Bramborové
Bramborový koláč s cibulí
- 20 dkg syrových brambor
- 20 dkg vařených brambor
- 1/2 l mléka
- 2 vejce
- 4 cibule
- 5 dkg droždí
- 5 stroužků česneku
- hrubá mouka
- majoránka
- sůl
Brambory nastrouháme, přidáme v mléce rozdrobené droždí, vejce, utřený česnek, hrubou mouku, majoránku, sůl. Vypracujeme řídké těsto a necháme vykynout. Těsto rozhrneme na vymazaný plech, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka, posolíme a pečeme v troubě dozlatova.
—————
Bramborový koláč s tuňákem
12 kousků
- 400 g vařených brambor
- 200 g tuňáka
- asi 8 lžic polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 2 lžíce oleje
- pepř
- 3 vejce
- 150 g zakysané smetany
- 60 g nastrouhaného sýra
- tuk a hrubá mouka na formu
- 2 lžíce sekaného kopru
Z najemno nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme hladké těsto.
Na rozehřátém oleji osmahneme kostičky cibule. Přidáme plátky česneku a kostičky paprik a rychle je orestujeme. Vše osolíme, opepříme a pánev odstavíme.
Orestovanou zeleninu vložíme do mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu a sýr. Všechny ingredience promícháme. Směs dle chuti dosolíme.
Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Naneseme na něj zeleninovou náplň a kousky tuňáka. Koláč posypeme koprem a vložíme ho do trouby. Při 170 °C pečeme 25 - 30 minut.
—————
Bramborový toč s rajčaty a sýrem
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 1 650 kJ/ 405 kcal
4 porce
- 900 g brambor
- 0,5 dl mléka
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 150 g rajčat
- 150 g tvrdého sýra
- mletý pepř
- sůl
- máslo na vymazání pekáče
- petrželka a celý červený pepř na ozdobu
300 g brambor omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě a necháme vychladnout. Zchladlé brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Zbylou část brambor omyjeme, oloupeme, ale nevaříme. Syrové nastrouháme na jemném struhadle. Slijeme z nich přebytečnou šťávu.
Pak smícháme dohromady uvařené i syrové brambory, přidáme k nim mléko, vejce, hrubou mouku, pepř, sůl a ručně vypracujeme v hladké těsto. Připravenou zapékací mísu vymažeme máslem a po celé ploše rozprostřeme bramborové těsto. Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a celý povrch těsta jimi poklademe. Zapékací mísu vložíme do trouby rozehřáté přibližně na 200 °C a upečeme dozlatova. Tvrdý sýr nakrájíme na tenké plátky a před koncem pečení jej položíme na rajčata a necháme krátce roztavit.
Hotový toč ozdobíme celým červeným pepřem a zelenými bylinkami. Podáváme teplý se sterilovanými zeleninovými saláty. Je dobrý teplý i studený.
—————
Mexický bramborový koláč
- asi 5 vařených brambor
- 1 větší cibule
- 1 zelená paprika
- 1 hrnek majonézy
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 hrnek sýra
- zelené a černé olivy
- olej na pekáč
Brambory nakrájíme na tenké plátky, cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, vše promícháme s majonézou, solí, pepřem a polovinou strouhaného sýra. Do vymaštěného pekáče rozprostřeme směs, posypeme ji druhou polovinou strouhaného sýra a poklademe plátky oliv. V předehřáté troubě upečeme. Krájíme na dílky.
—————
Pórkový koláč s telecím masem
Doba přípravy: 50 - 60 minut
4 porce
- 300 g telecího masa
- 500 g brambor
- 3 - 4 lžíce hladké mouky
- 150 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 5 vajec (4 do koláče a 1 na potření)
- 1 pórek
- 3 - 4 lžíce olivového oleje
- špetka oregana
- špetka majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Brambory omyjte, ve slupce vložte do vroucí osolené vody a asi 25 - 30 minut vařte. Uvařené brambory slijte a prolijte studenou vodou, aby se lépe loupaly.
Oloupané brambory nastrouhejte a promíchejte s moukou, 1 vejcem a špetkou soli. Vypracujte těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválejte plát silný asi půl cm.
Zapékací formu (na koláč) vytřete lehce olejem, vysypte moukou a vyložte ji těstem (okraje těsta mohou přesahovat).
V misce vidličkou rozšlehejte 1 vejce a štětcem potřete povrch těsta. Těsto dejte zapéct na 10 - 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Pórku odřízněte kořínky a ovadlé listy, podélně ho nařízněte a dobře omyjte. Nakrájejte na příčná kolečka, která orestujte na pánvi na rozehřátém oleji.
Maso nakrájejte na tenké hranilky, přidejte do pánve a osmahněte ze všech stran. Pak je podlijte vínem, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Poduste, odstavte a nechte zchladnout.
Zbylá 3 vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky spolu se smetanou vmíchejte do vychladlé masové směsi a z bílků ušlehejte tuhý sníh, který do ní také lehce vmíchejte. Poté vše nalijte na zapečený korpus.
Koláč dejte do trouby a pečte při 180 °C dalších 10 - 15 minut dozlatova.
—————
Slaný bramborový koláč
- 800 g vařených brambor
- 80 g másla
- 180 g hladké mouky
- 200 g slaniny
- 3 cibule
- kmín
- 1/8 l kysané smetany (ne celou)
- 5 vajec
- tuk na plech
Brambory oloupeme a hned prolisujeme. Dobře je utřeme s máslem a solí, zahustíme moukou v tuhé těsto, ze kterého vyválíme plát a položíme na vymaštěný plech. Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme, na ní osmažíme nasekanou cibuli, přidáme vejce, smetanu, kmín a když vše zhoustne, natřeme směs na bramborový plát. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Můžeme podávat se zeleninou.
—————
Sýrový koláč
4 porce
- 4 - 5 lžic mléka
- 80 dkg syrových brambor
- sůl
- mletý pepř
- 8 dkg slaniny
- 10 dkg tvrdého sýra
- 5 dkg másla
- 2 párky
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s mlékem, solí a pepřem. Na pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, rozetřeme na ně bramborové těsto, přiklopíme pokličkou a upečeme. Když okraje koláče začnou zlátnout, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a ještě chvíli pečeme pod pokličkou. Až je koláč zespodu zlatavý, odklopíme a dopečeme. Párky ozdobně nakrojíme a opečeme na pánvi. Koláč rozdělíme na 4 porce, upravíme na talíři opečenou stranou nahoru a ozdobíme opečeným párkem. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————