Jablečné

Jablečné řezy

 

24 kousků

  • 1 kostka droždí
  • 180 g krupicového cukru
  • 620 g prosáté hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 kg jablek
  • 750 ml jablečné šťávy nebo džusu
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g másla na potření
  • 150 g mandlových lupínků
  • tuk a hrubá mouka na plech

Z droždí, trochy cukru, mouky a mléka připravíme kvásek. Mouku, sůl, vejce, cukr, mléko, vzešlý kvásek a máslo vypracujeme dohladka. Necháme kynout asi 30 minut.

Pokrájená jablka zbavená jádřinců povaříme ve 2/3 jablečné šťávy a 50 g cukru. Ve zbylé šťávě rozmícháme pudink a zahustíme jím náplň. Krátce povaříme.

Z těsta vyválíme dva pláty. Jedním vyložíme dno, rozetřeme náplň a přikryjeme druhým. Potřeme máslem, posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme 40 minut při 175 °C.

—————

Koláč s hruškami a jablky

Koláč s hruškami a jablky

Doba přípravy: asi 1 hodina a 40 minut

20 kousků

Kynuté těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 kostička droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla

Náplň:

  • 500 g hrušek
  • šťáva ze 2 citronů
  • 750 g netučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pudinkový prášek
  • 100 g mletých mandlí
  • 1,5 kg jablek
  • 50 g másla
  • 100 g mandlových lupínků
  • 80 g medu

Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a promícháme s 1 lžící cukru a 4 lžícemi mléka. Trochu poprášíme moukou a přikryté necháme asi 15 minut na teplém místě vzejít. Pak přidáme ostatní přísady, prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.

Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a smícháme s polovinou citronové šťávy. Tvaroh utřeme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a mletými mandlemi. Hrušky osušíme a přidáme do tvarohové směsi.

Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nakrájíme na špalíčky a pokapeme zbylou citronovou šťávou. Těsto vyválíme na vymazaný plech a potřeme jej tvarohovou nádivkou. Na tvaroh rozložíme jablka, která pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 60 minut. Ještě horký koláč potřeme ohřátým medem.

—————

Kynutý koláč s jablky

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 1 147 kJ/ 274 kcal

20 kousků

  • 400 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g krystalového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 vejce

Náplň:

  • 1,2 kg sladkokyselých jablek
  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g moučkového cukru na posypání
  • tuk na plech

Do mísy prosijeme mouku a rozdrobíme droždí. Část mléka promísíme s moukou a cukrem. Necháme asi 15 minut kynout. Pak přidáme zbylé mléko a cukr, rozpuštěné máslo, vejce, citronovou kůru a sůl. Těsto zasypeme hladkou moukou a přikryjeme. Necháme znovu asi 15 minut kynout.

Oloupaná a pokrájená jablka svaříme s 200 ml vody s cukrem. Slijeme a necháme vychladnout. Těsto prohněteme a rozválíme. Plech vymažeme, položíme do něj těsto a poklademe jablky.

Z mouky, zbylého cukru, rozpuštěného másla a vanilkového cukru uděláme drobenku a nasypeme ji na jablka. Koláč necháme 20 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme z něj řezy.

—————