Listové
Brynzový závin
- 400 g listového těsta
- 200 g čerstvé brynzy
- 1/2 dl smetany
- malá lžička mleté sladké papriky
- 60 g másla
- svazeček pažitky
Do brynzy vmícháme smetanu, papriku a jemně usekanou pažitku. Vyválíme listové těsto a potřeme ho rozpuštěným máslem, potom ho pokryjeme vrstvou brynzy. Srolujeme, stočíme na vymaštěném plechu a ještě jednou potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dočervena (těsto by mělo být pěkně křupavé). Podáváme ještě horké s dobře vyzrálými paprikovými lusky nakrájenými na kolečka a s dobrým bílým nebo růžovým vínem.
—————
Cibulový štrůdl
Doba přípravy: 80 - 85 minut
2 - 3 štrůdly
- 500 g listového těsta
- 1,25 kg cibule
- 1 lžíce kmínu
- 3 lžíce sádla
- 1 - 2 lžíce cukru krupice
- 50 - 100 ml suchého vína
- vinný ocet
- sůl a mletý pepř
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce na potření
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na plátky. V kastrole rozehřejeme sádlo, vsypeme půlku cibule, kmín a osmahneme. Přidáme zbylou cibuli, osolíme, chvíli opékáme, posypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, zastříkneme vínem a dusíme, dokud cibule nezvláční a víno se neodpaří. Dochutíme pár kapkami octa, solí, pepřem, případně cukrem, odstavíme a necháme zchladnout.
Listové těsto rozdělíme na 2 - 3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3 - 5 mm. Na pláty těsta rozdělíme cibulovou náplň, rovnoměrně ji rozprostřeme, okraje necháme volné. Po delší straně stočíme jako roládu a kratší konce dobře spojíme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 35 - 40 minut.
—————
Houbový štrůdl
- 1 listové těsto
- kmín
- pepř
- houby
- 2 housky
- 1 vejce
Houby podusíme, housky navlhčíme. Přidáme ostatní přísady a zpracujeme náplň. Zavineme do plátu listového těsta a pečeme jako štrůdl v horké troubě.
—————
Jarní závin
- 250 g listového těsta
- 1 vejce
- semena slunečnice, dýně a pinie
Náplň:
- 8 vajec natvrdo
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 100 g pomazánkového másla
- svazek čerstvé řeřichy
- petrželová nať
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžičky ostré hořčice
- sůl
- sladká i pálivá mletá paprika
- 100 g cherry rajčat
- 120 g jemných plátků domácího uzeného
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 nožka ostřejší klobásy nebo čabajky
Vejce natvrdo nakrájíme na větší kostky, které promícháme s pomazánkovým máslem, olejem, oběma hořčicemi, jemně krájenou řeřichou i petrželkou, vše osolíme a opaprikujeme. Rajčata rozdělíme na čtvrtky a opatrně vmícháme do vaječné směsi. Na pomoučeném válu vyválíme z listového těsta obdélník a pokryjeme jej plátky uzeného. Na ty navršíme připravený vajíčkový salát, který střídavě obložíme řapíky celeru a podélnými čtvrtkamu čabajky. Plát zabalíme do závinu, povrch potřeme šlehaným vejcem, osolíme a hustě posypeme semínky. Pečeme 30 minut při 150 °C. Závin se jí vlažný i studený, nejlépe se sklenkou Rulandského šedého.
