Kynuté

Babička

 

4 porce 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 200 g klobásy
  • 150 g uzeného masa
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 20 g droždí
  • 70 g másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání formy

 

Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic vlahého mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Poté k němu přilijeme zbylé mléko a zchladlé rozpuštěné máslo. Do směsi zašleháme žloutky.

Zbylou mouku prosijeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Po částech přilijeme žloutkovou směs a vypracujeme hladké těsto.

Dno formy vyložíme alobalem a celou formu vymažeme tukem. Vejce a klobásu nakrájíme na kolečka, uzené na kostičky.

Na dno formy rozložíme vejce, klobásu a uzené. Vše zalijeme těstem a necháme vykynout. Poté formu vložíme do trouby vyhřáté  na 170 °C a babičku pečeme asi 40 minut.

—————

Francouzský cibulový koláč

 

 

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 20 g droždí
  • necelý hrnek mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rozpuštěného vlahého másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 kg cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • bobkový list
  • tymián (nejlépe čerstvá snítka)
  • mletý pepř
  • 1 krabička ančoviček
  • několik oliv - rozpůlených

 

Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít droždí. Kvásek vlijeme do misky s prosátou moukou, přidáme olej, sůl, máslo a dobře vypracujeme nelepivé hladké těsto. Přikryjeme je a necháme alespoň hodinu kynout. Pak těsto rozválíme a dáme do koláčové formy. Zatímco těsto kyne, oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a opékáme ji na oleji doměkka, okořeníme tymiánem a bobkovým listem, osolíme. Zchladlou cibuli rozprostřeme na těsto v koláčové formě, ozdobíme proužky ančoviček a olivami. Upečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut dozlatova.

—————

Pohanský koláč

Pohanský koláč

4 porce

  • 450 g polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1,5 dl mléka
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 g vepřového masa
  • 2 zralá jablka
  • 1 vejce
  • pepř
  • sůl

Ze surovin uděláme těsto jako na koblihy. Uzené i vepřové maso a oloupaná jablka posekáme, promícháme s vejcem a pepřem a lehce osolíme. Masovou směs vmícháme do připraveného těsta a upečeme v troubě.

—————

Špenátové koláče

 

Těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 g uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 200 g špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • tuk na vymazání plechu
  • sůl

Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Vykynutý kvásek přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujete těsto a necháte na teplém místě vykynout.

Z těsta vyválíme placky a do středu každé placky dáme špenát, který jsme povařili, ochutili solí, prolisovaným česnekem, špetkou muškátového  oříšku a olejem. Koláče dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.

 

—————