Plátky z trouby
Jarní kotlety s bylinkami
Doba přípravy: 45 minut
6 porcí
- 750 g vepřových kotlet
- 5 stroužků česneku
- sůl
- kmín
- špetka tymiánu
- špetka rozmarýnu
- tuk
- voda
- hladká mouka
Kotlety osolíme a naklepeme. Potom je prošpikujeme česnekem, nařízneme okraje a okořeníme. Dáme je na tuk do pekáčku, podlijeme vodou, přikryjeme. Pečeme doměkka.
Před koncem pečení pekáč odklopíme a kotlety dopečeme dočervena. Vyndáme je, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a povaříme. Podáváme s bramborem.
—————
Kotlety s vejci
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- 150 g nivy
- 8 vajec
- 1 cibule
- 100 g žampionů
- 1 paprika
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- olej na pečení
- pažitka nebo petržel
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v hladké mouce a zprudka na pánvi opečeme. Žampiony a papriku orestujeme, přidáme rozšlehaná vejce s pažitkou a uděláme smaženici. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme ji na oleji zesklovatět. Smaženici navršíme na maso, přidáme cibuli a nahoru nastrouháme nivu, zapékáme.
—————
Kotlety zapečené se šlehačkou
Kotlety vykostíme, nasucho je naskládáme do pekáčku tak, aby se nepřekrývaly. Maso osolíme a přikryjeme ho asi cm vrstvou pokrájené cibule a stejně silnou vrstvou strouhaného sýra. Nahoru naskládáme na tenké plátky nakrájené syrové brambory, vše zalijeme šlehačkou a znovu osolíme, přidáme tlučený pepř. Pak jídlo pečeme v mírné troubě, je třeba dávat pozor, aby se šlehačka vyvařila.
—————
Moravské kotlety naruby
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- 2 vejce
- 1 sklenice sterilované zeleniny Moravanka
- 3 stroužky česneku
- strouhanka
- olej
- mletý pepř
- sůl
Kotlety jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a obalíme ve strouhance. Teprve potom je protáhneme v rozšlehaných vejcích a zprudka osmahneme na oleji asi 3 minuty po každé straně. Kotlety potom vložíme do zapékací misky, zalijeme Moravankou a zapékáme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut (přitom hlídáme, aby se šťáva předčasně nevypařila, popřípadě mírně podlijeme vodou). Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.
—————
Náchodská krkovička
4 porce
- 4 silnější plátky z krkovičky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- majoránka
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička pepře
- olej
- 4 cibule
- 0,5 l světlého piva
Omyté maso potřeme hořčicí, česnekem utřeným se solí, okořeníme, zakápneme olejem a necháme přes noc odležet v chladu. Plátky pak zasypeme pokrájenou cibulí, podlijeme pivem a hodinu pečeme. Podáváme se šťouchanými brambory, zelím a osmaženou cibulkou.
—————
Pikantní kotlety
4 porce
- 4 kotlety
- půlka rostlinného másla
- 3 větší cibule
- 3 pikantní tavené sýry
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 dl vody
Kotlety bez kostí naklepeme, osolíme, opepříme, okořením a z obou stran obalíme v mouce. Na dno pekáčku dáme kousky másla a vložíme kotlety, hustě posypeme na kolečka nakrájenou cibulí. Plátky tavených sýrů rozložíme na povrch. Podlijeme vodou a pečeme necelou hodinu v troubě. Podáváme s hranolky nebo s bramborovou kaší.
—————
Řízky pod jablečnou peřinou
4 porce
- 4 řízky z vepřové kýty
- hladká mouka na obalení
- 4 plátky tvrdého sýra
- olej na smažení
- 4 plátky anglické slaniny
- 2 jablka
- 1 kg brambor
- voda na podlití
- sůl
- pepř
Maso omyjeme, naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Poté řízky obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na trošce oleje po obou stranách. Vyjmeme je do pekáče a zalijeme vypečenou šťávou.
Na každý řízek položíme plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijeme vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso, nikoliv slanina a jablka. Dáme péct do předem vyhřáté trouby.
Před koncem pečení položíme na každý řízek plátek sýra a necháme ještě 5 minut zapéct. Podáváme s vařeným bramborem.
—————
Škaredé maso
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- česnek
- vajíčko a strouhanka na obalení
- 1 velká cibule
- olej na smažení
- kostka masoxu
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozdrceným česnekem. Obalíme je nejprve ve strouhance a pak v rozšlehaném vejci. Opečeme na pánvi a rozložíme do pekáčku.
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova, nasypeme na kotlety a vše zalijeme 1/4 l horkého vývaru za kostky masoxu. Dáme péci, než maso změkne.
Přílohou jsou kaše, brambory, hranolky nebo rýže.
—————
Sváteční kotlety
2 porce
- 2 kotlety
- sůl, drcený pepř
- trocha mleté sladké papriky
- 1 cibule
- 5 dkg tvrdého sýra
- 2 lžíce másla
- 250 ml vývaru z masoxu
Omyté kotlety osušíme papírovou utěrkou, lehce naklepeme a nařízneme na okrajích, aby se nekroutily. Osolíme, opepříme a poprášíme sladkou paprikou. Cibuli nakrájíme na kolečka a sýr nastrouháme. Máslem vymažeme pekáček, naskládáme kotlety a poklademe je cibulí. Na každou kotletu vložíme oříšek másla, posypeme sýrem a podlijeme horkým vývarem. Pekáč vložíme do předehřáté trouby (přikryté alobalem) a pečeme 30 minut. Pak alobal sejmeme a pečeme asi 8 minut dozlatova. Podáváme s brambory.
—————
Vepřová krkovice s paprikovou směsí

4 porce
- 4 plátky z vepřové krkovice
- olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 dl bílého vína nebo trochu vývaru
- 2 lžíce medu
- 1 lžička octa
- bazalka nebo tymián
- sůl
- mletý pepř
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
Vepřové plátky nařízneme po obvodu a u kostí, naklepeme, osolíme a opepříme. Na dno vymaštěného pekáče urovnáme drobně nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, poklademe je masem, pokapeme vínem nebo vývarem a krátce zapečeme. Podlijeme je trochou vývaru a dusíme pod vrchním dílem pekáče v troubě, občas je obrátíme a podlijeme. Měkké maso vyjmeme, šťávu odpaříme a necháme trochu vysmahnout.
Opět zalijeme trochou vývaru, přidáme část drobně usekaných bylinek a uvedeme do varu. Přidáme zpět maso a prohřejeme je.
Papriky nakrájíme na nudličky, pokapeme octem, přidáme med, zbytek usekaných bylinek a krátce podusíme a při podávání touto směsí obložíme maso. Vhodná příloha je rýže.
—————