—————
Kapr ve špenátovém závinu

4 porce
- 800 g filetů z kapra
- listové těsto
- 400 g zmrazeného sekaného špenátu
- česnek
- sůl
- 1 vejce
Filety z kapra osolíme a dáme odležet. Pak je rozložíme na tence rozválené těsto a pokryjeme sekaným špenátem s jemně krájeným česnekem. Zabalíme, potřeme vejcem a pečeme 30 minut v troubě (200°C). Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Pečená žízeň
- 1 balíček listového těsta
- 600 g jemně umletého masa
- kečup
- česnek
- 2 vejce
- hladká mouka
- sůl
- sladká a pálivá paprika
Na oleji orestujeme maso a postupně přidáváme kečup, papriku a česnek. Do zchladlého masa přidáme vejce a trochu hladké mouky. Podle chuti osolíme a dochutíme. Z listového těsta vyválíme dvě placky, jen o trochu silnější než na štrůdl. Na vyválené těsto dáme masovou směs a zavineme. Pečeme tak dlouho, až povrch zezlátne. Nakrájíme ještě teplé na šikmé řezy a podáváme k vínu.
—————
Pohankový závin se žampionovou omáčkou
4 porce
- 500 g listového těsta
- 200 g pohanky
- 250 g cibule
- olej
- 300 g žampionů
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 8 lžic smetany na vaření
- houbový vývar
- 200 g chřestu
Dvě třetiny žampionů a cibule nakrájíme na větší kousky, lehce orestujeme na oleji a přidáme propranou pohanku, kmín, pepř, sůl, podlijeme vývarem, udusíme doměkka a vychladíme.
Směs naneseme na rozválené těsto, svineme do závinu, potřeme šlehaným vejcem a upečeme. Zbytek cibule i žampionů opečeme, zalijeme smetanou, uvaříme doměkka, dochutíme a umixujeme. Závin s omáčkou podáváme na vařeném chřestu.
—————
Šunkový závin
- 1 balíček listového těsta
- 10 dkg šunky
- 3 žloutky
- 2 dl zakysané smetany
- pepř
- máslo
Listové těsto vyválíme na obdélník. Rozmícháme žloutky se smetanou, rozetřeme na těsto, posypeme umletou (jemně nasekanou) šunkou, opepříme a svineme do závinu. Položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v hodně vyhřáté troubě. Během pečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Závin podáváme studený se zeleninovým salátem.
—————
Závin s kuřecím masem
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 730 kcal/ 3 056 kJ
4 porce
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce octa
- 4 lžíce oleje nebo sádla
- 1 brambor
- špetka kmínu
- sůl
- 1 lžička cukru
- 100 ml vody
- 400 g kuřecích prsou
- drcený barevný pepř
- 100 g plátků anglické slaniny
- 500 g listového těsta
- mouka na vál
- 2 lžíce strouhanky
- 1 žloutek na potření
- sezamová semínka
Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo, přidáme cibuli, kmín a osmahneme. Vložíme zelí, zalijeme vodou, ochutíme solí, octem a cukrem. Vše promícháme, dusíme asi 25 minut a pak zelí zahustíme jemně strouhanou bramborou. Maso si nakrájíme na proužky.
Kuřecí maso opečeme, vyjmeme a necháme okapat a zchladnout. Proužky masa obalíme anglickou slaninou. Pak si vyválíme listové těsto a posypeme strouhankou. K okraji přiložíme kousky masa a po celé ploše rozprostřeme zelí.
Boční stěny přehneme dovnitř a těsto pomalu stočíme do závinu. Závin pak propícháme vidličkou, potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě při 200 °C asi 20 minut. Pak snížíme na 180 °C a dopékáme asi 10 minut.
—————
Závin s uzeným masem a zeleninou
4 porce
- 1 balíček listového těsta
- 250 g kysaného zelí
- 250 g uzeného masa
- sůl
- pepř
- stroužek utřeného česneku
- špetka kmínu
- 1 vejce na potření
- mouka na podsypání
Zelí přendáme do odkapávače a necháme odtéci přebytečnou tekutinu. Maso nakrájíme na malé kousky. Z listového těsta rozválíme na pomoučeném vále tenký plát. Na střed plátu naklademe okapané kysané zelí a kousky nakrájeného uzeného masa.
Směs na závěr dochutíme solí, pepřem, kmínem a utřeným česnekem. Plát se směsí zabalíme - nejprve z jedné a poté z druhé strany, konce závinu založíme dospod. Pečeme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou.
—————