Jablečné
Jablečné řezy
24 kousků
- 1 kostka droždí
- 180 g krupicového cukru
- 620 g prosáté hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 kg jablek
- 750 ml jablečné šťávy nebo džusu
- 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- 100 g másla na potření
- 150 g mandlových lupínků
- tuk a hrubá mouka na plech
Z droždí, trochy cukru, mouky a mléka připravíme kvásek. Mouku, sůl, vejce, cukr, mléko, vzešlý kvásek a máslo vypracujeme dohladka. Necháme kynout asi 30 minut.
Pokrájená jablka zbavená jádřinců povaříme ve 2/3 jablečné šťávy a 50 g cukru. Ve zbylé šťávě rozmícháme pudink a zahustíme jím náplň. Krátce povaříme.
Z těsta vyválíme dva pláty. Jedním vyložíme dno, rozetřeme náplň a přikryjeme druhým. Potřeme máslem, posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme 40 minut při 175 °C.
—————
Koláč s hruškami a jablky
Doba přípravy: asi 1 hodina a 40 minut
20 kousků
Kynuté těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 kostička droždí
- 60 g cukru krupice
- 150 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- špetka soli
- 50 g změklého másla
Náplň:
- 500 g hrušek
- šťáva ze 2 citronů
- 750 g netučného tvarohu
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 pudinkový prášek
- 100 g mletých mandlí
- 1,5 kg jablek
- 50 g másla
- 100 g mandlových lupínků
- 80 g medu
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a promícháme s 1 lžící cukru a 4 lžícemi mléka. Trochu poprášíme moukou a přikryté necháme asi 15 minut na teplém místě vzejít. Pak přidáme ostatní přísady, prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a smícháme s polovinou citronové šťávy. Tvaroh utřeme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a mletými mandlemi. Hrušky osušíme a přidáme do tvarohové směsi.
Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nakrájíme na špalíčky a pokapeme zbylou citronovou šťávou. Těsto vyválíme na vymazaný plech a potřeme jej tvarohovou nádivkou. Na tvaroh rozložíme jablka, která pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 60 minut. Ještě horký koláč potřeme ohřátým medem.
—————
Kynutý koláč s jablky
Doba přípravy: 80 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 1 147 kJ/ 274 kcal
20 kousků
- 400 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 200 ml mléka
- 100 g krystalového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- špetka soli
- 1 vejce
Náplň:
- 1,2 kg sladkokyselých jablek
- 200 g krystalového cukru
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 50 g moučkového cukru na posypání
- tuk na plech
Do mísy prosijeme mouku a rozdrobíme droždí. Část mléka promísíme s moukou a cukrem. Necháme asi 15 minut kynout. Pak přidáme zbylé mléko a cukr, rozpuštěné máslo, vejce, citronovou kůru a sůl. Těsto zasypeme hladkou moukou a přikryjeme. Necháme znovu asi 15 minut kynout.
Oloupaná a pokrájená jablka svaříme s 200 ml vody s cukrem. Slijeme a necháme vychladnout. Těsto prohněteme a rozválíme. Plech vymažeme, položíme do něj těsto a poklademe jablky.
Z mouky, zbylého cukru, rozpuštěného másla a vanilkového cukru uděláme drobenku a nasypeme ji na jablka. Koláč necháme 20 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme z něj řezy.
—————