Tvarohové

Koláč s hruškami a jablky

 

Doba přípravy: asi 1 hodina a 40 minut

20 kousků

Kynuté těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 kostička droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla

Náplň:

  • 500 g hrušek
  • šťáva ze 2 citronů
  • 750 g netučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pudinkový prášek
  • 100 g mletých mandlí
  • 1,5 kg jablek
  • 50 g másla
  • 100 g mandlových lupínků
  • 80 g medu

Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a promícháme s 1 lžící cukru a 4 lžícemi mléka. Trochu poprášíme moukou a přikryté necháme asi 15 minut na teplém místě vzejít. Pak přidáme ostatní přísady, prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.

Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a smícháme s polovinou citronové šťávy. Tvaroh utřeme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a mletými mandlemi. Hrušky osušíme a přidáme do tvarohové směsi.

Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, nakrájíme na špalíčky a pokapeme zbylou citronovou šťávou. Těsto vyválíme na vymazaný plech a potřeme jej tvarohovou nádivkou. Na tvaroh rozložíme jablka, která pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 60 minut. Ještě horký koláč potřeme ohřátým medem.

—————

Kynutý tvarohový koláč

 

Na těsto:

  • 700 g polohrubé mouky
  • 1 balíček droždí
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 200 ml oleje
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • povidla nebo jiná zavařenina na potření

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 50 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rozinek

Rozinky opláchneme a necháme je nabobtnat v čaji s rumem nebo v ovocné šťávě. Potom zaděláme na těsto. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní dolík, rozdrobíme do něj droždí, zalijeme vlažným mlékem rozmíchaným s cukrem a necháme chvíli kynout. Potom přidáme olej, vejce, žloutky a špetku soli. Vše uhněteme na hladké vláčné těsto, přikryjeme čistou suchou utěrkou a nejméně 1 hodinu necháme kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část rozválíme na lehce pomoučené pracovní desce na plát o velikosti plechu, na kterém koláč budeme péct. Plech buď dobře vymastíme máslem nebo tukem, anebo jej vyložíme papírem na pečení.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozválené těsto přeneseme pomocí válečku na plech. Plát těsta potřeme zavařeninou. Namočené rozinky slijeme, necháme je okapat a promícháme s tvarohem, vejcem, mletou skořicí a moučkovým cukrem. Plát těsta potřený zavařeninou potřeme stejnoměrně tvarohovou nádivkou. Pak rozválíme druhou polovinu těsta na stejně velký plát a opět jej opatrně přeneseme na plech. Povrch horního dílu těsta propícháme vidličkou, potřeme  mlékem a v předehřáté troubě koláč upečeme dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout, lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

—————