Pusinky

Barevné pusinky

 

Doba přípravy: 100 minut

1 kousek asi 61 kJ/ 15 kcal

60 kousků

 

  • 100 g bílků (asi 4 bílky)
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • červené a žluté potravinářské barvivo

 

Bílky šleháme nejdříve v horké vodní  lázni s polovinou krupicového cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí. Potom sníh sundáme z vodní lázně, přidáme do něj šťávu a šleháme robotem na nejvyšší rychlost.

Postupně přidáváme po lžicích zbylý cukr a vše vyšleháme do hodně pevného sněhu. Nakonec ještě přimícháme prosátý moučkový cukr.

Hmotu rozdělíme na tři díly. Jeden díl obarvíme červenou potravinářskou barvou a druhý žlutou. Postupně naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky. Nejdříve z bílé hmoty, pak z růžové a nakonec ze žluté. Pečeme (nebo spíše sušíme) při 130 °C asi 50 minut.

—————

Mandlové pusinky

  • 3 bílky
  • 170 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g loupaných rozkrájených mandlí
  • 50 g nastrouhané čokolády
  • tuk na vymazání plechu

Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně zašleháme cukr a vanilkový cukr. Vmícháme čokoládu a mandle nakrájené na kousky.

Na dobře vymaštěném plechu tvoříme z připraveného sněhu malé pusinky. Sušíme v troubě při velmi nízké teplotě.

—————

Oranžové pusinky

 

2700 kJ / 640 kcal 

  • 3 bílky
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 250 g cukru krystal (asi 200 ml)
  • 100 g mandlí (oloupaných a nastrouhaných)
  • 200 g cukru moučky
  • pomerančová, citronová šťáva (asi 2 lžíce každé)
  • kůra z 1/2 citronu a 1/2 pomeranče
  • 3 lžíce kandovaného ovoce
  • 15 g tuku (na potření plechu)

 

Do tuhého sněhu opatrně postupně zašleháváme cukr. Poté přidáváme (opět postupně) kandované ovoce, strouhané mandle a 2 lžíce šťávy z citronu a pomeranče. Na vymazaný plech klademe lžící nebo stříkáme hmotu do tvaru pusinek. Pečeme v předem vyhřáté troubě a po vychladnutí zdobíme libovolně polevou (ušlehaná z pomerančové a citronové šťávy a cukru moučky).

—————

Sněhové pusinky

  • 175 g cukru krupice
  • 3 bílky

Nejprve ušleháme z bílků hustý sníh. Pak po lžičkách mixerem jemně zašleháváme cukr. Nakonec stříkáme pusinky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi při teplotě 140°C zhruba 8 - 10 minut. Když začínají lehce hnědnout, je hotovo.

—————