Listové
Brokolicový koláč
4 porce
- 400 g brokolice
- 300 g listového těsta
- 100 g pórku
- 150 g anglické slaniny
- 15 cl smetany
- 3 vejce
- 100 g eidamu
- 1 g soli
- 2 g čerstvého tymiánu
- 1 g bílého pepře
Formu na nízký koláč vyložíme listovým těstem (až přes okraje formy), na ně rozložíme anglickou slaninu, pórek i růžičky brokolice a zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Osolíme, okořeníme sekaným tymiánem, bílým pepřem a posypeme strouhaným eidamem. Pečeme 30 - 35 minut při teplotě 180 °C.
—————
Kiš z listového těsta
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 1 balíček listového těsta
- 5 vajec
- 150 g šunky
- 150 g strouhaného sýra
- 150 ml smetany
- 3 rajčata
- sůl
- pepř
- petrželová nať
Těsto rozválejte na pomoučněném válu na tloušťku asi 3 mm. Pomocí válečku jej přendejte do remosky vymazané tukem. Vejce ušlehejte, přidejte petrželovou nať nasekanou nadrobno, pokrájenou šunku, nastrouhaný sýr a smetanu. Dobře promíchejte, osolte, opepřete a směs vlijte na těsto. Pečte v remosce asi 20 minut. Hotové ozdobte nakrájenými rajčaty.
—————
Koláč na plech s mozzarellou - dietní
1 porce 708 kJ
1 koláč
- 300 g listového těsta
- 2 lžíce pesta
- 200 g mozzarelly
- 5 rajčat nakrájených na tenké plátky
- 50 g rukoly nebo polníčku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Troubu rozehřejeme na 200 °C. 3/4 těsta rozválíme na obdélníkový tenký plát velikosti plechu. Opatrně jej přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z vyváleného zbytku těsta vykrájíme asi 0,5 cm široké proužky a vytvoříme z nich podél celého koláče okraj. Těsto potřeme pestem. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na těsto. Na sýr rozprostřeme tenké plátky rajčat, posypeme čerstvě namletým pepřem a lehce osolíme.
Pečeme v troubě 25 - 30 minut, až se těsto nafoukne a koláč zezlátne. Koláč posypeme rukolou a podáváme.
—————
Koláč se sýry a rajčaty
- 1 listové těsto
- 3 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 5 rajčat
- 100 g mozzarelly
- 100 g nivy
- bazalka
- 1 lžička oleje
Listové těsto rozválíme na plát vysoký asi půl centimentru, potřeme česnekem utřeným se solí, poklademe natrhanou mozzarellou, rozdrobenou nivou, dílky rajčat, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Hotový koláč ozdobíme čerstvými lístky bazalky.
—————
Pórkový koláč
- 1 balení listového těsta
- 1 pórek
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 vejce
- 80 g sýra eidam
- 100 g slaniny
- sůl
- pepř
Vejce rozklepneme do mísy a rozšleháme se zakysanou smetanou, do směsi přidáme nastrouhaný sýr a podle chuti osolíme a opepříme.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu a přendáme na plech vymazaný tukem nebo ho můžete vyložit pečícím papírem. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Na těsto dáme připravenou směs. Pórek očistíme a nakrájíme ho na tenká kolečka a nasypeme spolu s nakrájenou slaninou na koláč.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
—————
Slaný koláč s tvarohem, paprikou a česnekem
4 porce
- 1 balíček křehkého těsta (může být i listové)
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 1 červená paprika
- 4 stroužky česneku
- máslo na vymazání formy
- pažitka na ozdobení
Papriku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte podélně na plátky. Vejce rozšlehejte v misce vidličkou a smíchejte je s tvarohem. Směs osolte, lehce vmíchejte papriku a česnek. (Trochu rozšlehaných vajíček si nechte na potření těsta.)
Těsto rozválejte na výšku 0,5 cm. Vyložte jím formu vymazanou trochou másla, a naplňte tvarohem smíchaným s ostatními ingrediencemi. Z odřezků těsta vykrájejte rádýlkem proužky, ozdobte jimi povrch koláče a potřete ho vajíčkem.
Vložte do trouby rozehřáté na 210 °C. Pečte asi 25 - 30 minut dozlatova. Podávejte teplý nebo studený, ozdobený pažitkou.
TIP: Křehké těsto si vyrobíte i sami: Z 250 g mouky a 125 g másla udělejte drobenku, tu zalijte směsí 6 lžic studené vody a 1 lžíce citrónové šťávy. Vypracujte těsto a nechte ho hodinu odpočinout v lednici, zabalené do mikrotenového sáčku.
—————
Slaný koláč s vejci
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 2 390 kJ/ 570 kcal
4 porce
- 8 křepelčích vajíček
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g mladého listového špenátu
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce směsi slunečnicových a dýňových semínek
- 160 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce nasekané bazalky
- sůl
- mletý černý pepř
- 300 g listového těsta
- 1 vejce
- hladká mouka na vál
Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Špenát opláchneme a necháme okapat. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na malé kousky.
Na oleji zpěníme cibuli, česnek a jarní cibulku. Přisypeme slunečnicová a dýňová semínka a osmahneme. Přidáme špenát, zalijeme smetanou a podusíme. Hotovou směs ochutíme bazalkou.
Listové těsto rozválíme na válu na plát silný 3 mm. Rádýlkem vykrojíme kruh podle velikosti formy. Do středu rozetřeme špenátovou směs a poklademe ji křepelčími vajíčky.
Těsto přehneme přes náplň, dobře uzavřeme a položíme spojíme dolů do kulaté formy. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 20 minut.
—————
Špenátový koláč
Doba přípravy: 50 minut
6 porcí
- listové těsto
- 1 mražený špenát
- 2 hrsti vařených těstovin
- 150 g strouhaného sýra
- 1 měkký tvaroh
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme špenát a krátce podusíme. Ochutíme česnekem se solí.
Do koláčové formy rozprostřeme listové těsto a na něj přidáme náplň se špenátem. Měkký tvaroh, vejce, sýr a těstoviny smícháme se špenátem. Posypeme sýrem a upečeme při 220 °C.
—————