Špenátové
Špenátové koláče
Těsto:
- 1 kostka droždí
- 300 ml mléka
- 1 lžička cukru krupice
- 300 g uvařených brambor
- 1 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
Náplň:
- 200 g špenátu
- 1 stroužek česneku
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce olivového oleje
- tuk na vymazání plechu
- sůl
Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Vykynutý kvásek přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujete těsto a necháte na teplém místě vykynout.
Z těsta vyválíme placky a do středu každé placky dáme špenát, který jsme povařili, ochutili solí, prolisovaným česnekem, špetkou muškátového oříšku a olejem. Koláče dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
—————
Špenátový koláč
Doba přípravy: 50 minut
6 porcí
- listové těsto
- 1 mražený špenát
- 2 hrsti vařených těstovin
- 150 g strouhaného sýra
- 1 měkký tvaroh
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme špenát a krátce podusíme. Ochutíme česnekem se solí.
Do koláčové formy rozprostřeme listové těsto a na něj přidáme náplň se špenátem. Měkký tvaroh, vejce, sýr a těstoviny smícháme se špenátem. Posypeme sýrem a upečeme při 220 °C.
—————