Vánočky a štoly
Domácí vánočka
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- 100 g másla
- 2 lžíce sádla
- 42 g droždí
- 1 vejce
- 1 až 2 žloutky
- lžička soli
- asi 0,25 l mléka
- hrozinky a mandle
- vejce na potření
- tuk na plech
- moučkový cukr na posypání
V míse připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka, necháme vzejít asi 10 minut. Pak přidáme vejce, žloutek, rozpuštěné vlažné máslo a sádlo, přidáme sůl a mouku a postupně zředíme vlažným mlékem na tužší těsto. Zpracujeme ručně vařečkou nebo v robotu, až je těsto hladké, pružné a nelepí. Těsto zakryjeme a na teplém místě necháme kynout několik hodin. Je možné nechat vánočku kynout zvolna kynout i do druhého dne. Pak těsto prohněteme a rozdělíme na 9 dílů, které vyválíme na dlouhé válečky - prameny.
Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, střední díl ze tří a navrch stočíme do spirály dva prameny. Mezi spodní a střední a vrchní pletenec rozložíme hrozinky a nasekané mandle. (Je to proto, že když dáme hrozinky a mandle do těsta, při zaplétání se prameny často roztrhnou.)
Konce horního pletence přehneme pod spodek vánočky z obou stran. Vánočku přemístíme na pomaštěný plech nebo pečící papír a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme prudce asi 10 minut. Pak příkon zmírníme a dopékáme při 160 °C. Jestliže vánočka příliš zlátne na povrchu, zakryjeme ji alobalem.
Tip: Před přípravou těsta na vánočku nechejte všechny suroviny v pokojové teplotě. Vánočku můžete po zapletení zpevnit špejlemi, aby se nám při pečení "nerozjela".
—————
Jemná vánočka
- 1 kg polohrubé mouky
- 120 g čerstvého másla
- 120 g přepuštěného másla
- 50 g droždí
- 3 žloutky
- 140 g moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1/4 l mléka
- 150 g mandlí
- 100 g hrozinek
- 50 g na nudličky nakrájené kandované citronové nebo pomerančové kůry
- žloutek na potření
Droždí rozmačkejte ve 3 lžících teplého mléka s 1 lžící cukru. V osolené mouce promíchané s cukrem a strouhanou i krájenou citronovou kůrou promněte čerstvé i přepuštěné máslo a a mlékem s rozkvedlanými žloutky a kváskem zadělejte těsto.
Přidejte oprané a osušené hrozinky, pokrájené oloupané mandle a těsto důkladně vypracujte.
Nechte je kynout 1 až 2 hodiny. Z vykynutého těsta nakrájejte 9 stejných dílů, z každého dílu vyválejte dlouhý váleček a spleťte je: 4 válečky na spodní vrstvu nahoře překryjte a špičky válečků podložte pod oběma konci vánočky. Po dalším vykynutí povrch vánočky potřete rozšlehaným žloutkem a dejte ji péci na pomazaném plechu do dobře vyhřáté trouby. Proti zakřivení ji zabezpečte špejlemi a povrch přikryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala.
—————
Maminčina vánočka
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g tuku (máslo, sádlo nebo rostlinný tuk)
- 50 g droždí
- 2 až 3 vejce
- trochu strouhané citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- trochu soli
- mléko (dle potřeby)
- hrozinky
Tuk promněte s osolenou moukou, přidejte přebrané, vyprané, osušené a v hladké mouce obalené hrozinky, cukr, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, vejce a droždí zmlazené v teplém oslazeném mléce. Vše promíchejte, vyklopte na moukou posypaný vál a důkladně zpracujte v těsto. Nechte je vykynout přibližně asi 2 hodiny.
Potom z něj upleťte vánočku, spodní část čtyřpramennou, střední třípramennou a vrchní díl ze dvou stočených pramenů vyváleného těsta. Vánočku nechte ještě asi 40 minut kynout na pomaštěném plechu, potom ji potřete rozšlehaným vejcem a vrchní spletené prameny připevnětě ke spodním na několika místech špejlí.
Dostatečně vykynutou vánočku dejte péci do dobře vyhřáté trouby. Pečte ji asi 50 minut.
—————
Mandlová štola
1 štola
- 42 g droždí
- 70 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 120 ml mléka
- sůl
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 170 g rozpuštěného másla
- 140 g loupaných, sekaných mandlí
- 120 g kandovaného ovoce
- máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
- pečící papír na plech
Z droždí, lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka umícháme kvásek, který necháme vzejít. Mouku, 1/4 lžičky soli, kůru, mléko, cukry, kvásek a máslo vypracujeme. Těsto necháme vzejít. Přidáme mandle, ovoce. Propracujeme a necháme znovu kynout.
