Bramborové

Bramborový koláč s cibulí

 

  • 20 dkg syrových brambor
  • 20 dkg vařených brambor
  • 1/2 l mléka
  • 2 vejce
  • 4 cibule
  • 5 dkg droždí
  • 5 stroužků česneku
  • hrubá mouka
  • majoránka
  • sůl

 

Brambory nastrouháme, přidáme v mléce rozdrobené droždí, vejce, utřený česnek, hrubou mouku, majoránku, sůl. Vypracujeme řídké těsto a necháme vykynout. Těsto rozhrneme na vymazaný plech, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka, posolíme a pečeme v troubě dozlatova.

—————

Bramborový koláč s tuňákem

 

12 kousků 

  • 400 g vařených brambor
  • 200 g tuňáka
  • asi 8 lžic polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 2 lžíce oleje
  • pepř
  • 3 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • 60 g nastrouhaného sýra
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • 2 lžíce sekaného kopru

 

Z najemno nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme hladké těsto.

Na rozehřátém oleji osmahneme kostičky cibule. Přidáme plátky česneku a kostičky paprik a rychle je orestujeme. Vše osolíme, opepříme a pánev odstavíme.

Orestovanou zeleninu vložíme do mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu a sýr. Všechny ingredience promícháme. Směs dle chuti dosolíme.

Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Naneseme na něj zeleninovou náplň a kousky tuňáka. Koláč posypeme koprem a vložíme ho do trouby. Při 170 °C pečeme 25 - 30 minut.

—————

Bramborový toč s rajčaty a sýrem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 1 650 kJ/ 405 kcal

4 porce

  • 900 g brambor
  • 0,5 dl mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 g rajčat
  • 150 g tvrdého sýra
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání pekáče
  • petrželka a celý červený pepř na ozdobu

300 g brambor omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě a necháme vychladnout. Zchladlé brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Zbylou část brambor omyjeme, oloupeme, ale nevaříme. Syrové nastrouháme na jemném struhadle. Slijeme z nich přebytečnou šťávu.

Pak smícháme dohromady uvařené i syrové brambory, přidáme k nim mléko, vejce, hrubou mouku, pepř, sůl a ručně vypracujeme v hladké těsto. Připravenou zapékací mísu vymažeme máslem a po celé ploše rozprostřeme bramborové těsto. Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a celý povrch těsta jimi poklademe. Zapékací mísu vložíme do trouby rozehřáté přibližně na 200 °C a upečeme dozlatova. Tvrdý sýr nakrájíme na tenké plátky a před koncem pečení jej položíme na rajčata a necháme krátce roztavit.

Hotový toč ozdobíme celým červeným pepřem a zelenými bylinkami. Podáváme teplý se sterilovanými zeleninovými saláty. Je dobrý teplý i studený.

—————

Mexický bramborový koláč

 

 

  • asi 5 vařených brambor
  • 1 větší cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 hrnek majonézy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 hrnek sýra
  • zelené a černé olivy
  • olej na pekáč

 

Brambory nakrájíme na tenké plátky, cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, vše promícháme s majonézou, solí, pepřem a polovinou strouhaného sýra. Do vymaštěného pekáče rozprostřeme směs, posypeme ji druhou polovinou strouhaného sýra a poklademe plátky oliv. V předehřáté troubě upečeme. Krájíme na dílky.

—————

Pórkový koláč s telecím masem

 

Doba přípravy: 50 - 60 minut

4 porce 

  • 300 g telecího masa
  • 500 g brambor
  • 3 - 4 lžíce hladké mouky
  • 150 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 5 vajec (4 do koláče a 1 na potření)
  • 1 pórek
  • 3 - 4 lžíce olivového oleje
  • špetka oregana
  • špetka majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Brambory omyjte, ve slupce vložte do vroucí osolené vody a asi 25 - 30 minut vařte. Uvařené brambory slijte a prolijte studenou vodou, aby se lépe loupaly.

Oloupané brambory nastrouhejte a promíchejte s moukou, 1 vejcem a špetkou soli. Vypracujte těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválejte plát silný asi půl cm.

Zapékací formu (na koláč) vytřete lehce olejem, vysypte moukou a vyložte ji těstem (okraje těsta mohou přesahovat).

V misce vidličkou rozšlehejte 1 vejce a štětcem potřete povrch těsta. Těsto dejte zapéct na 10 - 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Pórku odřízněte kořínky a ovadlé listy, podélně ho nařízněte a dobře omyjte. Nakrájejte na příčná kolečka, která orestujte na pánvi na rozehřátém oleji.

Maso nakrájejte na tenké hranilky, přidejte do pánve a osmahněte ze všech stran. Pak je podlijte vínem, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Poduste, odstavte a nechte zchladnout.

Zbylá 3 vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky spolu se smetanou vmíchejte do vychladlé masové směsi a z bílků ušlehejte tuhý sníh, který do ní také lehce vmíchejte. Poté vše nalijte na zapečený korpus.

Koláč dejte do trouby a pečte při 180 °C dalších 10 - 15 minut dozlatova.

—————

Slaný bramborový koláč

 

 

  • 800 g vařených brambor
  • 80 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 200 g slaniny
  • 3 cibule
  • kmín
  • 1/8 l kysané smetany (ne celou)
  • 5 vajec
  • tuk na plech

 

Brambory oloupeme a hned prolisujeme. Dobře je utřeme s máslem a solí, zahustíme moukou v tuhé těsto, ze kterého vyválíme plát a položíme na vymaštěný plech. Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme, na ní osmažíme nasekanou cibuli, přidáme vejce, smetanu, kmín a když vše zhoustne, natřeme směs na bramborový plát. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Můžeme podávat se zeleninou.

—————

Sýrový koláč

 

 4 porce 

  • 4 - 5 lžic mléka
  • 80 dkg syrových brambor
  • sůl
  • mletý pepř
  • 8 dkg slaniny
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 5 dkg másla
  • 2 párky

 

Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s mlékem, solí a pepřem. Na pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, rozetřeme na ně bramborové těsto, přiklopíme pokličkou a upečeme. Když okraje koláče začnou zlátnout, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a ještě chvíli pečeme pod pokličkou. Až je koláč zespodu zlatavý, odklopíme a dopečeme. Párky ozdobně nakrojíme a opečeme na pánvi. Koláč rozdělíme na 4 porce, upravíme na talíři opečenou stranou nahoru a ozdobíme opečeným párkem. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

—————