Listové

Brynzový závin

 

  • 400 g listového těsta
  • 200 g čerstvé brynzy
  • 1/2 dl smetany
  • malá lžička mleté sladké papriky
  • 60 g másla
  • svazeček pažitky

Do brynzy vmícháme smetanu, papriku a jemně usekanou pažitku. Vyválíme listové těsto a potřeme ho rozpuštěným máslem, potom ho pokryjeme vrstvou brynzy. Srolujeme, stočíme na vymaštěném plechu a ještě jednou potřeme  rozpuštěným máslem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dočervena (těsto by mělo být pěkně křupavé). Podáváme ještě horké s dobře vyzrálými paprikovými lusky nakrájenými na kolečka a s dobrým bílým nebo růžovým vínem.

—————

Cibulový štrůdl

Doba přípravy: 80 - 85 minut

2 - 3 štrůdly

  • 500 g listového těsta
  • 1,25 kg cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • 3 lžíce sádla
  • 1 - 2 lžíce cukru krupice
  • 50 - 100 ml suchého vína
  • vinný ocet
  • sůl a mletý pepř
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce na potření

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na plátky. V kastrole rozehřejeme sádlo, vsypeme půlku cibule, kmín a osmahneme. Přidáme zbylou cibuli, osolíme, chvíli opékáme, posypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, zastříkneme vínem a dusíme, dokud cibule nezvláční a víno se neodpaří. Dochutíme pár kapkami octa, solí, pepřem, případně cukrem, odstavíme a necháme zchladnout.

Listové těsto rozdělíme na 2 - 3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3 - 5 mm. Na pláty těsta rozdělíme cibulovou náplň, rovnoměrně ji rozprostřeme, okraje necháme volné. Po delší straně stočíme jako roládu a kratší konce dobře spojíme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 35 - 40 minut.

—————

Houbový štrůdl

 

 

  • 1 listové těsto
  • kmín
  • pepř
  • houby
  • 2 housky
  • 1 vejce

 

Houby podusíme, housky navlhčíme. Přidáme ostatní  přísady a  zpracujeme náplň. Zavineme do plátu listového těsta a pečeme jako štrůdl v horké troubě.

—————

Jarní závin

 

 

  • 250 g listového těsta
  • 1 vejce
  • semena slunečnice, dýně a pinie

Náplň: 

  • 8 vajec natvrdo
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 100 g pomazánkového másla
  • svazek čerstvé řeřichy
  • petrželová nať
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky ostré hořčice
  • sůl
  • sladká i pálivá mletá paprika
  • 100 g cherry rajčat
  • 120 g jemných plátků domácího uzeného
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 nožka ostřejší klobásy nebo čabajky

 

Vejce natvrdo nakrájíme na větší kostky, které promícháme s pomazánkovým máslem, olejem, oběma hořčicemi, jemně krájenou řeřichou i petrželkou, vše osolíme a opaprikujeme. Rajčata rozdělíme na čtvrtky a opatrně vmícháme do vaječné směsi. Na pomoučeném válu vyválíme z listového těsta obdélník a pokryjeme jej plátky uzeného. Na ty navršíme připravený vajíčkový salát, který střídavě obložíme řapíky celeru a podélnými čtvrtkamu čabajky. Plát zabalíme do závinu, povrch potřeme šlehaným vejcem, osolíme a hustě posypeme semínky. Pečeme 30 minut při 150 °C. Závin se jí vlažný i studený, nejlépe se sklenkou Rulandského šedého.

