Ořechové

Kynuté řezy s vlašskými ořechy

 

24 kousků 

Těsto: 

  • 20 g droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 170 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • na špičku nože kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 200 g rozpuštěného másla

Náplň: 

  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g krupicového cukru
  • 160 g meruňkového džemu

Dohotovení: 

  • 100 g rozpuštěné bílé čokolády
  • půlky ořechů na ozdobení

 

Obě mouky prosijeme s cukrem a práškem, přidáme vejce, droždí rozpuštěné v mléce, máslo a vypracujeme.

Ořechy nastrouháme a smícháme s cukrem. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a každý rozválíme. Na plech vrstvíme: plát, džem, ořechovou směs, plát, džem a směs. Zakryjeme posledním plátem a všechny vrstvy shora propícháme vidličkou. Necháme hodinu kynout.

Těsto pečeme při 180 °C asi 25 minut. Po vychladnutí ho pomocí kornoutku přestříkáme polevou a ozdobíme ořechem.

—————

Oříškový koláč s hruškami

 

Doba přípravy: 100 minut

1 kousek asi 343 kcal/ 1 440 kJ

12 kousků

Těsto: 

  • 110 ml vlažného mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru
  • 20 g droždí
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • tuk na plech

 Náplň: 

  • 300 g hrušek
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 750 ml smetany
  • 8 vajec
  • 80 g cukru
  • 50 g drcených lískových oříšků na posypání

 

Necháme vykynout kvásek, přidáme mouku, cukr, máslo, žloutky a muškátový oříšek. Uhněteme těsto, které necháme 30 minut kynout a ještě ho dvakrát prohněteme. Hrušky oloupeme, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kousky.

Mezitím si připravíme náplň. Hruškovou kaši rozmixujeme a smícháme s mletými ořechy. Z těsta vyválíme plát, dáme ho na vymazaný plech a těsto po okraji opatrně vytáhneme nahoru.

Na připravený korpus rozetřeme hruškovo - ořechovou směs a v dobře předehřáté troubě při 170 °C pomalu pečeme dorůžova. Smetanu vyšleháme s vejci a cukrem a předpečený korpus touto směsí přelijeme.

Doplněný koláč vrátíme do trouby, vaječnou smetanu necháme asi 5 minut částečně ztuhnout, pak povrch posypeme drcenými oříšky a při stejné teplotě ještě 20 - 30 minut dopékáme. Dáváme pozor, aby se nepřipálil.

 

—————