Z těsta vytvarujeme podlouhlý bochánek (uprostřed tenčí). Jednou podélně přeložíme. Na plechu necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem. po vychladnutí posypeme cukrem.
—————
Německá vánoční štola
- 1 kg polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 150 g sádla
- 50 g ztuženého tuku
- 150 g másla
- 1/4 l mléka
- 80 g droždí
- 250 g hrozinek
- 100 g mandlí
- 100 g kandovaného ovoce
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- trochu soli
- 2 lžíce rumu
- máslo na potření
Droždí promněte v teplém oslazeném mléce. Mouku osolte, promíchejte s cukrem, přidejte vzešlé droždí, rozpuštěný tuk, vejce, oprané osušené hrozinky, nahrubo nakrájené oloupané mandle, drobně nakrájené mandle, drobně nakrájené kandované ovoce, citronovou kůru a vanilkový cukr a vše zpracujte dohromady na tuhé těsto, nechte je 1 - 2 hodiny kynout.
Poté je znovu prohněťte a nechte další hodinu na teplém místě. Pak je vyválejte na silný obdélníkový plát, potřete jej rozpuštěným máslem, po délce přeložte napůl a znovu nechte nakynout.
Nakynutou štolu upečte (asi 50 minut), ještě teplou potřete máslem a pocukrujte. Jakmile vychladne, uložte ji zabalenou ve fólii nebo v alobalu do chladna a nechte několik dnů odležet.
—————
Ořechová štola se švestkami
- 500 g polohrubé mouky
- 160 g másla
- 80 g cukru
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- špetka soli
- 42 g droždí (1 kostka)
- 3 lžíce rumu
- 160 g sušených švestek
- 125 g mandlí
- 60 g jader vlašských ořechů
- 60 g kandované citronové kůry
- 80 g rozehřátého másla na potření
- moučkový a vanilkový cukr na posypání
Sušené švestky opláchněte, osušte a zbavte pecek. Pak je vložte do misky, pokapejte rumem a nechte asi 12 hodin odležet.
Mouku poté prosejte na vál a utvořte do ní mělký důlek, do kterého rozdrobte droždí. Droždí v důlku rozmíchejte s trochou mouky, vlažným mlékem a lžičkou cukru a nechte asi 15 minut kynout. K vykynutému kvásku přidejte špetku soli, zbylý cukr, nasekané spařené a oloupané mandle, překrájená ořechová jádra, na nudličky nakrájené marinované švestky a kandovanou citronovou kůru, zalijte vlahým rozehřátým máslem a vypracujte na hladké tužší těsto.
Z těsta vytvarujte kouli, vložte ji do vhodné mísy, posypte moukou, aby těsto neoschlo, přikryjte a nechte na teplém místě kynout 20 - 30 minut. Pak těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkový plát délky plechu, z širší strany zabalte pevně do štoly, přeneste na máslem vymaštěný plech a nechte ještě krátce kynout. Pak štolu vložte do předehřáté trouby a pečte při střední teplotě asi 40 minut.
Ještě teplou štolu potřete ze všech stran rozehřátým máslem, a když se vsákne, hojně ji pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru.
—————
Tradiční vánočka
- 750 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 4 žloutky
- 1 kostka droždí
- 375 ml mléka
- špetka soli
- 100 g hrozinek
- 100 g mandlí
- 1 vanilkový cukr
Lžíci cukru rozetřete s droždím, přidejte lžíci mouky a asi 3 lžíce vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve vlažném mléce rozpusťte sůl, přidejte cukr a vanilkový cukr, vlahý rozehřátý tuk a nakonec do něho rozkvedlejte žloutky. Nalijte do mísy na mouku, přidejte kvásek, těsto vypracujte, přendejte na vál a ještě propracujte rukama na tužší hladké těsto, které poprášíte moukou, přikryjte a nechte 2 - 3 hodiny kynout.
Pak je rozdělte na 9 dílů, z nichž vyválejte stejně silné prameny. Spodní část vánočky upleťte ze 4 pramenů a přendejte na vymaštěný plech. Hřbetem ruky udělejte doporostřed copu rýhu, do které nasypte část spařených, oloupaných a nasekaných mandlí a hrozinek. Pak upleťte další cop ze 3 pramenů a posaďte jej na spodní část vánočky. Poslední 2 prameny stočte a nedopletené do konce podsuňte pod vánočku. Pod poslední cop opět nasypte mandle a hrozinky. Mandlemi posypte i povrch vánočky.
