Hruškové
Hruškový koláč s drobenkou
Doba přípravy: asi 80 minut
24 kousků
Kynuté těsto:
- 190 ml mléka
- 375 g polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 75 g měkkého másla
Obloha a drobenka:
- 800 g hrušek
- 5 vajec
- 160 g cukru
- 300 g mletých lískových oříšků
- 175 g hrubé mouky
- špetka skořice
- 100 g měkkého másla
Na ozdobu:
- 50 g mandlových tyčinek
- moučkový cukr na posypání
V míse smícháme mouku s droždím, cukrem, solí a máslem, přilijeme vlažné mléko a vypracujeme hladké a pružné těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme je na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto prohněteme a přendáme na pomoučený vál. Vyválíme silnější plát a přendáme ho na vymaštěný plech. Vyválíme dotenka a vytvarujeme okraje.
Hrušky omyjeme a oloupeme. Vejce ušleháme do pěny se 100 g cukru. Přidáme mleté oříšky a směs rozetřeme na kynuté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut kynout. Na vykynuté těsto rozložíme hrušky řeznou plochou dolů.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na drobenku promícháme mouku se 60 g cukru, skořicí a měkkým máslem a vidličkou tvoříme malé hrudky. Koláč napřed rovnoměrně posypeme drobenkou, potom mandlovými tyčinkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut.
Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout na plechu. Před podáváním ho ještě posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.
—————
Koláč s hruškami a jablky
Doba přípravy: asi 1 hodina a 40 minut
20 kousků
Kynuté těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 kostička droždí
- 60 g cukru krupice
- 150 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- špetka soli
- 50 g změklého másla
Náplň:
- 500 g hrušek
- šťáva ze 2 citronů
- 750 g netučného tvarohu
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 pudinkový prášek
- 100 g mletých mandlí
- 1,5 kg jablek
- 50 g másla
- 100 g mandlových lupínků
- 80 g medu
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a promícháme s 1 lžící cukru a 4 lžícemi mléka. Trochu poprášíme moukou a přikryté necháme asi 15 minut na teplém místě vzejít. Pak přidáme ostatní přísady, prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a smícháme s polovinou citronové šťávy. Tvaroh utřeme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a mletými mandlemi. Hrušky osušíme a přidáme do tvarohové směsi.
Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nakrájíme na špalíčky a pokapeme zbylou citronovou šťávou. Těsto vyválíme na vymazaný plech a potřeme jej tvarohovou nádivkou. Na tvaroh rozložíme jablka, která pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 60 minut. Ještě horký koláč potřeme ohřátým medem.
—————
Oříškový koláč s hruškami
Doba přípravy: 100 minut
1 kousek asi 343 kcal/ 1 440 kJ
12 kousků
Těsto:
- 110 ml vlažného mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 75 g cukru
- 20 g droždí
- 80 g másla
- 3 žloutky
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- tuk na plech
Náplň:
- 300 g hrušek
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 750 ml smetany
- 8 vajec
- 80 g cukru
- 50 g drcených lískových oříšků na posypání
Necháme vykynout kvásek, přidáme mouku, cukr, máslo, žloutky a muškátový oříšek. Uhněteme těsto, které necháme 30 minut kynout a ještě ho dvakrát prohněteme. Hrušky oloupeme, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kousky.
Mezitím si připravíme náplň. Hruškovou kaši rozmixujeme a smícháme s mletými ořechy. Z těsta vyválíme plát, dáme ho na vymazaný plech a těsto po okraji opatrně vytáhneme nahoru.
Na připravený korpus rozetřeme hruškovo - ořechovou směs a v dobře předehřáté troubě při 170 °C pomalu pečeme dorůžova. Smetanu vyšleháme s vejci a cukrem a předpečený korpus touto směsí přelijeme.
Doplněný koláč vrátíme do trouby, vaječnou smetanu necháme asi 5 minut částečně ztuhnout, pak povrch posypeme drcenými oříšky a při stejné teplotě ještě 20 - 30 minut dopékáme. Dáváme pozor, aby se nepřipálil.
—————