Listové

Brokolicový koláč

 

4 porce 

  • 400 g brokolice
  • 300 g listového těsta
  • 100 g pórku
  • 150 g anglické slaniny
  • 15 cl smetany
  • 3 vejce
  • 100 g eidamu
  • 1 g soli
  • 2 g čerstvého tymiánu
  • 1 g bílého pepře

 

Formu na nízký koláč vyložíme listovým těstem (až přes okraje formy), na ně rozložíme anglickou slaninu, pórek i růžičky brokolice a zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Osolíme, okořeníme sekaným tymiánem, bílým pepřem a posypeme strouhaným eidamem. Pečeme 30 - 35 minut při teplotě 180 °C.

—————

Kiš z listového těsta

Doba přípravy: 50 minut

4 porce

  • 1 balíček listového těsta
  • 5 vajec
  • 150 g šunky
  • 150 g strouhaného sýra
  • 150 ml smetany
  • 3 rajčata
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať

Těsto rozválejte na pomoučněném válu na tloušťku asi 3 mm. Pomocí válečku jej přendejte do remosky vymazané tukem. Vejce ušlehejte, přidejte petrželovou nať nasekanou nadrobno, pokrájenou šunku, nastrouhaný sýr a smetanu. Dobře promíchejte, osolte, opepřete a směs vlijte na těsto. Pečte v remosce asi 20 minut. Hotové ozdobte nakrájenými rajčaty.

—————

Koláč na plech s mozzarellou - dietní

Koláč na plech s mozzarellou - dietní

1 porce 708 kJ

1 koláč

  • 300 g listového těsta
  • 2 lžíce pesta
  • 200 g mozzarelly
  • 5 rajčat nakrájených na tenké plátky
  • 50 g rukoly nebo polníčku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Troubu rozehřejeme na 200 °C. 3/4 těsta rozválíme na obdélníkový tenký plát velikosti plechu. Opatrně jej přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z vyváleného zbytku těsta vykrájíme asi 0,5 cm široké proužky a vytvoříme z nich podél celého koláče okraj. Těsto potřeme pestem. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na těsto. Na sýr rozprostřeme tenké plátky rajčat, posypeme čerstvě namletým pepřem a lehce osolíme.

Pečeme v troubě 25 - 30 minut, až se těsto nafoukne a koláč zezlátne. Koláč posypeme rukolou a podáváme.

—————

Koláč se sýry a rajčaty

 

 

  • 1 listové těsto
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 5 rajčat
  • 100 g mozzarelly
  • 100 g nivy
  • bazalka
  • 1 lžička oleje

 

Listové těsto rozválíme na plát vysoký asi půl centimentru, potřeme česnekem utřeným se solí, poklademe natrhanou mozzarellou, rozdrobenou nivou, dílky rajčat, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Hotový koláč ozdobíme čerstvými lístky bazalky.

—————

Pórkový koláč

 

  • 1 balení listového těsta
  • 1 pórek
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 80 g sýra eidam
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř

Vejce rozklepneme do mísy a rozšleháme se zakysanou smetanou, do směsi přidáme nastrouhaný sýr a podle chuti osolíme a opepříme.

Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu a přendáme na plech vymazaný tukem nebo ho můžete vyložit pečícím papírem. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Na těsto dáme připravenou směs. Pórek očistíme a nakrájíme ho na tenká kolečka a nasypeme spolu s nakrájenou slaninou na koláč.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

—————

Slaný koláč s tvarohem, paprikou a česnekem

 

4 porce 

  • 1 balíček křehkého těsta (může být i listové)
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 červená paprika
  • 4 stroužky česneku
  • máslo na vymazání formy
  • pažitka na ozdobení

 

Papriku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte podélně na plátky. Vejce rozšlehejte v misce vidličkou a smíchejte je s tvarohem. Směs osolte, lehce vmíchejte papriku a česnek. (Trochu rozšlehaných vajíček si nechte na potření těsta.)

Těsto rozválejte na výšku 0,5 cm. Vyložte jím formu vymazanou trochou másla, a naplňte tvarohem smíchaným s ostatními ingrediencemi. Z odřezků těsta vykrájejte rádýlkem proužky, ozdobte jimi povrch koláče a potřete ho vajíčkem.

Vložte do trouby rozehřáté na 210 °C. Pečte asi 25 - 30 minut dozlatova. Podávejte teplý nebo studený, ozdobený pažitkou.

 

TIP: Křehké těsto si vyrobíte i sami: Z 250 g mouky a 125 g másla udělejte drobenku, tu zalijte směsí 6 lžic studené vody a 1 lžíce citrónové šťávy. Vypracujte těsto a nechte ho hodinu odpočinout v lednici, zabalené do mikrotenového sáčku.

—————

Slaný koláč s vejci

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 390 kJ/ 570 kcal

4 porce

  • 8 křepelčích vajíček
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g mladého listového špenátu
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 300 g listového těsta
  • 1 vejce
  • hladká mouka na vál

Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Špenát opláchneme a necháme okapat. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na malé kousky.

Na oleji zpěníme cibuli, česnek a jarní cibulku. Přisypeme slunečnicová a dýňová semínka a osmahneme. Přidáme špenát, zalijeme smetanou a podusíme. Hotovou směs ochutíme bazalkou.

Listové těsto rozválíme na válu na plát silný 3 mm. Rádýlkem vykrojíme kruh podle velikosti formy. Do středu rozetřeme špenátovou směs a poklademe ji křepelčími vajíčky.

Těsto přehneme přes náplň, dobře uzavřeme a položíme spojíme dolů do kulaté formy. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 20 minut.

—————

Špenátový koláč

 

Doba přípravy: 50 minut

6 porcí

  • listové těsto
  • 1 mražený špenát
  • 2 hrsti vařených těstovin
  • 150 g strouhaného sýra
  • 1 měkký tvaroh
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme špenát a krátce podusíme. Ochutíme česnekem se solí.

Do koláčové formy rozprostřeme listové těsto a na něj přidáme náplň se špenátem. Měkký tvaroh, vejce, sýr a těstoviny smícháme se špenátem. Posypeme sýrem a upečeme při 220 °C.

—————