Šneci a rolky

Cibulové rolky

 

 

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce teplé vody
  • 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 11 lžic změklého másla
  • půl lžičky tymiánu
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 kg cibule
  • sůl
  • máslo na formu a na potření

 

Na 4 lžících másla opečeme dorůžova oloupanou cibuli nakrájenou na měsíčky, osolíme ji a okořeníme, necháme vychladnout. Mouku prosijeme na vál. Droždí rozetřeme v hrnečku s cukrem, zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do důlku v mouce, přidáme 7 lžic vlažného másla a lžičku soli a vypracujeme hladké těsto. Samozřejmě můžeme těsto vypracovat v robotu. Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme v teple alespoň hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, rozdělíme na něj podušenou cibuli, pevně stočíme delší stranu do rolády. Roládu krájíme ostrým nožem na dílky, skládáme je do máslem vymazané formy řezem dolů, přičemž strany potíráme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté rolky na povrchu ještě potřeme nebo pokapeme zbytkem másla a upečeme. Servírujeme je teplé nebo vlažné, tak jsou nejchutnější.

 

Tip na obměnu náplně:

 

  • nasekané olivy, ořechy a drcené ostré papričky
  • mleté uzené maso nebo uzenina se smaženou cibulkou
  • hrubě nastrouhaný sýr výraznější chuti a špenátové listy
  • na másle a cibuli podušené plátky žampionů nebo lesních hub

—————

Nadívaní plundroví šnečci

 

Doba přípravy: 90 minut + doba odležení a chlazení

1 porce asi 773 kcal/ 3 240 kJ

4 porce 

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 450 g sekaných rajčat z konzervy
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • hrst  nahrubo nasekané bazalky
  • 300 g kuřecích prsíček
  • 400 g plundrového těsta
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • mouka na vál
  • rukola a rajčátka na obložení

 

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na dlouhé nudličky, osolíme a opepříme.

V kastrolu asi 3 minuty restujeme na oleji cibuli, potom přidáme česnek a společně osmahneme. Přidáme rajčata, bazalku a podle chuti sůl a pepř. Vaříme asi 40 - 50 minut dohusta, občas zamícháme. Po uvaření necháme zchladnout.

Těsto rozválíme na pomoučněném válu do obdélníku, potřeme ho rajčatovou směsí a poklademe nudličkami masa v řadách asi 5 cm od sebe. Těsto s náplní opatrně stočíme jako roládu a na prkénku dáme na 30 minut chladit do mrazáku.

Roládu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a odkrajujeme z ní asi 2 cm široké plátky. Takto vzniklé šnečky pokládáme na plech a posléze pečeme při 180 °C asi 30 minut. Podáváme je obložené rukolou a rajčátky.

—————

Pečení velikonoční šneci

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 707 kJ/ 169 kcal

20 kousků 

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 1 lžička soli
  • 60 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Náplň: 

  • 200 g tvrdého sýra
  • 150 g šunky nebo šunkového salámu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kysané smetany
  • nadrobno nasekaná petrželka

 

Nejprve si připravíme náplň. Sýr umeleme na masovém strojku se šunkou nebo šunkovým salámem. Přidáme vejce, zakysanou smetanu a podle chuti petrželku (část necháme na posypání) a dobře promícháme.

Na vál prosijeme mouku, přidáme sůl, změklé máslo a zakysanou smetanu. Smetanu přidáváme po částech a dáváme jí tolik, abychom vytvořili nelepivé vláčné těsto. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme v chladničce asi jednu hodinu odpočinout.

Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na plát silný asi 4 mm. Potřeme je připravenou náplní a pevně stočíme jako závin. Pak roládky nakrájíme na asi jeden a půl centimetru silné plátky a přeneseme je na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 175 °C přibližně 15 minut dozlatova. Hotové šnečky posypeme na talíři nasekanou pažitkou.

—————

Pikantní rolky z listového těsta

 

 

  • 2 řízky z vepřového nebo drůbežího masa
  • pepř
  • sůl
  • lžíce oleje
  • 400 g listového těsta
  • několik plátků šunky
  • 150 g nivy
  • pálivá paprika nebo mleté chilli
  • 1 vejce na potření

 

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na oleji. Necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na plát a rozkrájíme na pruhy široké 5 cm. Řízky rozkrájíme na hranolky, šunku a sýr na proužky. Kousek sýra obalíme proužkem šunky, maso poprášíme pálivou paprikou a zavineme je do proužku těsta. Okraje přitiskneme. Uložíme v chladu a 20 minut před podáváním dáme rolky na plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě je dozlatova upečeme.

—————

Pizza šneky

Pizza šneky

1 porce 699 kJ

12 šneků

  • 300 g listového těsta
  • 100 g plátků šunky
  • 100 ml hotové rajčatové omáčky na pizzu
  • 100 g najemno nastrouhaného eidamu
  • 1 lžíce nasekaného oregana
  • 1 rozšlehané vejce

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme na obdélníkový plát o velikosti 40 x 30 cm. Povrch potřeme rajčatovou omáčkou, ale necháme asi 1 cm volný okraj, poklademe šunkou, posypeme sýrem a bylinkami. Plát těsta opatrně srolujeme z uzší strany a vychladíme v lednici asi 10 minut.

Ostrým nožem rozkrájíme rolku na 12 plátků silných asi 2 cm. Šneky rozložíme naplocho na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a pečeme asi 12 minut do zezlátnutí; před servírováním necháme šneky chvíli odpočinout.

—————

Šneci z listového těsta

 

30 kousků

  • 400 g listového těsta
  • 6 plátků parmské šunky
  • 6 plátků tvrdého sýra
  • 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 vejce na potření
  • sůl

Těsto rozdělíme na tři stejně velké díly, které rozválíme na pláty velké asi 15x20 cm. Každý lehce potřeme osoleným, rozšlehaným vejcem, posypeme bazalkou a podélně poklademe dvěma plátky šunky i sýra.

Obložené pláty těsta pevně stočíme do závinů. Nakrájíem je na plátky silné asi 2 cm.

Šneky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 15 minut dozlatova.

—————

Sýrové roládky s mandlemi

 

 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 125 g hery
  • špetka moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • mléko na zředění (asi 0,2 l)
  • půlky mandlí

Náplň:  

  • 150 g nivy
  • 150 g eidamu
  • 125 g hery

 

Sýry nastrouháme a s našlehanou herou promícháme. Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na 3 díly. Každý zabalíme do mikrotenu a necháme chvíli odpočinout. Pak každý díl na lehce pomoučeném válu rozválíme dotenka, potřeme náplní a pevně stočíme. Rolky zabalíme do alobalu nebo mikrotenu a necháme v chladu ztuhnout. Ostrým nožem je pak nakrájíme na plátky asi 3 až 4 mm vysoké, klademe je na plech s pečícím papírem, na každý přitiskneme půlku mandle a upečeme dorůžova.

—————