Kynuté
Babička
4 porce
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 200 g klobásy
- 150 g uzeného masa
- 3 vejce vařená natvrdo
- 20 g droždí
- 70 g másla
- 4 žloutky
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- máslo nebo sádlo na vymazání formy
Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic vlahého mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Poté k němu přilijeme zbylé mléko a zchladlé rozpuštěné máslo. Do směsi zašleháme žloutky.
Zbylou mouku prosijeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Po částech přilijeme žloutkovou směs a vypracujeme hladké těsto.
Dno formy vyložíme alobalem a celou formu vymažeme tukem. Vejce a klobásu nakrájíme na kolečka, uzené na kostičky.
Na dno formy rozložíme vejce, klobásu a uzené. Vše zalijeme těstem a necháme vykynout. Poté formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a babičku pečeme asi 40 minut.
—————
Francouzský cibulový koláč
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 20 g droždí
- necelý hrnek mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rozpuštěného vlahého másla
- 1 lžička soli
- 1/2 kg cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- bobkový list
- tymián (nejlépe čerstvá snítka)
- mletý pepř
- 1 krabička ančoviček
- několik oliv - rozpůlených
Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít droždí. Kvásek vlijeme do misky s prosátou moukou, přidáme olej, sůl, máslo a dobře vypracujeme nelepivé hladké těsto. Přikryjeme je a necháme alespoň hodinu kynout. Pak těsto rozválíme a dáme do koláčové formy. Zatímco těsto kyne, oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a opékáme ji na oleji doměkka, okořeníme tymiánem a bobkovým listem, osolíme. Zchladlou cibuli rozprostřeme na těsto v koláčové formě, ozdobíme proužky ančoviček a olivami. Upečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut dozlatova.
—————
Pohanský koláč
4 porce
- 450 g polohrubé mouky
- 20 g kvasnic
- 50 g cukru
- 2 žloutky
- 1,5 dl mléka
- 200 g vařeného uzeného masa
- 200 g vepřového masa
- 2 zralá jablka
- 1 vejce
- pepř
- sůl
Ze surovin uděláme těsto jako na koblihy. Uzené i vepřové maso a oloupaná jablka posekáme, promícháme s vejcem a pepřem a lehce osolíme. Masovou směs vmícháme do připraveného těsta a upečeme v troubě.
—————
Špenátové koláče
Těsto:
- 1 kostka droždí
- 300 ml mléka
- 1 lžička cukru krupice
- 300 g uvařených brambor
- 1 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
Náplň:
- 200 g špenátu
- 1 stroužek česneku
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce olivového oleje
- tuk na vymazání plechu
- sůl
Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Vykynutý kvásek přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujete těsto a necháte na teplém místě vykynout.
Z těsta vyválíme placky a do středu každé placky dáme špenát, který jsme povařili, ochutili solí, prolisovaným česnekem, špetkou muškátového oříšku a olejem. Koláče dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
—————