—————

Kapr ve špenátovém závinu

Kapr ve špenátovém závinu

4 porce

  • 800 g filetů z kapra
  • listové těsto
  • 400 g zmrazeného sekaného špenátu
  • česnek
  • sůl
  • 1 vejce

Filety z kapra osolíme a dáme odležet. Pak je rozložíme na tence rozválené těsto a pokryjeme sekaným špenátem s jemně krájeným česnekem. Zabalíme, potřeme vejcem a pečeme 30 minut v troubě (200°C). Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Pečená žízeň

 

  • 1 balíček listového těsta
  • 600 g jemně umletého masa
  • kečup
  • česnek
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • sladká a pálivá paprika

 

Na oleji orestujeme maso a postupně přidáváme kečup, papriku a česnek. Do zchladlého masa přidáme vejce a trochu hladké mouky. Podle chuti osolíme a dochutíme. Z listového těsta vyválíme dvě placky, jen o trochu silnější než na štrůdl. Na vyválené těsto dáme masovou směs a zavineme. Pečeme tak dlouho, až povrch zezlátne. Nakrájíme ještě teplé na šikmé řezy a podáváme k vínu.

—————

Pohankový závin se žampionovou omáčkou

 4 porce

  • 500 g listového těsta
  • 200 g pohanky
  • 250 g cibule
  • olej
  • 300 g žampionů
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 8 lžic smetany na vaření
  • houbový vývar
  • 200 g chřestu

Dvě třetiny žampionů a cibule nakrájíme na větší kousky, lehce orestujeme na oleji a přidáme propranou pohanku, kmín, pepř, sůl, podlijeme vývarem, udusíme doměkka a vychladíme.

Směs naneseme na rozválené těsto, svineme do závinu, potřeme šlehaným vejcem a upečeme. Zbytek cibule i žampionů opečeme, zalijeme smetanou, uvaříme doměkka, dochutíme a umixujeme. Závin s omáčkou podáváme na vařeném chřestu.

—————

Šunkový závin

 

 

  • 1 balíček listového těsta
  • 10 dkg šunky
  • 3 žloutky
  • 2 dl zakysané smetany
  • pepř
  • máslo

 

Listové těsto vyválíme na obdélník. Rozmícháme žloutky se smetanou, rozetřeme na těsto, posypeme umletou (jemně nasekanou) šunkou, opepříme a svineme do závinu. Položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v hodně vyhřáté troubě. Během pečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Závin podáváme studený se zeleninovým salátem.

—————

Závin s kuřecím masem

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 730 kcal/ 3 056 kJ

4 porce 

  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce octa
  • 4 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 brambor
  • špetka kmínu
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml vody
  • 400 g kuřecích prsou
  • drcený barevný pepř
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 500 g listového těsta
  • mouka na vál
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 žloutek na potření
  • sezamová semínka

 

Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo, přidáme cibuli, kmín a osmahneme. Vložíme zelí, zalijeme vodou, ochutíme solí, octem a cukrem. Vše promícháme, dusíme asi 25 minut a pak zelí zahustíme jemně strouhanou bramborou. Maso si nakrájíme na proužky.

Kuřecí maso opečeme, vyjmeme a necháme okapat a zchladnout. Proužky masa obalíme anglickou slaninou. Pak si vyválíme listové těsto a posypeme strouhankou. K okraji přiložíme kousky masa a po celé ploše rozprostřeme zelí.

Boční stěny přehneme dovnitř a těsto pomalu stočíme do závinu. Závin pak propícháme vidličkou, potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě při 200 °C asi 20 minut. Pak snížíme na 180 °C a dopékáme asi 10 minut.

—————

Závin s uzeným masem a zeleninou

4 porce

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g uzeného masa
  • sůl
  • pepř
  • stroužek utřeného česneku
  • špetka kmínu
  • 1 vejce na potření
  • mouka na podsypání

Zelí přendáme do odkapávače a necháme odtéci přebytečnou tekutinu. Maso nakrájíme na malé kousky. Z listového těsta rozválíme na pomoučeném vále tenký plát. Na střed plátu naklademe okapané kysané zelí a kousky nakrájeného uzeného masa.

Směs na závěr dochutíme solí, pepřem, kmínem a utřeným česnekem. Plát se směsí zabalíme - nejprve z jedné a poté z druhé strany, konce závinu založíme dospod. Pečeme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou.

—————