Paštičky

Lososová pochoutka

 

 

  • 1 listové těsto
  • 1 kelímek drceného lososa
  • 1 paprikové pomazánkové máslo
  • 1 lžíce másla
  • plátky citronu na ozdobení

 

Z listového těsta vyválíme 2 cm vysoký plát. Skleničkou vykrájíme kolečka a upečeme v troubě dozlatova. Během pečení potíráme bochánky kouskem másla.

Ještě teplé bochánky rozkrojíme. Po vychladnutí je potřeme pomazánkovým máslem a naplníme lososem. Zdobíme tenkými plátky citronu.

—————

Paštičky plněné žampionovým koktejlem

 

 

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 vejce
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sklenka bílého vína
  • 150 g  plátkové šunky
  • 2 lžíce kečupu
  • citronová šťáva

 

Na ozdobu:

 

  • smetana
  • zelená petrželka
  • citron
  • rajčata apod.

 

Listové těsto tence rozválíme (3 - 4 mm) a vykrájíme kolečka. Počet koleček vydělíme třemi a jednu třetinu koleček položíme na plech nebo pečící papír a potřeme je rozšlehaným vejcem. Ze zbylých koleček menší formičkou vykrájíme středy a mezikrůží položíme na plná kolečka, potřeme vejcem a přiložíme poslední mezikruží. Potřeme vejcem a v předhřáté troubě upečeme dorůžova.

Žampionový koktejl: na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme tenké plátky žampionů, česnek utřený se solí, pepř a postupně přiléváme víno a dusíme vše doměkka. Směs necháme vysmahnout. Do vychladlé přidáme kvalitní kečup a na nudličky nakrájenou šunku, ochutíme citronovou šťávou a vychladíme. Naplníme upečené paštičky a ozdobíme je.

—————

Paštičky s houbovým ragú

 

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 215 kcal/ 900 kJ

15 kousků 

  • 250 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 300 g směsi očištěných hub
  • 1 citron
  • sůl
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 150 ml vývaru
  • bílý pepř
  • špetka muškátového květu
  • 250 ml smetany

Na ozdobení: 

  • 1 paprička
  • petrželka

 

Troubu rozpálíme na 200 °C. Těsto rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrájíme z něj 30 koleček o průměru asi 5 cm. V polovině z nich vykrojíme otvor o průměru asi 3 cm. Plná kolečka potřeme po okrajích rozšlehaným vejcem, položíme na ně vykrojené kroužky a povrch opět potřeme vejcem. Přendáme je na plech společně se zbylými vykrojenými kolečky a upečeme je krásně dozlatova.

Na pánvi rozpálíme olej, zprudka opečeme očištěné nakrájené houby, vymačkáme na ně šťávu z citronu, osolíme a přidáme tymián. Za občasného míchání dusíme asi 5 minut.

V kastrůlku lehce opražíme na rozehřátém másle hladkou mouku, přilijeme studený vývar, rozšleháme, přidáme pepř a muškátový květ a přivedeme k varu. Po dvou až třech minutách, vmícháme smetanu a necháme asi deset minut povařit. Když omáčka začne dostávat kašovitou konzistenci, přidáme houby a mícháme až do úplného zhoustnutí.

Hotové ragú podle chuti přisolíme, naplníme do paštiček a ozdobíme červenou papričkou a petrželkou. Přiklopíme upečenými kolečky.

—————