Kokosky
Kokosky
- 20 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g strouhaného kokosu
- 4 bílky
- 80 g cukru krupice
Z bílků ušlehejte polotuhý sníh a po troškách zašlehejte krupicový cukr. Pak zašlehejte ještě moučkový cukr. Nádobu se sněhem postavte do vodní lázni a na malém plameni šlehejte, až se sníh prohřeje. Nádobu vyjměte, po částech přisypte kokos a mouku a šlehejte do vychladnutí. Z hmoty stříkejte malé kopečky na pečící papír a sušte v troubě.
—————
Kokosky II
- 3 celá vejce
- 1/4 kg mletého cukru
- 1/4 kg kokosu
Utřeme cukr s vejci, přidáme kokos, na plech uděláme kokosky a upečeme v mírné troubě.
—————
Kokosky III
- 3 bílky
- 10 dkg práškového cukru
- půl vanilkového cukru
- 15 dkg strouhaného kokosu
- 3 dkg hrubé mouky
Z bílků uděláme hodně tuhý sníh, přidáme postupně moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, do strouhaného kokosu vmícháme 3 dkg hrubé mouky a pomalu krátce a jemně promícháme, musí být hodně tuhé, aby se v troubě neroztekly.
Na pomaštěný plech děláme malé pusinky (stačí pouze pomocí nože), a upečeme v mírné troubě.
—————
Kombinované plněné kokosky
- 200 g mletého kokosu
- 200 g moučkového cukru
- 4 bílky
- linecká kolečka
- marmeládu a čokoládovou polevu
Na krém:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 žloutky
Krém připravíme tak, že máslo ušleháme s cukrem, přidáme kakao a žloutky a vyšleháme.
Do tuhého sněhu z bílků přidáme cukr a kokos, na vymazaný papír na pečení nastříkáme malé kopečky a ve velmi mírné troubě je upečeme. Na linecká kolečka (recept v rubrice vykrajované pečivo) po obvodu nastříkáme krém, do středu dáme marmeládu, přikryjeme kokoskou a okraje kokosy potřeme čokoládovou polevou.
—————
Medové kokosky
30 kousků
- 4 bílky
- 200 g krupicového cukru
- 1 lžíce medu
- 250 g kokosu
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g čokoládové polevy
Bílky za postupného přisypávání cukru vyšleháme dotuha. Nakonec zapracujeme med. Do tuhého sněhu zlehka vmícháme kokos promísený s moukou.
Hmotu přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé bochánky. Pusinky v troubě sušíme při 130 °C asi 50 minut.
Hotové kokosky necháme vychladnout na plechu. Poté je opatrně odtrhneme od papíru a podle fantazie dozdobíme čokoládovou polevou.
—————