Pusinky
Barevné pusinky
Doba přípravy: 100 minut
1 kousek asi 61 kJ/ 15 kcal
60 kousků
- 100 g bílků (asi 4 bílky)
- 150 g krupicového cukru
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- červené a žluté potravinářské barvivo
Bílky šleháme nejdříve v horké vodní lázni s polovinou krupicového cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí. Potom sníh sundáme z vodní lázně, přidáme do něj šťávu a šleháme robotem na nejvyšší rychlost.
Postupně přidáváme po lžicích zbylý cukr a vše vyšleháme do hodně pevného sněhu. Nakonec ještě přimícháme prosátý moučkový cukr.
Hmotu rozdělíme na tři díly. Jeden díl obarvíme červenou potravinářskou barvou a druhý žlutou. Postupně naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky. Nejdříve z bílé hmoty, pak z růžové a nakonec ze žluté. Pečeme (nebo spíše sušíme) při 130 °C asi 50 minut.
—————
Mandlové pusinky
- 3 bílky
- 170 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g loupaných rozkrájených mandlí
- 50 g nastrouhané čokolády
- tuk na vymazání plechu
Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně zašleháme cukr a vanilkový cukr. Vmícháme čokoládu a mandle nakrájené na kousky.
Na dobře vymaštěném plechu tvoříme z připraveného sněhu malé pusinky. Sušíme v troubě při velmi nízké teplotě.
—————
Oranžové pusinky
2700 kJ / 640 kcal
- 3 bílky
- šťáva z 1 pomeranče
- 250 g cukru krystal (asi 200 ml)
- 100 g mandlí (oloupaných a nastrouhaných)
- 200 g cukru moučky
- pomerančová, citronová šťáva (asi 2 lžíce každé)
- kůra z 1/2 citronu a 1/2 pomeranče
- 3 lžíce kandovaného ovoce
- 15 g tuku (na potření plechu)
Do tuhého sněhu opatrně postupně zašleháváme cukr. Poté přidáváme (opět postupně) kandované ovoce, strouhané mandle a 2 lžíce šťávy z citronu a pomeranče. Na vymazaný plech klademe lžící nebo stříkáme hmotu do tvaru pusinek. Pečeme v předem vyhřáté troubě a po vychladnutí zdobíme libovolně polevou (ušlehaná z pomerančové a citronové šťávy a cukru moučky).
—————
Sněhové pusinky
- 175 g cukru krupice
- 3 bílky
Nejprve ušleháme z bílků hustý sníh. Pak po lžičkách mixerem jemně zašleháváme cukr. Nakonec stříkáme pusinky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi při teplotě 140°C zhruba 8 - 10 minut. Když začínají lehce hnědnout, je hotovo.
—————