Kokosky

Kokosky

 

 

  • 20 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 4 bílky
  • 80 g cukru krupice

 

Z bílků ušlehejte polotuhý sníh a po troškách zašlehejte krupicový cukr. Pak zašlehejte ještě moučkový cukr. Nádobu se sněhem postavte do vodní lázni a na malém plameni šlehejte, až se sníh prohřeje. Nádobu vyjměte, po částech přisypte kokos a mouku a šlehejte do vychladnutí. Z hmoty stříkejte malé kopečky na pečící papír a sušte v troubě.

 

—————

Kokosky II

 

 

 

  • 3 celá vejce
  • 1/4 kg mletého cukru
  • 1/4 kg kokosu

 

Utřeme cukr s vejci, přidáme kokos, na plech uděláme kokosky a upečeme v mírné troubě.

—————

Kokosky III

  • 3 bílky
  • 10 dkg práškového cukru
  • půl vanilkového cukru
  • 15 dkg strouhaného kokosu
  • 3 dkg hrubé mouky

Z bílků uděláme hodně tuhý sníh, přidáme postupně moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, do strouhaného kokosu vmícháme 3 dkg hrubé mouky a pomalu krátce a jemně promícháme, musí být hodně tuhé, aby se v troubě neroztekly.

Na pomaštěný plech děláme malé pusinky (stačí pouze pomocí nože), a upečeme v mírné troubě.

—————

Kombinované plněné kokosky

  • 200 g mletého kokosu
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 bílky
  • linecká kolečka
  • marmeládu a čokoládovou polevu

Na krém:

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 žloutky

Krém připravíme tak, že máslo ušleháme s cukrem, přidáme kakao a žloutky a vyšleháme.

Do tuhého sněhu z bílků přidáme cukr a kokos, na vymazaný papír na pečení nastříkáme malé kopečky a ve velmi mírné troubě je upečeme. Na linecká kolečka (recept v rubrice vykrajované pečivo) po obvodu nastříkáme krém, do středu dáme marmeládu, přikryjeme kokoskou a okraje kokosy potřeme čokoládovou polevou.

—————

Medové kokosky

 

30 kousků 

  • 4 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 250 g kokosu
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g čokoládové polevy

 

Bílky za postupného přisypávání cukru vyšleháme dotuha. Nakonec zapracujeme med. Do tuhého sněhu zlehka vmícháme kokos promísený s moukou.

Hmotu přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé bochánky. Pusinky v troubě sušíme při 130 °C asi 50 minut.

Hotové kokosky necháme vychladnout na plechu. Poté je opatrně odtrhneme od papíru a podle fantazie dozdobíme čokoládovou polevou.

—————