Hruškové

Hruškový koláč s drobenkou

 

Doba přípravy: asi 80 minut

24 kousků 

Kynuté těsto: 

  • 190 ml mléka
  • 375 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 75 g měkkého másla

Obloha a drobenka: 

  • 800 g hrušek
  • 5 vajec
  • 160 g cukru
  • 300 g mletých lískových oříšků
  • 175 g hrubé mouky
  • špetka skořice
  • 100 g měkkého másla

Na ozdobu: 

  • 50 g mandlových tyčinek
  • moučkový cukr na posypání

 

V míse smícháme mouku s droždím, cukrem, solí a máslem, přilijeme vlažné mléko a vypracujeme hladké a pružné těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme je na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto prohněteme a přendáme na pomoučený vál. Vyválíme silnější plát a přendáme ho na vymaštěný plech. Vyválíme dotenka a vytvarujeme okraje.

Hrušky omyjeme a oloupeme. Vejce ušleháme do pěny se 100 g cukru. Přidáme mleté oříšky a směs rozetřeme na kynuté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut kynout. Na vykynuté těsto rozložíme hrušky řeznou plochou dolů.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na drobenku promícháme mouku se 60 g cukru, skořicí a měkkým máslem a vidličkou tvoříme malé hrudky. Koláč napřed rovnoměrně posypeme drobenkou, potom mandlovými tyčinkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut.

Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout na plechu. Před podáváním ho ještě posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.

—————

Koláč s hruškami a jablky

Koláč s hruškami a jablky

Doba přípravy: asi 1 hodina a 40 minut

20 kousků

Kynuté těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 kostička droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla

Náplň:

  • 500 g hrušek
  • šťáva ze 2 citronů
  • 750 g netučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pudinkový prášek
  • 100 g mletých mandlí
  • 1,5 kg jablek
  • 50 g másla
  • 100 g mandlových lupínků
  • 80 g medu

Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a promícháme s 1 lžící cukru a 4 lžícemi mléka. Trochu poprášíme moukou a přikryté necháme asi 15 minut na teplém místě vzejít. Pak přidáme ostatní přísady, prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.

Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a smícháme s polovinou citronové šťávy. Tvaroh utřeme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a mletými mandlemi. Hrušky osušíme a přidáme do tvarohové směsi.

Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nakrájíme na špalíčky a pokapeme zbylou citronovou šťávou. Těsto vyválíme na vymazaný plech a potřeme jej tvarohovou nádivkou. Na tvaroh rozložíme jablka, která pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 60 minut. Ještě horký koláč potřeme ohřátým medem.

—————

Oříškový koláč s hruškami

 

Doba přípravy: 100 minut

1 kousek asi 343 kcal/ 1 440 kJ

12 kousků

Těsto:

  • 110 ml vlažného mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru
  • 20 g droždí
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • tuk na plech

Náplň:

  • 300 g hrušek
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 750 ml smetany
  • 8 vajec
  • 80 g cukru
  • 50 g drcených lískových oříšků na posypání

 

Necháme vykynout kvásek, přidáme mouku, cukr, máslo, žloutky a muškátový oříšek. Uhněteme těsto, které necháme 30 minut kynout a ještě ho dvakrát prohněteme. Hrušky oloupeme, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kousky.

Mezitím si připravíme náplň. Hruškovou kaši rozmixujeme a smícháme s mletými ořechy. Z těsta vyválíme plát, dáme ho na vymazaný plech a těsto po okraji opatrně vytáhneme nahoru.

Na připravený korpus rozetřeme hruškovo - ořechovou směs a v dobře předehřáté troubě při 170 °C pomalu pečeme dorůžova. Smetanu vyšleháme s vejci a cukrem a předpečený korpus touto směsí přelijeme.

Doplněný koláč vrátíme do trouby, vaječnou smetanu necháme asi 5 minut částečně ztuhnout, pak povrch posypeme drcenými oříšky a při stejné teplotě ještě 20 - 30 minut dopékáme. Dáváme pozor, aby se nepřipálil.

 

—————