Paštičky
Lososová pochoutka
- 1 listové těsto
- 1 kelímek drceného lososa
- 1 paprikové pomazánkové máslo
- 1 lžíce másla
- plátky citronu na ozdobení
Z listového těsta vyválíme 2 cm vysoký plát. Skleničkou vykrájíme kolečka a upečeme v troubě dozlatova. Během pečení potíráme bochánky kouskem másla.
Ještě teplé bochánky rozkrojíme. Po vychladnutí je potřeme pomazánkovým máslem a naplníme lososem. Zdobíme tenkými plátky citronu.
—————
Paštičky plněné žampionovým koktejlem
- 1 balíček listového těsta
- 1 vejce
- 300 g žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- sklenka bílého vína
- 150 g plátkové šunky
- 2 lžíce kečupu
- citronová šťáva
Na ozdobu:
- smetana
- zelená petrželka
- citron
- rajčata apod.
Listové těsto tence rozválíme (3 - 4 mm) a vykrájíme kolečka. Počet koleček vydělíme třemi a jednu třetinu koleček položíme na plech nebo pečící papír a potřeme je rozšlehaným vejcem. Ze zbylých koleček menší formičkou vykrájíme středy a mezikrůží položíme na plná kolečka, potřeme vejcem a přiložíme poslední mezikruží. Potřeme vejcem a v předhřáté troubě upečeme dorůžova.
Žampionový koktejl: na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme tenké plátky žampionů, česnek utřený se solí, pepř a postupně přiléváme víno a dusíme vše doměkka. Směs necháme vysmahnout. Do vychladlé přidáme kvalitní kečup a na nudličky nakrájenou šunku, ochutíme citronovou šťávou a vychladíme. Naplníme upečené paštičky a ozdobíme je.
—————
Paštičky s houbovým ragú
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 215 kcal/ 900 kJ
15 kousků
- 250 g listového těsta
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 300 g směsi očištěných hub
- 1 citron
- sůl
- 1/2 lžičky tymiánu
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 150 ml vývaru
- bílý pepř
- špetka muškátového květu
- 250 ml smetany
Na ozdobení:
- 1 paprička
- petrželka
Troubu rozpálíme na 200 °C. Těsto rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrájíme z něj 30 koleček o průměru asi 5 cm. V polovině z nich vykrojíme otvor o průměru asi 3 cm. Plná kolečka potřeme po okrajích rozšlehaným vejcem, položíme na ně vykrojené kroužky a povrch opět potřeme vejcem. Přendáme je na plech společně se zbylými vykrojenými kolečky a upečeme je krásně dozlatova.
Na pánvi rozpálíme olej, zprudka opečeme očištěné nakrájené houby, vymačkáme na ně šťávu z citronu, osolíme a přidáme tymián. Za občasného míchání dusíme asi 5 minut.
V kastrůlku lehce opražíme na rozehřátém másle hladkou mouku, přilijeme studený vývar, rozšleháme, přidáme pepř a muškátový květ a přivedeme k varu. Po dvou až třech minutách, vmícháme smetanu a necháme asi deset minut povařit. Když omáčka začne dostávat kašovitou konzistenci, přidáme houby a mícháme až do úplného zhoustnutí.
Hotové ragú podle chuti přisolíme, naplníme do paštiček a ozdobíme červenou papričkou a petrželkou. Přiklopíme upečenými kolečky.
—————