Aby se vánočka při pečení neroztrhla, propíchněte ji špejlemi na 4 místech. Vánočku nechte ještě asi 45 minut kynout, pak ji vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 90 minut. Nejprve asi 10 minut prudčeji, potom snižte teplotu a zvolna propékejte. Před dopečením vánočku zakryjte mokrým papírem na pečení, aby se nepřipálila.
—————
Tvarohová štola s rozinkami
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- muškátový oříšek, mletá skořice a kardamom (na špičku nože)
- 200 g hrozinek
- 150 g strouhaných oloupaných mandlí
- 50 g kandované citronové a pomerančové kůry
- 50 g másla na potření
- moučkový a vanilkový cukr na posypání
V míse promíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem, cukrem, solí a kořením, přidejte vlahé rozehřáté máslo, vejce a tvaroh a vypracujte na hladké těsto. Přidejte hrozinky a nasekané mandle, najemno nakrájenou kandovanou kůru a rum a znovu propracujte.
Nechte asi hodinu odpočinout, pak na pomoučeném vále vyválejte těsto do tvaru velkého obdélníku a od širší strany sbalte do štóly. Pečte zvolna při střední teplotě asi 50 minut. Ještě teplou štolu potřete rozehřátým máslem a silně pocukrujte.
—————
Vánočka s mandlemi a hrozinkami
- 1 kg hladké mouky
- 10 g soli
- 200 g cukru
- 80 g droždí
- 200 g tuku (napůl máslo a hera)
- 4 žloutky
- 0,5 l mléka
- 50 g hrozinek
- 50 g nahrubo nasekaných mandlí
- citronová kůra
- mouka na vál
- papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu
- 1 vejce na potření
- špejle nebo párátka
- moučkový cukr a vanilkový cukr na posypání
Z přísad vypracujte tuhé těsto. Do něj zamíchejte mandle, hrozinky a citronovou kůru. Těsto vložte do mísy, lehce posypte hladkou moukou, přikryjte a nechte nejméně 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každého nakrájejte 9 dílů a z nich vytvarujte válečky. Nejdříve spleťte cop ze 4 válečků a položte ho na pečící papír. Na něj položte cop ze 3 válečků a nakonec vrchní část - dva stočené válečky. Hřbet spojte špejlemi, aby držel tvar. Stejným způsobem tvarujte vánočku i z druhé poloviny těsta.
Nechte kynout 15 - 20 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 160 - 170 °C. Během pečení můžete teplotu mírně zvýšit. Když se těsto nelepí, odstraňte výztuhu. Vánočky vyjměte z trouby a nechte je na plechu chladnout. Směsí moučkového a vanilkového cukru posypte až před nakrájením.
—————
Vánoční štola
- 250 - 375 g sultánek
- 125 g korintek
- 2 lžíce rumu
- 84 g droždí (2 kostky)
- 2 lžičky cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 750 g hladké mouky a trochu na vál
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 lžičky najemno strouhané citronvoé kůry
- 6 kapek aroma hořkých mandlí
- špetka mletého kardamomu
- špetka muškátového květu
- 250 g rozehřátého másla
- 100 g mletých loupaných mandlí
- 75 g másla na potření
- moučkový cukr na posypání
Do mísy dejte 2/3 mouky. Do důlku v mouce dejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, mandlové aroma, koření, máslo, vzešlé droždí. Od středu k okrajům promíchejte s moukou, zbylým mlékem a ostatními přísadami. Pak přideje zbytek mouky těsto hněťte tak dlouho, až je hladké a nechytá se stěn. Potom do něj vpracujte sultánky, korintky, citronát a mandle.
Přikryté těsto nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Poté jej hněťte na pomoučeném vále asi 10 minut a tlučte, až je pružné a přestane se lepit. Pak z těsta rozválejte kulatou placku o průměru asi 35 cm. Jednu stranu přeložte přes střed, aby vznikl typický tvar štoly.
Plech vyložte paprírem na pečení. Štolu na něj položte a přikrytou nechte kynout na teplém místě tak dlouho, než na šířku i na výšku nabude asi o polovinu. Troubu předehřejte na 250 °C a pečte 45 - 55 minut.
V hrnečku rozehřejte máslo na potření štoly. Štolu vyjměte z trouby a peroutkou ihned bohatě potřete máslem a pocukrujte.
—————