Sýrové

Sýrový koláč

 

 4 porce 

  • 4 - 5 lžic mléka
  • 80 dkg syrových brambor
  • sůl
  • mletý pepř
  • 8 dkg slaniny
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 5 dkg másla
  • 2 párky

 

Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s mlékem, solí a pepřem. Na pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, rozetřeme na ně bramborové těsto, přiklopíme pokličkou a upečeme. Když okraje koláče začnou zlátnout, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a ještě chvíli pečeme pod pokličkou. Až je koláč zespodu zlatavý, odklopíme a dopečeme. Párky ozdobně nakrojíme a opečeme na pánvi. Koláč rozdělíme na 4 porce, upravíme na talíři opečenou stranou nahoru a ozdobíme opečeným párkem. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

—————

Sýrový koláč s cuketou

 

Doba přípravy: 90 minut

1 kousek asi 3 189 kJ/ 761 kcal

4 porce

  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 malé vejce
  • 2 lžíce vody
  • 1 malá lžička soli

Náplň:

  • 2 menší cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g bílého kozího nebo ovčího sýra
  • 3 vejce
  • 80 ml 12 % smetany
  • 80 ml mléka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 80 g strouhaného kozího sýra, např. pecorino
  • máslo na vymazání formy

Mouku nasypeme do mísy, přidáme kypřící prášek, kousky změklého másla, vejce, vodu a sůl. Rukou zpracujeme na tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočinout.

Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm a vyložíme jím koláčovou formu, kterou jsme předtím lehce vytřeli máslem. Cukety nakrájíme na plátky a česnek nakrájíme nadrobno. Cuketu krátce opečeme na olivovém oleji, přimícháme k ní česnek a lístky tymiánu a necháme vychladnout.

V míse smícháme tvaroh s bílým sýrem, přidáme vejce, přilijeme mléko a smetanu a ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme polovinu nastrouhaného sýra. Část náplně rozdělíme na těsto ve formě. Na ni dáme opečené cukety a překryjeme zbylou nádivkou.

Všechno navrch posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C. Když začne těsto růžovět, snížíme teplotu na 175 °C a dopečeme dozlatova.

—————