nasekané mandle. Necháme ještě chvíli kynout. Těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme dva bochánky. Přeneseme je na vymazaný plech, necháme ještě 15 minut kynout.

Potřeme bochánky rozšlehaným vejcem. Nahoře nůžkami nastřihneme křížek. Povrch dozdobíme zbylými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C 10 minut. Pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme asi 30 minut dozlatova. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, aby se těsto nesrazilo.

—————

Tradiční velikonoční mazanec

 

Doba přípravy: 90 minut

6 porcí

  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 120 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • hladká mouka na podsypání
  • 50 g rozinek
  • 50 g loupaných mandlí
  • moučkový cukr

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a 3 žloutky. Do vypracovaného těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.

Pak z něj vytvoříme 2 bochánky a necháme je kynout. Přeložíme je na plech, potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž.

Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

—————

Tvarohový mazanec

 

  • 160 g  hery
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g netučného měkkého tvarohu
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g hrozinek
  • 60 g kandovaného ovoce
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • potravinářská folie
  • tuk na vymazání

150 g hery utřeme s 200 g moučkového cukru, přidáme vejce, nastrouhanou kůru, vanilkový cukr, měkký tvaroh, mouku s práškem do pečiva, vpracujeme rozinky namočené v rumu a kandované ovoce.

Důkladně propracujeme. Vytvoříme bochánek a na vymazaném plechu pečeme asi 20 minut při 160 °C, dalších 30 minut při 180 °C. Ještě horký mazanec potřeme zbylým tukem, necháme vsáknout a silně pocukrujeme zbylým moučkovým cukrem.

Po úplném vychladnutí mazanec zabalíme do potravinářské folie a necháme dva dny uležet.

—————

Vltavský mazanec

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 1 balíček droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g lískových oříšků
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu sušené mleté citronové kůry
  • špetička strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 bílek
  • mandlové lupínky na posypání
  • směs moučkového a vanilkového cukru na pocukrování

V malé misce rozmícháme droždí s 1 lžičkou cukru. Přidáme 1 lžíci mouky, přilijeme polovinu vlažného mléka, přikryjeme čistou suchou utěrkou a necháme 10 minut vzejít kvásek. Mezitím do větší mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme oba cukry, sůl, citronovou kůru a strouhaný muškátový oříšek. Uprostřed mouky uděláme důlek, přilijeme do něj kvásek, zbytek mléka, žloutky a vlažné rozpuštěné máslo. Vše důkladně uhněteme na hladké těsto. Pokud se nám zdá těsto tuhé, přidáme ještě 2 - 3 lžíce vlažného mléka. Kouli těsta lehce poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 1 hodinu kynout. Těsto by mělo během kynutí přibližně zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto znovu prohněteme. Lískové oříšky nadrobno posekáme a spolu s omytými rozinkami je postupně vmícháme do těsta. Z těsta uděláme kouli tvaru mazance a položíme ji na plech vyložený papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 180 °C. Bílek rozšleháme se 2 lžícemi vody, mazanec jím potřeme, posypeme mandlovými  lupínky a na plechu necháme ještě chvíli kynout. Na mazanci mělce nařízneme symbolický kříž a pečeme asi 10 minut v troubě na 180 °C. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 45 minut. Upečený mazanec necháme trochu vychladnout a podle chuti jej nakonec pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

—————