Piškoty

Čokoládové piškoty s nugátem

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g Hery
  • 8 žloutků
  • 2 lžíce kakaa

 Na náplň:

  • 200 g oříškového nugátu (nugety)
  • 100 g Hery
  • Dohotovení
  • 50 g čokolády na vaření

 

Heru nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání přidáváme žloutky a nakonec prosátou mouku předem smíchanou s kakaem. 

Cukrářským sáčkem s hladkým tvořítkem nebo lžičkou uděláme malé kopečky na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak opatrně sloupneme z papíru. Nugát (nugetu) vyšleháme s Herou na hladkou náplň a slepujeme vždy dva piškotky k sobě. Pak ozdobně přestříkáme rozehřátou čokoládou.

Doporučujeme podávat 2. až 3. den, kdy se piškotky krásně rozleží.

—————

Piškotky plněné pudinkovým krémem

 

  • 50 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 4 bílky
  • 1 žloutek

Krém:

  • 300 ml odtučněného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 100 g Flory light nebo Rama linie

Mléčná hmota:

  • 100 g sušeného odtučněného mléka
  • 4 lžíce vody
  • 10 g Flory light nebo Rama Linie

 

Žloutky rozšleháme, přidáme třetinu mouky a umícháme do kašovita. Z bílků a cukru ušleháme sníh. Obě hmoty spojíme a vmícháme mouku s pudinkovým práškem. Zdobícím sáčkem s hladkou trubičkou pak stříkáme na plech s pečícím papírem piškotky, které pečeme 15 minut při 180 °C. Hotové dáme vychladnout, pak odtrhneme od papíru a půlku piškotků vydlabeme. Z mléka, kávy, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém a za stálého míchání necháme vychladnout. Pak jej elektrickým robotem zpracujeme, přidáme floru, krátce vyšleháme na hladký krém, jímž naplníme vydlabané piškotky. Slepíme s druhým piškotkem a necháme v chladničce. Sušené mléko i moučkový cukr promícháme s vodou a tukem a zpracujeme na tuhou nelepivou hmotu. Stále podsypáváme moučkovým cukrem, aby se nelepila k pracovní ploše. Hmotu rozválíme na plát silný asi 2 mm a rozkrájíme na čtverečky. Do nich zabalíme slepené piškoty, zakulatíme a každý vložíme do papírového košíčku.

—————

Žloutkové piškotky s kokosovou náplní

 

Doba přípravy: 55 minut

Těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g hery
  • 6 žloutků

Náplň: 

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g kokosu
  • 80 g sušeného mléka
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce medu
  • 50 g piškotových drobečků

Dohotovení: 

  • 100 g čokoládové polevy

 

Heru nakrájíme a necháme změknout. Přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání přidáváme žloutky a  nakonec prosátou mouku. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé piškotky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

Po upečení necháme vychladnout a pak opatrně odtrhneme od papíru. Vodu svaříme se sušeným mlékem, cukrem, medem a kokosem. Necháme vychladnout a pak vmícháme nastrouhané piškoty. Náplň cukrářským sáčkem nastříkáme na polovinu piškotů a slepíme je s druhou polovinou piškotů. Povrch ozdobně přestříkáme rozehřátou polevou nebo do poloviny namáčíme.

—————